Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 13. 8. 2010 | 12 komentářů
Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády
Stokoruna měsíčně od každého, kdo vydělává, s níž přišla vláda jako s plánem na získání peněz na povodně, vlastně se záplavami původně neměla vůbec nic společného.

Ministerstvo financí navrhlo zmenšit všem poplatníkům dvě daňové slevy. To ovšem bylo ještě před severočeskou pohromou. O návrhu poprvé informoval online deník Aktuálně.cz a okamžitě vzbudil mnoho čtenářských otázek a reakcí.

Zájem zesílil ještě poté, co Miroslav Kalousek upřesnil původní plán a označil jej za jakousi povodňovou daň. Vybrané peníze by směřovaly do zvláštní položky v rozpočtu, ze které by stát platil protipovodňová opatření a odstraňování škod po záplavách.

Přinášíme proto odpovědi na nejčastější čtenářské otázky a vysvětlení některých nejasností.

Co se má vlastně změnit

Podle návrhu se mají snížit dvě slevy na dani z příjmůfyzických osob. Takzvaná sleva na poplatníka má klesnout o stovku měsíčně, tedy o 1200 korun ročně. Celkově by tak u každého klesla z dosavadních 24 800 na 23 600 korun ročně. Slevu využívá každý, kdo má zdanitelné příjmy.

Klesnout má i daňové zvýhodnění na dítě, a to o 240 korun ročně (20 korun měsíčně). Roční sleva by se tak snížila z dosavadních 11 604 korun na 11 364 korun (slevu si může odečíst vždy jen jeden z rodičů ve společné domácnosti).

Rodina, kde oba dospělí pracují a současně vyživují dvě děti, by tak ročně zaplatila státu o 2880 korun více než dosud.

Od kdy mají slevy klesnout

Slevy mají klesnout počínaje zdaňovacím obdobím roku 2011. U zaměstnanců, kterým slevy strhává rovnou účtárna, se tedy poprvé projeví ve výplatě za leden 2011. Na daních by zaplatili o 100 korun měsíčně víc a pokud uplatňují slevu na dítě, tak o dalších 20 korun za každého vyživovaného potomka. Lidé, kteří podávají daňové přiznání (typicky osoby samostatně výdělečně činné), tak nižší slevu uplatní až na začátku roku 2012 (zpětně za rok 2011).

Proč chce ministr škrtat

V původním návrhu, který ministerstvo financíodeslalo do vnějšího připomínkového řízení minulý týden, je u obou slev zmiňováno "snížení fiskálního napětí v naplňování rozpočtu" - zjednodušeně řečeno tedy vylepšení státního rozpočtu.

U daňového zvýhodnění na dítě navíc ministerstvo uvádí, že jde o kompenzaci za nedávné zrušení poplatků u lékaře (za děti). O kompenzaci jde prý proto, že Topolánkova vláda od roku 2008 naopak slevu na dítě výrazně zvýšila, mimo jiné právě kvůli zavedení regulačních poplatků. "Snížení o 240 korun ročně odpovídá zhruba osmi návštěvám u lékaře," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Jak vznikla "povodňová daň"

Peníze, které stát ušetří díky nižší slevě na poplatníka, by podle Kalouska měly putovat do zvláštní položky v rozpočtu, určené na protipovodňová opatření a odstraňování škod po záplavách.

Původní plán, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici a informoval o něm v neděli večer, se o tomto účelu vůbec nezmiňoval. O tom, že ušetřené peníze půjdou na povodňové konto, se Kalousek poprvé zmínil až na tiskové konferenci po jednání vlády v pondělí kolem poledne.

Tento plán se sice nevylučuje s původním (jde jen o jeho upřesnění), na druhou stranu pokud by ministerstvo takto chtělo směřovat peníze na povodňové konto už předtím, zřejmě by se s tím "pochlubilo" v podrobné důvodové zprávě k původnímu návrhu škrtů.

Na zvláštní povodňovou položku by zřejmě měl jít jen výnos z nižší slevy na poplatníka, nikoliv na dítě.

Kolik tím stát získá

Ministerstvo financí odhaduje, že nižší sleva na poplatníka přinese do rozpočtu zhruba 4,6 miliardy korun v roce 2011. Nižší sleva na dítě pak má státu ušetřit dalších zhruba půl miliardy korun.

V roce 2012 (díky lidem, kteří sami podávají daňové přiznání za rok 2011) pak má úspora u slevy na poplatníka stoupnout na 5,1 miliardy.

V jaké fázi návrh je

Návrh na snížení slev poslalo ministerstvo financí do vnějšího připomínkového řízení na konci minulého týdne. Teď záleží hlavně na koaličních partnerech, jak se k němu postaví.

Ministr Kalousek požaduje po vládě a následně i sněmovně zrychlené projednání návrhu tak, aby mohl být definitivně schválen ještě na podzim a účinný od 1. ledna 2011.

