Německo jako vzor? Jenže pro koho?

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 11. 11. 2013 | 5 komentářů
Pozornost ekonomů upoutala nedávná kritika Spojených států na adresu Německa a jeho hospodářské politiky. Ta je prý zaměřena příliš úzce a merkantilisticky na podporu německého exportního průmyslu, bez ohledu na potřeby zbytku eurozóny a zbytku světa. Němci reagovali předvídatelně: Američané nám závidí, také by chtěli tak silný exportní průmysl jako my, ale nemají na to. A navíc mají dluh přes sto procent HDP, kiš, kiš.
Německo jako vzor? Jenže pro koho?

Kde je pravda?

Citujme amerického ekonoma Paula Krugmana, který je sice výrazný levičák, avšak svoji Nobelovu cenu získal za teorii mezinárodního obchodu. Slovo má Paul Krugman:

V rozpravách o německé pozici ve světovém obchodě existuje tendence předpokládat, že masivní přebytky německého obchodu byly vždy norma – že vysoce kvalitní produkty této země vždy poháněly exportní stroj, a díky tomu Německo nevyhnutelně vyváželo více, než kolik dováželo. Není to ale pravda. Zde je německá bilance běžného účtu od roku 1980:

Zdroj: Tradingeconomics.com/Eurostat

Dřívější přebytky padají na vrub éře amerických deficitů za Ronalda Reagana. Německo ale nemělo přebytek v 90. letech. Velký pohyb přišel se zavedením eura, což odpovídalo velkým pohybům kapitálu do evropských periferií.

Současně s tímto pohybem přišel ostrý pokles relativních německých nákladů na pracovní sílu; zde jsou čísla z OECD:

Zdroj: OECD, Paul Krugman

Pointa je opět v tom, že relativní zlevňování pracovní síly dávalo smysl v době, kdy kapitál tekl ven z Německa. Problém je, že Němci pokračovali v této politice i poté, co bublina splaskla a kapitál se začal vracet do Německa – což v podmínkách ekonomické deprese udělalo z Německa významný zdroj problémů.

Tolik Krugman. Německý recept na úspěch vskutku není univerzálně použitelný. V ostatních ekonomikách eurozóny, které se pokoušely napodobit německý recept, šetření vedlo k nastartování sestupné spirály. Šetření vedlo k poklesu domácí poptávky, ta vedla k poklesu HDP a k nárůstu nezaměstnanosti atd. Zlepšit výkonnost pomocí zvýšení zahraniční poptávky nelze, neboť země eurozóny nemohou devalvovat.

Nezaměstnanost (modrá plná: eurozóna, červená tečkovaná: USA)

Zdroj: Eurostat a US Bureau of Labor Statistics

Euro v cestě

Doporučovat zvýšení kvality a technické úrovně výroby je pak hraběcí rada: veškeré úsilí v tomto směru přinese ovoce nejdřív za deset let. Kromě toho, ne každá země může vyrábět především náročné strojírenské a elektrotechnické výrobky jako Německo. Zkuste to vysvětlovat Portugalcům nebo Řekům, jejichž vývoz tvoří převážně suroviny, zemědělské výrobky nebo produkce tzv. low-tech odvětví: boty, textil, papír atd.

Německou hospodářskou politiku sice nelze snadno napodobit, ale německý úspěch přinejmenším dává dobrý tip: s investováním do německých akcií asi neuděláte chybu. Nebo alespoň ne podstatnou chybu.

Problém eurozóny je, že bez oslabení měny nelze dosáhnout lepší konkurenceschopnosti. Graf průmyslové produkce ukazuje, jak se zavedení eura promítlo na průmyslové produkci Itálie: ochromilo ji. A když přišla krize, euro zabránilo italské ekonomice vzpamatovat se.

Celková průmyslová produkce v Německu (modrá), Itálii (červená) a v Česku (zelená)

Zdroj: research.stlouisfed.org

Vinou eura je italská průmyslová produkce na úrovni roku 1987. Rozdíl je, že v roce 1987 italská míra nezaměstnanosti činila 10,2 procent, zatímco nyní je na úrovni 12,5 procenta. Státní dluh v roce 1987 činil 91,3 procenta HDP, nyní už zřejmě přesahuje 130 procent HDP.

