Syslové mamonáři. Hromadit politické funkce? Tak jo, ale za jeden plat

Michal Hašek nás chce přesvědčit, že je superman. Bojuje za (svůj) život na dvou židlích (a vysoké noze). Jestli je superman, ať své síly netříští a dělá něco pořádně. Třeba pak budeme mít jednoho supervýkonného hejtmana nebo poslance. Takhle máme „fluktuanta“, který nedělá pořádně ani jedno – soudě podle tristní poslanecké docházky. A pokud si opravdu nedá říct a chce tolik dřít, ať to dělá za jeden plat. Přestane vypadat jako sysel mamonář.
Syslové mamonáři. Hromadit politické funkce? Tak jo, ale za jeden plat

Pravidelně brázdí republiku, převlékají kabát a střídají kancelář. Chvíli v hejtmanské, chvíli v poslanecké. Čert aby se v tom vyznal. Všechno na půl. Jen plat dvakrát. Řeč není jen o Michalovi Haškovi, nejvýraznější tváři českých hejtmanů, ale hned o čtveřici „pánů z oranžové růže“: Hašek, Zimola, Běhounek a Novotný. Všichni sedí na dvou židlích a žádný z nich se (zatím) hejtmanské, ani poslanecké vzdát nechce.

Funkcí však v reálu mají ještě mnohem víc. Sám Hašek o sobě kdysi žertem prohlásil, že jich má víc než japonská kalkulačka. Vtipné? Ani ne. Naposledy mu loni v létě přepočítával funkce týdeník Reflex – došel k úctyhodnému číslu 29. Velkou část tvořilo členství v různých radách a výborech.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Předvolebním slibům navzdory?

ČSSD si loni schválila usnesení, podle kterého se mají noví poslanci do šesti měsíců od vzniku mandátu rozhodnout, které funkci dají přednost. I když na rozhodnutí ještě nějaký čas zbývá, předseda Sobotka svým ovečkám (a svému vlku Haškovi) připomněl, že by měli dodržet slovo. Ostřejší byl v posledních dnech jejich stranický kolega, poslanec Jiří Petrů, který bez servítků prohlásil, že kdo kumuluje tak náročné funkce, nevyhnutelně některou fláká.

Jenže Haškovi a spol. se tuze nechce. Dokonce se začínají alibisticky odvolávat na zákony a Ústavu, která hromadění funkcí nezakazuje.

Není divu. Čísla mluví jasnou řečí: hejtmanský plat se pohybuje kolem osmdesáti tisíc, základní poslanecký dělá padesát šest tisíc – funkce ve výborech, komisích a delegacích ho ale dokážou vyšroubovat ještě o desetitisíce výš. Nemluvě o štědrých poslaneckých náhradách.

I kdyby šlo jen o to, protahovat „dvouvládí“ do nejzazšího termínu, vyplatí se to. Jim. V minulém volebním období Hašek ve Sněmovně kraloval absentérům. Podle portálu kohovolit.eu se účastnil pouze (!) 34 procent hlasování. To by v normálním zaměstnání (a zaměstnavatelem je tu stát, tudíž my všichni) bylo na vyhazov.

Jako když mávne kouzelným proutkem

„Nechci už pokračovat další čtyři roky v souběhu funkcí a v žádném případě by takový souběh nebyl po příštích volbách nějak dlouhodobý,“ dušoval se v červnu 2013 Hašek. V lednu už mluvil o zbytečné hysterii: „Nyní otevírat údajný problém kumulace funkcí považuji za objevení Ameriky, navíc v době, kdy se Sněmovna nesejde zhruba šest týdnů. Musím se ptát po pravém důvodu této hysterie.“ Tu je: vadí nám, když naši volení zástupci (kteří mají být těmi nejlepšími z nás – a od kterých tudíž čekáme výkony) dělají svou práci napůl a pobírají za to dvojí plat. Poslanec má být poslancem, hejtman hejtmanem. Stačí?

A abychom v tom nemáchali jen Michala Haška. Jiří Zimola, toho času poslanec i hejtman Jihočeského kraje, v říjnu 2013 říkal médiím: „Mohu vás ubezpečit, že si neumím představit dlouhodobě, abych zastával obě dvě funkce.“

A o dva měsíce později: „Mé rozhodnutí bude následovat okamžitě poté, kdy uvidím, že výkon jedné z funkcí není plnohodnotný…“ Jenže – co když to Zimola sám nepozná?

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? probírali nápad (nejen) nového ministerstva zemědělství, že by bylo fajn, kdyby české obchody (nebo aspoň obchoďáky) dostaly befelem, kolik procent potravin na jejich pultech musí být českých. A co to vlastně jako je, ta česká potravina...

Knížku za nejpěknější příspěvek do debaty bychom chtěli poslat Ivanovi za příspěvek, ve kterém volá ne po kvótách na české potraviny v obchodech, ale po programu na potravinovou soběstačnost Česka. 

Chceš dvě vysoké funkce? Tak za jeden plat

I když jsou momentálně nejvíc na očích sociálně demokratičtí hejtmani, není syslení funkcí a platů jen jejich problém. Vlastně jde o vcelku běžný kolorit české politické (ne)kultury. Ve dvou či více křeslech si rád přilepší kdekdo, komu se příležitost naskytne.

