Lákavá nabídka: Vyměňte svobodu za blahobyt

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 15. 8. 2014 | 21 komentářů
Liberálové se tak dlouho zaklínali konkurenceschopností, až jim ji jako hlavní téma ukradli příznivci vlády pevné ruky.
Lákavá nabídka: Vyměňte svobodu za blahobyt

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil v proslovu na Bálványoské letní univerzitě v rumunském Băile Tușnad (maďarsky Tusnádfürdő) válku liberalismu: „[S]polečnosti postavené na liberálnědemokratickém principu státního uspořádání nebudou v následujících desetiletích moci udržet si svoji konkurenceschopnost ve světě a mnohem spíše budou zatlačeny do pozadí,“ zní patrně nejdůležitější část projevu, který vyšel komplet přeložený na Echo24.

Není jasné, co přesně si Orbán představuje pod liberalismem: v obžalobě plácá dohromady volný pohyb kapitálu i demotivující sociální dávky. Zato je zřejmé, čím ho chce nahradit: „[D]nes je šlágrem v myšlení téma pochopení těch systémů, jež nejsou západní, nejsou liberální, nejsou liberálními demokraciemi a snad ani demokraciemi, a přesto činí národy úspěšnými,“ říká a zmiňuje Singapur, Čínu, Indii, Rusko a Turecko.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh optimálního pojištění majetku a domácnosti

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Asijské hodnoty pro východní Evropu

První české reakce se nesou v očekávaném duchu: všichni jsme četli Fareeda Zakariu, a proto víme, že jediným receptem na prosperitu je liberální zřízení, dělba moci a tak dále. „Nejbohatšími a nejmocnějšími zeměmi světa jsou totiž právě ony Orbánem opovrhované liberální demokracie Západu,“ píše Vít Kučík na Pravém břehu, a Martin Weiss na Echu připomíná úspěch liberálního Švédska, Kanady nebo Nového Zélandu. Mají pravdu, ale zároveň ukazují bídu současného liberálního myšlení: „konkurenceschopnost“ a „úspěch“ jako by už byla jediná měřítka srovnání a hlavní politické cíle. Navíc je i liberálové používají převážně tak jako Orbán: píšou o národní konkurenceschopnosti a národním úspěchu.

Na Spojených státech, které právě Zakariovi a jiným autorům slouží jako vzor liberálnědemokratického uspořádání, je přitom z liberálního pohledu báječná jedna věc. Jejich zakladatelé nebudovali národ, který má být úspěšný a konkurenceschopný, ale zemi, ve které si lidé budou moct žít v rámci možností svobodně po svém. Mezinárodní ekonomický úspěch přišel až o mnoho desetiletí později jako vedlejší produkt.

Všimněte si ostatně, kolik lidí v liberálních zemích vlastně nestojí o úspěch a konkurenceschopnost. Kolik Kanaďanů, Švédů a Novozélanďanů chce pracovat co nejméně a radši trávit čas zcela neproduktivně s blízkými, péct si vlastní chleba, nevlastnit auto. Někteří se soudí s úřady, protože nechtějí mít pod okny dálnici nebo přehradu. S ničím takovým se „ne liberální státní zřízení“ zalamovat nemusí: „centrálním elementem organizace státu“, jak tomu říká Orbán, už není „sledování osobního štěstí“ z amerického vyhlášení nezávislosti, ale „národní úspěch“. Ministr vydal vyhlášku, pracuje se. Úředník orazítkoval, staví se.

Taky proto jsou v posledních letech tak úspěšné a konkurenceschopné právě ty asijské státy, které sice opustily totalitní zřízení a centrálně plánovanou ekonomiku severokorejského střihu, zároveň ale jednu pevnou ruku drží nad životy občanů a druhou nad „národními šampiony“, obřími podniky propojenými se státem. „[N]ahlas se zaklínejte důležitostí volného trhu, ale potichu zemi dál řiďte dirigisticky,“ popisuje „špinavé tajemství“ asijských tygrů Joe Studwell v knize How Asia Works.

Anketa

Čeká nás v brzké době autoritativní vůdce, který ve jménu blahobytu bude omezovat svobodu?

