Benzin a nafta zlevní

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 17. 7. 2017 | 1 komentář
Levnější ropa spolu s oslabujícím dolarem by měly vést k dalšímu snižování cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Minimálně krátkodobě, ale dost možná i dlouhodoběji.
Benzin a nafta zlevní

Cena ropy na komoditních trzích v červnu poklesla o sedm procent. Posledních pár dnů sice lehce roste, ale celkově je ropa o nějakých dvanáct procent levnější než před třemi měsíci. V přímé závislosti na ceně ropy se pochopitelně vyvíjejí i ceny pohonných hmot.

Ovšem to, za kolik budete u benzinky tankovat, zdaleka nezáleží jen a výhradně na cenách ropy na burzách. Levnější ropa (a pohonné hmoty) v dolarech ještě nemusejí znamenat levnější benzin v korunách na našich čerpacích stanicích. Velkou roli ještě hraje kurz dolaru. Silnější dolar zvedá ceny dováženého zboží po přepočtu na koruny. Naopak slabší dolar znamená, že dovážené zboží v korunách zlevňuje.

Cena ropy (WTI) za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Od ukončení intervencí, které dlouhou dobu vedla „proti koruně“ Česká národní banka, naše národní měna posiluje. V červnu zpevnila k euru o necelé procento a její kurz se přiblížil 26 korunám za jedno euro. Od konce intervencí už koruna k euru posílila o tři procenta. A jelikož euro zároveň posiluje k dolaru a dalším světovým měnám, koruna k těmto měnám zpevňuje ještě rychleji. A tak za uplynulé tři měsíce již koruna posílila k americkému dolaru o devět procent. Dovážené zboží včetně pohonných hmot po přepočtu na koruny zlevňuje.

Kurz koruny k dolaru za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Efekt levnější ropy je ještě zesilován vývojem kurzu koruny. Jednoduchá úvaha vede k logickému závěru: Levnější ropa spolu s oslabujícím dolarem by měly vést k dalšímu snižování cen pohonných hmot pro motorová vozidla.

To platí krátkodobě. Ale dost možná to bude i dlouhodobější trend, protože koruna bude pravděpodobně nadále posilovat a cena ropy může také dál klesat.

Ropa může dál zlevňovat

Rusko a Saúdská Arábie se budou určitě snažit všemi možnými způsoby vyhnat cenu ropy výrazně výš, ovšem pokud nedojde k dramatickému výpadku těžby v důsledku nějaké války a podobně, tak zákon nabídky a poptávky bude držet cenu ropy pod 50 dolary za barel a může dojít i k dalšímu poklesu.

Kartelu se nedaří

Na konci minulého roku se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) usnesla, že od ledna sníží těžbu. Největší vývozci černého zlata by chtěli dostat jeho cenu výš. Pohled na graf říká, že se jim to povedlo jen maličko a jen na chvilku. Jeden z důvodů: kdoví jak členové kartelu své závazky plní, když se nikdo nedívá…

Nové technologie snižují náklady na těžbu takzvaným frakováním. Bod zlomu, kdy se americkým těžařům vyplatí těžba, už u většiny největších ložisek v průměru spadl výrazně pod 50 dolarů za barel, zatímco ještě před pěti lety to bylo v rozmezí 80–100 dolarů (tehdy ovšem také ropa stávala kolem sta dolarů na barel). Četl jsem, že třeba ve formaci Bakken se v průměru vyplatí těžba při ceně kolem 30 dolarů za barel. Objem těžby ropy a plynu v USA tedy i při stávajících cenách zase roste. Převis nabídky nad poptávkou bude tedy tlačit cenu ropy níž a níž, OPEC s Ruskem tomu těžko budou schopni zabránit. Může to znít přehnaně, ale klidně by barel ropy mohl za rok stát jen 30 dolarů. Sám tomu úplně nevěřím, ale pod hranicí 50 dolarů za barel by se cena měla udržet.

Tento názor sdílí všichni velcí těžaři ropy v USA. Přikládám pro zajímavost graf, na jakou cenu mají těžaři oceněné v účetnictví zásoby ropy. Je to méně než 40 dolarů za barel.

Ocenění zásob ropy v účetnictví velkých amerických těžařů

Zdroj: Forber

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Z nejčerstvějších odborných článků na Finez.cz:

Ceny amerických akcií šly mírně dolů, na velký výprodej to ale zatím nevypadá. Koruna je zase silnější. Rozvojové trhy zase lákají, jak na ně? Přehled nejzajímavějších trendů uplynulého měsíce a výhledy do těch dalších:

Vývoj na trzích. Červen 2017

Koruna může dál posilovat

Koruna posiluje. Je možné, že se její kurz propadne – třeba když si pro své zisky přijde velký institucionální investor, který koruny nakupoval, když je centrální banka za levno posílala do světa. Na střednědobém horizontu by ale koruna měla nadále k euru posilovat, i k jiným měnám. Ve vztahu s dolarem je těžké cokoliv odhadovat, protože vývoj kurzu eura a dolaru je násobně volatilnější než vývoj kurzu eura a koruny. Ale je tu dost velká šance, že koruna bude nadále posilovat k euru i k dolaru, což by zlevňovalo dovážené zboží včetně pohonných hmot.

Věřím tedy, že se můžeme těšit na další zlevňování benzinu, pokud situace nevyužije příští ministr financí ke zvýšení spotřební daně, daně z přidané hodnoty nebo nějakého poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie (rozuměj biopaliv jeho šéfa).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services