Oslabování: Pomýlená politika ČNB

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 12. 11. 2013 | 11 komentářů
Česká národní banka na svou devizovou intervenci vynaložila obrovské náklady. Koupila si za ně jen teoretickou naději na změny. Změny, které jdou proti náladám celé společnosti.
Oslabování: Pomýlená politika ČNB

Rozhodnutí České národní banky výrazně pohnout s kurzem koruny bylo nejen překvapivé, ale také velmi riskantní. Národní banka zdůrazňuje, že úrokové sazby už nemají kam klesat a jedinou cestou, jak podpořit míru inflace, na kterou cílí, se tak stala devizová intervence, naposledy použitá před jedenácti lety.

Pro většinu lidí krize trvá

Česká národní banka tvrdí, že mírná inflace podpoří spotřebu, neboť se lidé budou bát zdražování, a raději tak své naspořené peníze pustí do oběhu dřív, než zboží zdraží. To sice odpovídá teoriím z ekonomických učebnic, zcela to ale ignoruje realitu běžného života. Lidé neomezili své výdaje proto, že je inflace nízká, ale proto, že jsou vystrašení a bojí se budoucnosti. A i když se snad podařilo zastavit propad posledního roku a půl, je naše ekonomické oživení velmi křehké, nevznikají nová pracovní místa a nerostou mzdy.

Z osobního pohledu většiny lidí tak krize trvá dál – stále se bojí o práci, stále ji nemohou najít, pokud o ni přišli, a na vyšší plat, nebo dokonce na prémie mohou zapomenout. A v takové situaci rozhodně lidé nezačnou utrácet jen proto, že nová plazmová televize nebo dovolená v Egyptě na jaře zdraží o tisícovku. A jelikož se zdražení velmi rychle projeví v ceně pohonných hmot a ceně energií, dostanou domácnosti jasný signál – šetřete, bude hůř.

Česká národní banka také tvrdí, že slabý kurz koruny pomůže našim exportérům, kteří jsou dnes jedinými tahouny nemocné české ekonomiky. Většina exportérů ovšem dováží suroviny nebo polotovary ze zahraničí, takže dopad slabé koruny pro ně nebude nijak významný. Většina exportérů má navíc kurz koruny dlouhodobě zajištěný, takže intervence centrální banky znamená zbytečné ztráty z tohoto „pojištění“ měnových kurzů.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Aleš Michl by prý v Babišové variaci na NERV rád měl i Pavla Kohouta. Přejde od Víta Bárty a Tomia k Andreji Babišovi, nebo už toho má dost?
  • Tak Česká spořitelna umí stále pobavit. Účet zdarma, se kterým nesmíte téměř nic, ani upravit trvalé příkazy?
  • Nepřehledné smlouvy operátorů jsou důvodem pro postih. Poučí se od ČTÚ také ČNB? Příležitostí je dost…

Měnová politika bez ohledu na hospodářství

Obhájci národní banky tvrdí, že je úplně jedno, jaké – a jestli vůbec nějaké – hospodářské dopady bude měnová intervence centrální banky mít, protože hlavní rolí České národní banky je podle zákona řídit měnovou politiku (a banka se rozhodla činit tak přes cílení na dvouprocentní inflaci). Tak to praví zákon – ale dává to vůbec smysl, zejména v dnešní době ekonomických problémů a velmi křehkého oživení?

Nikdo nemůže popřít, že se Česká národní banka devizovou intervencí zachovala přesně podle zákona, podle svých zájmů a plně v rámci svých kompetencí. Je ale velmi pochybné, zdali se zachovala podle zájmu českého státu a jeho občanů. Možná by to mohlo být důvodem k debatě o tom, jestli by neměl být mandát České národní banky upraven. Pokud by musela centrální banka brát větší ohled na naši ekonomickou situaci, měli bychom větší naději, že místo riskantní a nákladné sázky na teoretické poučky bude brát ohled na to, co potřebuje naše ekonomika.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+184
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2013 15:57, kulich

ČNB pokud vím na svou devizovou intervenci nevynaložila vůbec nic. Těch cca 13 miliard Kč, za které nakoupila Eura, prostě a jednoduše vyrobila ("vygenerovala", jak sdělil sám guvernér guvernér Miroslav Singer). Jako bonus nakoupení Eur změnou kurzu "vydělala" dalších cca půl miliardy Kč (nakoupila půl miliardy Eur, čím změnila kurs o korunu nahoru). Tedy suma sumárum ČNB "vydělala" dohromady cca 13,5 miliard Kč (tedy přesně řečeno těch půl miliardy Eur, které nakoupila za vyrobené koruny).

+62
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká národní banka a důsledky intervence

12. 11. 2013 | Pavel Kohout | 39 komentářů

Česká národní banka a důsledky intervence

Jak obhajuje centrální banka svou intervenci k zeslabení koruny? Přeloženo do lidské řeči asi takto: Občané, vaše úspory budou ztrácet na hodnotě, takže se jich raději zbavte hned než... celý článek

Měnová politika

10. 11. 2013 | redakce Peníze.CZ

Měnová politika

I Česká národní banka nakonec přišla se svou trochu do mlýnice měnových válek. Čekalo se to dlouho, ale nakonec centrální bankéři překvapili razancí, s jakou se pustili do oslabování... celý článek

Tři příběhy o měnové politice

10. 9. 2013 | Pavel Kohout | 2 komentáře

Tři příběhy o měnové politice

Eurozóna je jako VW brouk, do kterého se v rámci zápisu do Guinessovy knihy rekordů vecpalo sedmnáct pasažérů, přičemž ne všem se sedí stejně dobře. A jen jeden má v rukou volant.

Očima expertů: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

1. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

Měla by se Česká národní banka pokusit povzbudit českou ekonomiku oslabením koruny, nebo jsou podobné zásahy spíš kontraproduktivní? Ptali jsme se ekonomů Jana Procházky, Lukáše Kovandy,... celý článek

Mojmír Hampl: Ztratili jsme schopnost posoudit, čím reálnou ekonomiku zatížíme

11. 7. 2011 | Arsen Lazarevič | 1 komentář

Mojmír Hampl: Ztratili jsme schopnost posoudit, čím reálnou ekonomiku zatížíme

„Čím víc je v Unii dokumentů, které se tématem konkurenceschopnosti na papíře zabývají, tím víc je konkrétních rozhodnutí a opatření, která konkurenceschopnost fakticky podkopávají,“... celý článek

Partners Financial Services