Nové varování: Bez reforem nebude dost peněz na důchody

pk | rubrika: Aktuality | 11. 6. 2019 | 1 komentář

Česká republika si sice drží pozici jedné z nejméně zadlužených zemí Evropské unie a ve střednědobém horizontu zůstanou její veřejné finance dál v poměrně dobré kondici, z hlediska jejich dlouhodobé udržitelnosti však bude nutné přistoupit k podstatným změnám. Upozorňuje na to nová Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, kterou zveřejnila Národní rozpočtová rada.

Příčinou dlouhodobé neudržitelnosti českých veřejných financí je podle ní především stárnutí obyvatelstva, se kterým se Česko potýká stejně jako další vyspělé země. Zatímco nyní činí podíl osob ve věku 65 a více let na celkové populaci České republiky 19 %, během příštích 50 let vzroste podle demografické projekce Českého statistického úřadu až ke 30 %.

Stárnutí populace povede při zachování stávajících příjmových a výdajových politik k výraznému růstu výdajů na důchody a zdravotní či dlouhodobou péči. „Výdaje penzijního systému spolu s nárůsty dalších výdajových položek podle naší projekce nakonec dosáhnou úrovní, které nasměrují celé veřejné finance k vysokým deficitům,“ říká člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel. Problém se podle něj naplno projeví v období po roce 2030, kdy do důchodu začnou odcházet populačně silné ročníky.

Při zachování stávajícího nastavení výdajových a daňových politik by se dluh sektoru veřejných institucí mohl do roku 2069 vyšplhat až na 222 % hrubého domácího produktu, odhadují členové rady.

„Ačkoli se může na první pohled zdát, že času na hledání řešení je stále ještě dost, není tomu tak. Čím déle bude problém odkládán, tím užší bude manévrovací prostor. S každým dalším rokem otálení přípravy na demografické změny přicházíme nejen o drahocenný čas, ale především zvyšujeme náklady budoucích opatření,“ varuje předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Nezávislá Národní rozpočtová rada funguje na základě zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Nemá mandát k tomu, aby sama předkládala řešení, podle Zamrazilové je ale připravena návrhy řešení odborně hodnotit.

Kompletní zpráva je k dispozici na webu rozpočtové rady.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services