Svoboda je víc

Většina států zmiňovaných Orbánem i Studwellem ekonomicky roste a jejich mladá generace má teď jistotu, že si toho bude moci v životě koupit víc než jejich rodiče. Tu jim třeba mladí Maďaři můžou závidět. Byla by ale chyba začít od Asie opisovat.

Problém „kapitalismu s asijskými hodnotami“ není to, že by nebyl konkurenceschopný. Když se nemusíte zalamovat s novináři, opozicí, ústavním soudem, mezinárodními závazky a občanskými právy a svobodami – to všechno Orbána už několik let obtěžuje –, dá se čekat, že toho vyrobíte a postavíte víc a rychleji, než když vás zpomalují klapky a pojistky.

Problém kapitalismu s asijskými hodnotami je, že tenhle druh konkurenceschopnosti míří ve spirále dolů. Vždycky se totiž v Asii nebo Africe najde nějaký paša, který ve „své“ zemi bude ještě míň liberální, a tím ještě konkurenceschopnější.

Orbán si vybral závod ke dnu. Maďarsku můžeme popřát hodně štěstí v boji s Ázerbajdžánem a Angolou. Pokud mu ale budeme dál školometsky připomínat „pana Zakariu“ a jeho liberálnědemokratický recept na úspěch a konkurenceschopnost, s prvními (makro)ekonomickými úspěchy Orbánovy vlády pevné ruky si sami naběhneme na autoritářské vidle.

Lepší mantra: svoboda je důležitější než konkurenceschopnost, právo sledovat osobní štěstí je důležitější než národní úspěch. Volnost obvykle vede k prosperitě, ale i kdyby se tak nějakou dobu nedělo, svobody a práva si vzít nenecháme.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2014 10:38, Horac

Podle mě se dá svoboda měřit podle výše konta :) Bohatý člověk si může dělat skoro cokoliv a žít kdekoliv, kdežto chudý člověk si může akorát myslet, že je svobodný, ale prakticky nemůže dělat nic.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2014 12:41

Akceptujete toleranci totalitniho rezimu,to je ve stredni Evrope nepripustna premisa.

Odstrhujte se se svymi nazory na Kubu,tam vam bude hej.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Viktor Orbán přesvědčuje Maďary, že se mají líp. A daří se mu to

3. 4. 2014 | Luboš Palata | 3 komentáře

Viktor Orbán přesvědčuje Maďary, že se mají líp. A daří se mu to

Maďarská ekonomika poprvé začala růst. Premiér Viktor Orbán slaví zásadní úspěch a směřuje v sobotních volbách, jejich parametry nastavil co nejvýhodněji pro sebe, k dalšímu triumfálnímu... celý článek

Maďarsko vytlačuje „cizáky“ z bankovnictví

11. 2. 2014 | Luboš Palata | 3 komentáře

Maďarsko vytlačuje „cizáky“ z bankovnictví

Zahraniční banky to s Viktorem Orbánem nikdy neměly lehké. A na závěr loňského roku si ještě dovolily pokořit ho u soudu. Teď si nejspíš můžou na chvilku vydechnout, premiér se bude... celý článek

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

11. 4. 2013 | Luboš Palata | 14 komentářů

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

Společenský a ekonomický dopad je obrovský: Jedním z největších a nejméně řešených problémů nových zemí Evropské unie je ekonomická emigrace. „Noví Evropané“ odcházejí za lepším životem... celý článek

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

6. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

A je to tady. Světová revoluce v boji s obžerstvím zahájena, černá můra nejednoho labužníka se naplňuje. Lačné břichy propukají v pláč. Dánsko jako první země na světě zavedlo daň z... celý článek

Opravdu chceme jít maďarskou cestou?

22. 12. 2010 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Opravdu chceme jít maďarskou cestou?

Před posledními volbami strašily pravicové strany „řeckým nebezpečím“. Málokdo věřil, že dokážeme klesnout tak hluboko jako Řekové (i když nás zachraňuje spíše německá ekonomika než... celý článek

Partners Financial Services