Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 9. 2010 | 17 komentářů
Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory
Vláda ve středu večer, respektive ve čtvrtek ráno schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Obsahuje řadu výdajových škrtů. Nejvíce lidí se dotkne snížení základní daňové sazby a omezení stavebního spoření.

Noc plná škrtů - takové bylo středeční jednání vlády, které začalo v půl šesté a skončilo až po půlnoci. Nejvíce lidí se dotkne snížení základní daňové slevy a omezení stavebního spoření.

Ministři současně schválili návrh státního rozpočtu na rok 2011, který počítá se schodkem 135 miliard korun. "Deficit veřejných financí nemá překročit 4,6 procenta HDP. V roce 2012 se pak chceme dostat na 3,5 procenta a v roce 2013 na 2,9 procenta," řekl předseda vlády Petr Nečas.

Schválené body ještě musí odsouhlasit sněmovna, měla by o nich jednat už v říjnu. Vláda se může spolehnout na jasnou většinu poslanců. Převahu má zatím i v Senátu, rychlé schválení změn ale mohou zkomplikovat říjnové volby.

Co ve středu na vládě prošlo a co ne? Přinášíme přehled významnějších rozhodnutí, podrobnosti najdete v samostatných článcích.

Povodňová daň

Podle očekávání prošla takzvaná povodňová daň. Lidé tak státu zřejmě zaplatí o stokorunu měsíčně navíc oproti nynějšku.

Od ledna má totiž klesnout sleva na poplatníka, a to z dosavadních 24 800 na 23 600 korun ročně, tedy o stovku měsíčně. Slevu využívá každý, kdo má zdanitelné příjmy.

Druhý z návrhů ministra financí Miroslava Kalouska - snížení daňové slevy na dítě o 240 korun ročně - ale neprošel, nenašel podporu koaličních partnerů.

Škrty ve stavebním spoření

Beze změn prošel Kalouskův návrh na omezení státního příspěvku ke stavebnímu spoření.

Novela zavádí 50% srážkovou daň na státní příspěvek za rok 2010, vyplácený v roce 2011. Počínaje podporou za rok 2011 pak má být speciální daň nahrazena snížením státní podpory přímo v zákoně. Ta nebude - na rozdíl od srážkové daně - poloviční oproti současnosti, ale klesne "jen" z maximálních 3 000 na 2 000 korun (přesněji z 15 na 10 procent základu).

Skončit má také daňové osvobození úroků ze stavebního spoření. Nově budou zdaněny 15 procenty, tedy stejně jako daň z příjmů, a to počínaje úroky připsanými v roce 2011.

Škrty se dotknou všech smluv, tedy včetně těch, které byly nebo budou uzavřeny do konce letošního roku. Výrazněji je pocítí lidé se smlouvami uzavřenými do konce roku 2003, na něž dosud čerpali podporu až 4 500 korun ročně. Ti za letošní rok dostanou jen 2 250 korun (50% daň) a počínaje dalším rokem pak jen dva tisíce, tedy stejně jako lidé s novějšími smlouvami.

Porodné jen pro chudší rodiny

Vláda schválila také zrušení porodného jako plošně vyplácené sociální dávky. Dosud platilo, že ji dostávala každá rodina bez ohledu na svou ekonomickou situaci, a to ve stejné částce (jednorázově 13 tisíc korun) po každém porodu nezávisle na dosavadním počtu dětí.

Od roku 2011 mají porodné dostat jen rodiny, jejichž čistý příjem je menší než 2,4 násobek životního minima. Jde o stejnou hranici, jaká dosud platí pro získání přídavků na děti.

Dávku dostanou jen na první dítě, nikoliv už na další v pořadí.

Rodičovský příspěvek

Vláda odmítla nečekaně výrazné škrty v rodičovském příspěvku, navržené ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem.

"Rozhodli jsme se striktně držet původního záměru z koaliční smlouvy. Škrty se tedy nedotknou dvouleté ani tříleté varianty. Pouze čtyřletá klesne tak, aby v celkovém objemu byla rovnocenná dvouleté," říká premiér Petr Nečas.

Podle výpočtů online deníku Aktuálně.cz by se tato změna výrazně dotkla nezaměstnaných matek. Oproti dosavadnímu stavu dostanou od státu až o 45 tisíc korun méně (za celou dobu pobírání příspěvku).