Eurooptimisté mohou vynalézat různé výmluvy, ale fakta jsou fakta. A jejich řeč není vůči euru lichotivá.

Anketa

Chcete euro pro Česko?

České není české

Můžeme si rovněž všimnout pozoruhodného vývoje českého průmyslu. Od roku 1990 zažil různé výkyvy: transformační propad, poté mírné oživení (1994–1997), recesi, a dále dlouhé oživení od roku 1999 do roku 2008. Tato éra je zároveň spjata s výrazným posilováním české koruny: je zřejmé, že tehdejší posilování koruny bylo způsobeno fundamentálními faktory, nikoli hrátkami spekulantů.

Od roku 2008 už průmysl strmě neroste a koruna přestala posilovat. Ukázka, jak je dobré mít volně plovoucí měnu, která reaguje na skutečnou výkonnost hospodářství. (Co by se stalo, kdybychom hypoteticky měli euro třeba od roku 2003? Vysoká inflace by způsobila značné problémy a možná i bankovní krizi. Podívejme se na slovinský odstrašující příklad.)

Je pozoruhodné, jak velmi silně je český průmysl korelovaný s německým průmyslem, a to zejména od doby českého vstupu do Evropské unie. Anebo to možná není tak pozoruhodné: domácí kapitál je chronicky oslaben do té míry, že Česko je z větší části jen německou montovnou. Český průmysl není ve skutečnosti český. To se samozřejmě nepromítne do hrubého domácího produktu. Dividendy, které se inkasují v Německu, se však promítnou do hrubého národního produktu. Hrubý národní produkt české ekonomiky je proto asi o 15 procent nižší než hrubý domácí produkt.

Co dál s českou ekonomikou? Zázraky se nedějí, ale zlepšení podmínek pro domácí podnikatele by pomohlo. Časem by možná vznikl i nějaký nový domácí kapitál, který stojí za zmínku.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2013 9:15, Ivan

Mnohé německé i české firmy ale už v bývalých zemích Sovětského svazu vyrábějí.
Neškodilo by ještě pro úplnost uvést dopad EUR na ekonomická data Slovenska ve srovnání s ČR a způsob, jak zvrátit rozvoj naší země jako montovny a skladu výrobků, vyrobených v jiných zemích. Jak vrátit zpět tradici, podpořit řemesla, malé a velké podnikatele ve vývoji a výrobě high-tech výrobků. Způsobů bude asi víc, ale taková "kuchařka" by mohla pomoci.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nadělat z eurozóny dvě malé do školky?

8. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Nadělat z eurozóny dvě malé do školky?

Je stávající podoba eurozóny udržitelná, nebo by měl někdo jít z kola ven? Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl a řada dalších evropských ekonomů se přiklání k druhé variantě.... celý článek

Pavel Kohout: Je po volbách

30. 10. 2013 | Pavel Kohout | 20 komentářů

Pavel Kohout: Je po volbách

Jaký je hlavní a podstatný výsledek voleb? Stará levice nemá většinu ve Sněmovně. Velká úleva. Není jisté, co bude. Jisté je, že mohlo být hůř.

Očima expertů: Triumf Angely Merkelové. Co udělá s evropskou ekonomikou? A s naší?

27. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Triumf Angely Merkelové. Co udělá s evropskou ekonomikou? A s naší?

Co pro Evropu znamená drtivé vítězství Angely Merkelové ve volbách do Bundestagu? Jaká koalice v Německu asi vznikne? A jak to ovlivní evropskou, potažmo i českou ekonomiku? Zeptali... celý článek

Angela slavně zvítězila. Pravice prohrála

24. 9. 2013 | Luboš Palata | 8 komentářů

Angela slavně zvítězila. Pravice prohrála

„Historické vítězství!“ To bylo slyšet, když první povolební průzkumy naznačovaly, že dosavadní německá kancléřka Merkelová získala tolik hlasů, že bude moci se svojí CDU/CSU vládnout... celý článek

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

19. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

Sever Evropy nejen že je movitější než jih, ale taky rychleji dál bohatne.

Partners Financial Services