Miliardová zakázka a ztracené smlouvy: Ministerstvo vnitra bude platit!

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 11. 2012 | 8 komentářů
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokutu ve výši tři miliony korun ministerstvu vnitra, které ztratilo originální smlouvy na poskytování licencí k produktům společnosti Microsoft.
Miliardová zakázka a ztracené smlouvy: Ministerstvo vnitra bude platit!

Smlouvy jsou přitom podstatné ve sporu o zakázku jiného ministerstva – práce a sociálních věcí. Resort vedený Jaromírem Drábkem totiž právě na jejich základě rozdělil stamiliony korun na nový systém výplaty sociálních dávek bez jakéhokoliv výběrového řízení.

Ministerstvu práce a sociálních věcí vloni stačilo pouze šest dodatků právě k rámcové smlouvě uzavřené ministerstvem vnitra.

Žádné originály

Smlouvy uzavřené bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem se společností Fujitsu o produktech Microsoftu z roku 2008 potřebuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v rámci celkového šetření systému výplaty dávek. Podle úřadu ale ministerstvo vnitra zaslalo dokumentaci až po značných průtazích a navíc v nekompletním stavu.

Úplně totiž chybí některé podstatné dokumenty.

„Ukázalo se, že ministerstvo nemá k dispozici originál dokumentace, nýbrž její prostou kopii. Některé podstatné dokumenty, jako například nabídka vybraného uchazeče Fujitsu Technology Solutions, scházejí úplně,“ uvedl šéf úřadu Petr Rafaj.

Anketa

No není to legrace, když stát pokutuje sám sebe?

Podle něj zákon o veřejných zakázkách stanoví, že zadavatel je povinen uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce a záznamy o úkonech učiněných elektronicky po dobu pěti let od uzavření smlouvy.

„Úřad musel odmítnout argumenty ministerstva vnitra, že poskytlo veškerou potřebnou dokumentaci k vedení správního řízení. Ministerstvo některé části dokumentace nepředložilo vůbec, jiné pouze v prosté kopii. Přestože dále tvrdilo, že má k dispozici originály všech podstatných dokumentů, přes opakované výzvy je úřadu nepředložilo, a to ani v průběhu správního řízení vedenému kvůli neuchování dokumentace,“ uvedl Rafaj.

Výsledek bude příští rok

Vnitro se chce proti pokutě odvolat. „Výši pokuty považujeme za nepřiměřenou. Celou zadávací dokumentaci se nám podařilo rekonstruovat, a to na základě kopií, které byly v držení advokátní kanceláře spravující pro ministerstvo vnitra zadávací řízení nebo na základě kopií v držení dalších odborů ministerstva vnitra,“ uvedl Jiří Korbel z ministerstva.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2012 11:09, SpookY

To je bordel, bordel a zase bordel...

Jak "ministerstvo dostane pokutu"? Takže z ministerstva se část peněz daňových poplatníků přesune na hromádku v ÚOHS?

A lidi, co jsou za to zodpovědní, tak budou dál sedět ve svých křeslech a smát se daňovým poplatníkům do xichtu?

Uložení, archivace a uchovávání smluv je úkol přece odpovědnost a pracovní náplň KONKRÉTNÍCH OSOB, takže proč nejdou k soudu KONKRÉTNÍ OSOBY?

Mimochodem, tahle smlouva s Mrcho$oftem je dílko Ivánka Langera. Tehdy kvůli tomu do ČR přijel i šéf Mrcho$oftu Steve Ballmer. Ballmer a Langer se na fotkách spokojeně culili.

Vysmátého Ballmera chápu. Mohl být spokojen - zatímco Langer vykládal, že "stát ušetřil 700 milionů", tak Ballmer si odvážel smlouvu, kde se stát zavázal, že bude za KAŽDOU licenci od M$ platit v průměru 30 tisíc korun. Tím mám na mysli za KAŽDOU licenci na Windows, Office atd... Takže stát zaplatí jen na licence (Windows + M$ Oppice) za každý počítač 60 táců... a nepočítám pořízení hardwaru.

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

14. 4. 2012 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

„To, co se má naprogramovat za dvě miliardy, je možné vytvořit za 20 až 40 milionů v rámci již existujícího systému. K vytváření nové platformy není nejmenší důvod,“ říká Karel Janeček... celý článek

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Patrik Nacher: V zakázkách se utopí miliardy a stát pak musí vymýšlet hloupé reformy a brát peníze postiženým

4. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Patrik Nacher: V zakázkách se utopí miliardy a stát pak musí vymýšlet hloupé reformy a brát peníze postiženým

Ve druhé části rozhovoru s Patrikem Nacherem začne pořádně přituhovat. Budeme hovořit například o tom, kdy má cenu za sebou v bance prásknout dveřmi a odejít ke konkurenci. Pořádně... celý článek

Česká losovačka: podivuhodný svět veřejných zakázek očima Dana Ťoka

3. 9. 2011 | Martin Vlnas | 1 komentář

Česká losovačka: podivuhodný svět veřejných zakázek očima Dana Ťoka

„Losování mělo proběhnout na počítači. Asistentka by pětkrát klepla a počítač vyhodil pět čísel. Navrhli jsme, aby nejprv proběhlo losování, v němž se každé firmě náhodně přidělí číslo,... celý článek

Partners Financial Services