Co na to koaliční partneři

Zástupci ODS i Věcí veřejných se o návrhu dozvěděli až v pondělí ráno ze zprávy Aktuálně.cz nebo na dopoledním jednání vlády.

S nižší slevou na poplatníka, prezentovanou jako příspěvek na protipovodňové konto, nemají zástupci ODS ani VV problém. Naopak ke škrtům u slevy na dítě se zatím stavějí rezervovaně.

"Snížení slevy na poplatníka by se mohlo stát zdrojem pro rezervu povodňové solidarity. O druhém návrhu budeme ještě jednat," odpověděl v pondělí online deníku Aktuálně.cz předseda vlády Petr Nečas (ODS).

O den později pro Hospodářské noviny uvedl, že je vůči snížení slevy na dítě skeptický. "Veřejné finance by díky němu získaly jen nějakých 400 milionů korun a to nestojí za politické náklady, které by ten návrh přinesl. Navíc v kombinaci s plánovaným zrušením sociálního příplatku by to nebyl moudrý krok," vysvětlil Nečas. Návrh narazil také u Věcí veřejných.

Jde to nad rámec koaliční smlouvy?

Sám Kalousek v návrhu připouští, že obě snížení jdou nad rámec škrtů dohodnutých v koaliční smlouvě. Cíl však podle něj odpovídá vládnímu záměru, tedy snížení schodku veřejných rozpočtů

Koaliční smlouva i programové prohlášení vlády slibují, že vláda nebude zvyšovat progresi daně z příjmů, tedy že nezavede vyšší daňovou sazbu pro lidi s vyššími příjmy. O tom, že nebude zvyšovat přímé daně, se dokumenty výslovně nezmiňují, nicméně podle vyjádření ministrů je to jednou z priorit.

Jaké další úlevy mají skončit

Kalouskův návrh na snížení slev je součástí novely, která jinak v dalších bodech naplňuje koaliční smlouvu. Konkrétně jde o zdanění důchodů pracujících důchodců při dosažení hranice příjmů přesahující trojnásobek průměrné mzdy (zrušení osvobození důchodu, pokud součet příjmů ze závislé činnosti a dílčích základů daně v případě příjmů z podnikání a jiné samostatné činnosti a příjmů z pronájmu přesáhne 840 tisíc korun ročně).

Ruší také daňové osvobození výsluhových náležitostí a přídavku na bydlení u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů. Nově bude zdaňován 15% srážkovou daní, přídavek na bydlení bude zdaňován jako mzda.

Novela má také zdanit paušální poslanecké náhrady, stejně jako plat prezidenta a rentu bývalého prezidenta.

Oproti informacím v některých médiích však není pravda, že by už od roku 2011 mělo dojít také ke zrušení daňového zvýhodnění hypotékči zaměstnaneckých benefitů. Odstranění těchto výjimek má být - alespoň podle dosavadních plánů - až součástí zcela nové právní úpravy daně z příjmů od roku 2012.

Jak je to se slevou na dítě

Celý článek si přečteta na aktualně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=674661

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 11. 2010 17:00, Milan

Nejlepší by bylo zrušit nehorázné platy všech těch darmožroutů ve vládě a obou sněmovnách.Poslancům bych dával pouze refundace ve výši průměrného platu(stejně tam chrápou a vymýšlejí hovadiny které neustále novelizují) a vláda by musela vzejít pouze z vítězné strany a při neúspěchu by si příště už neškrtla.Oni by se pak alespoň více starali o blaho národa a ne o svoje statky.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2010 7:44, Patrik

Taky nejsem z toho, že budu platit stovku navíc, nijak nadšen, ale v rámci těch špatných možností mě přijde tahle nejlepší.
1) je to hodně vidět, je tak šance, že to bude skutečně dočasné (na rozdíl od nějaké změně např. v procentu daňové sazby)
2) určitě je to lepší, než ještě další dluhy

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

29. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 59 komentářů

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

Ještě letos mají ministři ušetřit 2,5 procenta výdajů. Často bude nutné škrtat v penězích na výplaty. Příští rok by prostředky na platy měly snížit o další desetinu. Je nutné, aby to... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

1. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

Muž, který se kdysi mohl pyšnit titulem nejlepší ministr financí, je zpět. Miroslav Kalousek opět bude vládnout státním penězům. Co od něho čekáte? Napište, co si myslíte, a přečtěte... celý článek

Rok 2011 by měl být ve znamení zmrazených důchodů a vyšších daní

18. 6. 2010 | Petr Holub | 15 komentářů

Rok 2011 by měl být ve znamení zmrazených důchodů a vyšších daní

Ministr financí Eduard Janota poprvé představil svůj návrh rozpočtu pro rok 2011. Ten obsahuje radikální řezy kvůli úsporám, jež by měli dolehnout jak na důchodce, tak i na každého... celý článek

Partners Financial Services