Nejspíš nepomůže nic jiného, než tomu udělat přítrž zákonem. Spoléhat na dobrovolnost a zdravý rozum tam, tak kde by mohla utrpět vlastní kapsa, je asi hodně naivní.

Řešení se nabízejí dvě: buď zakázat hromadění vysokých funkcí (typu poslanec – hejtman, starosta – senátor) úplně, nebo zkrátka uzákonit, že budou sveřepí snaživci, kteří si nedají říct, za své služby vlasti dostávat jen jeden plat. Celý problém s hromaděním funkcí by se pak rychle vyřešil sám.

Hlasy, které podobný zákon podporují, se teď ozývají přímo z ČSSD. Už v minulosti však s podobným návrhem přišly senátorky z klubu TOP 09 a Starostů Jana Juřenčáková a Soňa Paukrtová.

Co si o tom myslíte vy? Vadí vám, když politici syslí funkce a platy? Mělo by se to zakázat? A má na vás sklon politiků k syslení nějaký vliv, když zvažujete koho volit? Na vaše postřehy a názory se těšíme v diskuzi. Nejzajímavější a nejtrefnější příspěvek jako obvykle odměníme knížkou.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+135
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 2. 2014 10:30 | Jakub

Samozřejmě, že by to mělo být zakázáno! Divím se, že to ještě někoho z těch tzv. pro-občanských a sociálně laděných politiků nenapadlo. Aby neměli pocit, že by byli službou vlasti nějak tratní, klidně bych jim nechal možnost nastoupit na své původní místo po uplynutí mandátu v PS nebo Senátu. Pokud ale dělám práci v legislativě, vše ostatní by mělo jít stranou. A jestli to politici neudělají sami, musí na to být zákon. Logicky - normální člověk teoreticky taky může mít více zaměstnání, ale stanovuje-li zákon na obě zaměstnání pracovní dobu 8,5 hod/denně na plný úvazek a to např. od 8 do 16:30 u obou, není možné, aby zvládal obě. Z jednoho dostane výpověď a žádný zákon ani tvrzení, že to zvládá, mu nepomůže.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2014 8:08 | Vláďa

Přesně vystiženo. Tři čtvrtiny druhů pijavic jsou hematofágní parazité, živí se krví obratlovců. Menšina druhů se živí dravě a loví jiné bezobratlé. Pijavice žijí převážně ve sladkých vodách, ale i v mořích, ve vlhkých tropech se vyskytují i suchozemské pijavice. Pohybují se tzv. piďalkovitým pohybem, nebo plaváním. Pijavice mají také schopnost regenerace, ta je však ve srovnání se žížalou obecnou podstatně menší.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2014 20:41 | verča

Nesouhlasím s tím aby politici měli více funkcí.Ani jednu tak memůžou vykonávat pořádně.Ale když už mají takové choutky, tak další funkce vykonávat bezplatně.To by se jim ale jistě nelíbilo.Myslet na to při volbách a nedat jim ani jeden hlas.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2014 19:17 | podlesni

To mělo být hned na začátku, jeden plat a náhrady až po dodání dokladů, musíme to tak dělat všichni, bez rozdílu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2014 9:54 | Lenka

prostě pijavice...
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2014 8:53 | lub

ČSSD má dalšího úderníka, který vše zastane a stihne:
- Ing. Miloš Petera - člen Poslaneckého klubu ČSSD dolní komory Parlamentu České republiky
- Ing. Miloš Petera - statutární zástupce hejtmana Středočeského kraje a náměstek hejtmana pro oblast dopravy
- Ing. Miloš Petera - Starosta města Nymburk
- Ing. Miloš Petera - předseda představenstva Vodovody a kanalizace Nymburk a.s.
další zájmové organizace, kterým "velí" je zbytečné vyjmenovávat
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

David Ondráčka: Veřejné peníze už nesmí utíkat do daňových rájů

10. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

David Ondráčka: Veřejné peníze už nesmí utíkat do daňových rájů

Peníze z veřejných zakázek končí neznámo kde. Tedy – pokud se nesmíříme s tím, že nám jako bližší určení stačí jméno toho nebo onoho daňového ráje. Proč s tím politici nic neudělají?... celý článek

Platy politiků a soudců: kolik by měli brát? Co si o tom myslíte?

6. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Platy politiků a soudců: kolik by měli brát? Co si o tom myslíte?

Ach ty platy. Tuze nepříjemné téma to je. A tak si ho poslanci v parlamentu přehazují z lavice do lavice jako horký brambor. Cukají se, cukají, ale potají stejně doufají, že si trochu... celý článek

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

Milí občané, s bolestí v srdci oznamujeme, že už nemůžeme dál. Nemůžeme dál sloužit veřejnému blahu a naší zemi za současné platy. Ústavní soud nám nařídil, abychom si přidali desetitisíce.... celý článek

Žebříček největších flákačů ve sněmovně. Co si o tom myslíte?

5. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Žebříček největších flákačů ve sněmovně. Co si o tom myslíte?

Placený je jako král. Ale docházku má prachmizernou. Své lavici se vyhýbá, lelkuje a nehlasuje. Kdo je to? Správně, český poslanec. Ale buďme fér – neplatí to pro všechny. Který poslanec... celý článek

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

13. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

Komoditou posledního měsíce není zlato, káva ani ropa ale – informace. Státní zaměstnanci od Brna přes Holandsko až po Pákistán je obratně využívají k tomu, aby si přilepšili. Občanům... celý článek

Partners Financial Services