Místo speciální daně přispějí banky do fondu, dohodly podrobnosti

pk | rubrika: Aktuality | 19. 9. 2019 | 2 komentáře
Místo speciální daně přispějí banky do fondu, dohodly podrobnosti

Šéfové bank se zástupci státu při podepsání memoranda. Foto: Úřad vlády ČR

Představitelé čtyř největších bank – České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a UniCredit Bank – dnes s předsedou vlády Andrejem Babišem podepsali Memorandum o spolupráci při realizaci záměru zřízení Národního rozvojového fondu.

Memorandum, u jehož podepsání byl i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, upřesňuje, jak Národní rozvojový fond vznikne a jak bude fungovat.

„Projekty, podpořené prostřednictvím Národního rozvojového fondu, budou směřovány zásadně do rozvoje; počítáme s investicemi do zdravotnictví, školství nebo dopravní infrastruktury,“ říká Babiš.

Zakladatelem fondu a jeho jediným akcionářem bude státem ovládaná Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Fond dostane profesionální vedení, které bude respektovat principy řádného hospodáře a řídit se legislativními pravidly kolektivního investování, shodli se jeho zakladatelé. I proto má fond získat klasickou licenci od České národní banky.

Poradním orgánem fondu bude nově zřízená Národní investiční rada, společně obsazená zástupci investorů a vlády. Má zejména schvalovat jeho investiční strategii. Radu povede (po ukončení svého mandátu v Lucemburku koncem tohoto roku) současný viceprezident Evropské investiční banky Vazil Hudák.

Cílem investičních strategií fondu bude návratnost investic, dosahování maximálního efektu investice na daný projekt a zhodnocení investovaných prostředků v takové míře, aby to motivovalo a umožňovalo vstup investorů do fondu a také jejich dlouhodobý růst se současnou měřitelností společenských přínosů investice.

Pohledem ekonoma

Hospodaření Andreje Babiše má jediný cíl: okamžitě zvyšovat jeho popularitu. Musí být dobře vidět, musí se dobře prodávat. A budoucnost? Po nás ať přijde potopa! A ti, co přijdou vládnout po něm, budou s prázdnou kasou prakticky odsouzeni k neúspěchu.

Tajemství Babišova úspěchu: Po nás potopa

Do Národního rozvojového fondu by čtveřice bank měla v příštím roce „dobrovolně“ odvést až sedm miliard korun – jde o část dividend, které doteď odvádějí zahraničním vlastníkům. Má jít o příspěvky nad rámec zaplacených daní a dosud povinných odvodů do Fondu pojištění vkladů a Fondu pro řešení krize.

„Následně bychom se ten fond snažili propagovat a zvát další investory,“ řekl Babiš už na jaře. Fond by pak pomohl státu investovat do škol, nemocnic nebo dálnic.

Fond by mohl oficiálně začít fungovat od poloviny příštího roku, do té doby chce vláda s bankami připravit první pilotní projekty.

Proč banky podporují vznik fondu, který je zbaví části zisku? Je to pro ně výhodnější řešení než původně zvažovaná sektorová daň, kterou prosazovala ČSSD, menší z partnerů vládní koalice. Tu odmítl i Babiš, když připustil, že zavedení sektorové daně pro banky by ve svém důsledku poškodilo všechny občany, protože by vedlo ke zdražení služeb, menší dostupnosti úvěrů a mohlo by ohrozit i stabilitu finančního sektoru.

„Vlk se nažral a koza zůstala takřka, až na sedm miliard, celá. Pro banky je příspěvek do fondu stále mnohem výhodnější, než pokud by podléhaly sektorové dani. Zmíněná čtveřice bank by na sektorové dani, tak jak ji navrhovala sociální demokracie, třeba za rok 2018 odvedla v souhrnu kolem 13,5 miliardy korun. Tedy takřka dvojnásobek jejich příspěvku do fondu,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

„Fond navíc počítá s návratností, byť dlouhodobou, financovaných projektů. V případě sektorové daně by banky mohly na návratnost samozřejmě rovnou zapomenout,“ zdůrazňuje Kovanda.

Banky navíc můžou své příspěvky do fondu marketingově veřejnosti prodávat tak, že se iniciativně a dobrovolně, nad rámec svých daňových povinností, zapojují do celkového, celospolečensky prospěšného rozvoje České republiky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services