Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 9. 2010 | 5 komentářů
Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun
Škrty v rodičovském příspěvku mají být výraznější, než původně navrhoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Pozměněný návrh, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici, reaguje na kritiku ze strany ministerstva financí.

Maximální výše rodičovského příspěvku(na jedno dítě) pro všechny délky čerpání má nově klesnout na 216 tisíc korun, nikoliv na 220 tisíc podle původního návrhu.

Nejvíce si tak pohorší nezaměstnané matky čerpající čtyřletou variantu příspěvku. Oproti dosavadnímu stavu dostanou od státu maximálně 4500 korun měsíčně, což je v úhrnu až o 46 200 korun méně než dosud. O desítky tisíc si při tříletém čerpání mohou pohoršit také rodiče s předchozí hrubou mzdou pod 11 tisíc korun měsíčně.

V návrhu nicméně zůstal snadný přechod mezi různými délkami čerpání příspěvku. Rodič, který v blízké době plánuje dalšího potomka nebo se chce rychleji vrátit do práce, si tak bude moci vybrat nejrychlejší, finančně výhodnější variantu. Ta byla dosud dostupná jen pro lidi s hrubou mzdou přes 16 tisíc korun. Výše měsíčního příspěvku však bude omezena 70 procenty předchozího výdělku (vyměřovacího základu).

Stát by neušetřil, buďte tvrdší

Drábek původně navrhoval, aby maximální limit pro rodičovský příspěvek (na jedno dítě) činil v úhrnu 220 tisíc korun, a to nezávisle na délce čerpání.

Podle ministerstva financíse tím ale nic neušetří, rozpočtové výdaje naopak stoupnou o dvě až tři miliardy ročně. A to přesto, že nezaměstnané matky by dostaly od státu o šestinu méně než dosud.

Ministerstvu financí vadilo, že navrhovaný limit 220 tisíc by v praxi zvýšil celkový rodičovský příspěvek u dvouleté varianty. Rodiče by oproti dosavadnímu stavu mohli dostat v úhrnu o 3400 korun více.

Pozměněný návrh, který Drábek posílá do vlády po připomínkovém řízení, už počítá s maximální částkou jen 216 tisíc korun. Tedy celkově o 600 korun nižší, než nyní mohou rodiče při nejkratší dvouleté variantě čerpání.

Snížením limitu má stát ušetřit 1,2 miliardy korun ročně, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí v návrhu. U původního návrhu hrozilo, že rozpočtové výdaje naopak vzrostou až o dvě miliardy v roce 2011 a až o tři miliardy v roce 2012.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz na adrese:

http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=676122

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

13. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 17 komentářů

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

Cela nynější debata o stanovování výživného by byla zbytečná, kdyby v Česku pořádně fungoval institut střídavé péče. V něm alimenty ztrácejí význam, říká Aleš Hodina, provozovatel serverů... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

1. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

Muž, který se kdysi mohl pyšnit titulem nejlepší ministr financí, je zpět. Miroslav Kalousek opět bude vládnout státním penězům. Co od něho čekáte? Napište, co si myslíte, a přečtěte... celý článek

Měli by otcové více chodit na rodičovskou dovolenou?

29. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Měli by otcové více chodit na rodičovskou dovolenou?

V Česku je na rodičovské dovolené jen šest tisíc otců. Matek na rodičovské je více než 350 tisíc. Důvodů je řada, nejčastěji otcové zmiňují ztrátu příjmu rodinného rozpočtu. Měli by... celý článek

Partners Financial Services