Podrobnosti o schválených změnách zatím vláda nezveřejnila. Není tak ani jasné, zda a jak se škrty ve čtyřleté variantě dotknou rodičů, kteří už příspěvek pobírají.

Z Nečasových slov také vyplývá, že vláda nakonec zřejmě neschválila pružnější přechody mezi jednotlivými variantami čerpání, což měla být hlavní výhoda Drábkem navržené reformy.

Podpora v nezaměstnanosti

Od ledna se mají zpřísnit pravidla pro podporu v nezaměstnanosti.

Kdo sám podá výpověď nebo odejde dohodou, dostane nižší podporu. Ve standardní výši mu zůstane jen tehdy, jestliže-šlo o "vážné důvody". Podrobně jsme o úskalích tohoto návrhu psali v samostatném článku.

Druhá novinka pak ruší podporu všem, kdo při odchodu z předchozí práce dostali od zaměstnavatele odstupné. Po dobu, kterou mu pokrývá odstupné, nemají nárok na podporu. Nicméně po skončení této doby - pokud stále ještě hledají práci - pak mohou pobírat podporu v normální výši a délce. Prakticky se jim tak jen odloží o pár měsíců, ale nezkrátí.

Lidé si už nebudou moci k podpoře v nezaměstnanosti přivydělat polovinu minimální mzdy jako dosud, tedy 4 000 korun. Pokud by zároveň s podporou měli další příjem, na podporu by ztratili nárok. Naopak speciální příspěvek získá uchazeč o práci, který se rozhodne podnikat.

Zdanění důchodů

Další schválená novinka se dotkne důchodců, pokud mají vedlejší příjem přesahující trojnásobek průměrné měsíční mzdy. Nově pak budou muset zdanit důchod, který pobírají.

Tato změna by čekala na důchodce s příjmy zhruba nad 70 tisíc korun měsíčně.

Jinými slovy: Jde o zrušení daňového osvobození důchodu, pokud součet příjmů ze závislé činnosti a dílčích základů daně v případě příjmů z podnikání a jiné samostatné činnosti a příjmů z pronájmu přesáhne 840 tisíc korun ročně.

Konec výhod pro fotovoltaické elektrárny

Vláda se shodla na konci daňových prázdnin pro fotovoltaické elektrárny a další obnovitelné zdroje energie. Osvobození skončí rychleji, než se čekalo.

"Naposledy půjde tuto výhodu využít za zdaňovací období roku 2010, a to i pro dříve zprovozněná zařízení," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

"Současně se sníží odpisová výhodnost technologické části elektráren. To, co se nyní odpisuje ve druhé a třetí skupině, prodloužíme bez výjimky na 20 let," dodává Kalousek.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 9. 2010 6:25, franc

Co kdyby stát raději přemýšlel jak vydělat a ne jen škrtat a okrádat obyčejné lidi?!? To dovede kdejakej blb!

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2010 13:07, rejpal

Demokracie skončila v roce 1990. Od té doby jde toliko o krádeče národního majetku s diktátem nesvobody.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

3. 9. 2010 | Petr Kučera | 5 komentářů

Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

Škrty v rodičovském příspěvku mají být výraznější, než původně navrhoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Pozměněný návrh, který má online deník Aktuálně.cz... celý článek

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

2. 9. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

Plošné škrty rozpočtových výdajů jsou nutné, jde však o provizorium, shodují se odborníci, které oslovil server peníze.cz. Nejde jen o disciplínu státních institucí a zejména politiků,... celý článek

Co by měla vláda udělat, než zavede povodňovou daň

19. 8. 2010 | David Marek | 1 komentář

Co by měla vláda udělat, než zavede povodňovou daň

Vláda navrhuje vytvářet rezervu na příští povodňové škody snížením slevy na dani z příjmu fyzických osob. Než to ale udělá, měla by si vyjasnit, jak velkou rezervu potřebuje, a zda... celý článek

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

13. 8. 2010 | Petr Kučera | 12 komentářů

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

Stokoruna měsíčně od každého, kdo vydělává, s níž přišla vláda jako s plánem na získání peněz na povodně, vlastně se záplavami původně neměla vůbec nic společného.

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Partners Financial Services