Také hodláte vyhrát? Fotbalové mistrovství světa láká i sváteční sázkaře.

František Mašek | rubrika: Co se děje | 23. 6. 2010
Také hodláte vyhrát? Fotbalové mistrovství světa láká i sváteční sázkaře.
Vyhraje mistrovství světa v kopané v Jihoafrické republice Argentina, Brazílie, Španělsko či někdo jiný? Řada skalních sázkařů věří svým tutovkám. Na fotbal nyní sázejí také ti sváteční. Třeba i na kuriozity, jako, kdo bude v zápase vhazovat 15. aut.

I když se česká reprezentace neprobojovala do závěrečných bojů Mistrovství světa v kopané v Jihoafrické republice, může objem sázek, spojených s tímto festivalem fotbalu překročit miliardu korun. Překonal by tak i veleúspěšný světový fotbalový šampionát v Německupřed čtyřmi lety, kde hráli i čeští fotbalisté. Tehdy ale nebylo možné sázet přes internet. „Zájem o sázky na fotbal zvyšuje i malá nabídka dalších kurzových sázek. Většina soutěží má přestávku. Nyní se ale začíná sázet i na výsledky tenisového Wimbledonu,“ řekl serveru peníze.cz mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Výše sázek na předchozí fotbalový šampionát v Německu činila u Tipsportu kolem půl miliardy korun. Sázkaři byli velmi úspěšní. Na výhráchpodle Ježka největší česká sázková kanceláře vyplatila 95 procent z přijatých sázek, tedy 475 milionů korun. Její tržby z MS v Jihoafrické republice zatím činí 125 milionů korun. Šampionát ale teprve vstoupí do rozhodující fáze. Sázky táhnou hlavně stálí sázkaři, víc se o ně ale zajímají i „laici“.

Podle tiskového mluvčího Fortuny Petra Šraina není možné – právě kvůli chybějícím sázkám přes internet - porovnávat dřívější šampionáty se současným. Soudí, že čeští sázkaři prosázejí kvůli mistrovství v jižní Africe u Fortuny 400 milionů korun. Když připočteme Slovensko, Polsko, Chorvatsko a Maďarsko, v nichž Fortuna také působí, může to být přes 750 milionů korun, což by proti šampionátu v Německu znamenalo asi padesátiprocentní nárůst.

Mistrovství světa ve fotbale

Foto: FIFA

Sázková kancelář Chance zatím přijala podle manažera call centra Ondřeje Rajšnera sázky ve výši kolem 30 milionů korun. Celkově by mohl dosáhnout jejich objem během mistrovství v kopané 100 milionů korun.

Sázející může vsadit tiket za pár korun, ale také třeba i za více než milion korun. Celková výše výhry záleží na vsazené částce, která se násobí kurzem na vítězství. Kdyby například někdo vsadil na Brazílii s kurzem 5 ku 1 deset tisíc korun, a Brazilci zvítězili, vyhrál by 50 tisíc korun. Čím je výhra mužstva méně pravděpodobná, tím je kurz na jeho výhru vyšší (třeba také 20 či 50 ku jedné) a naopak.

Časté výhry outsiderů – sází se i na výsledky zápasů – jsou pro sázkové kanceláře zlatým dolem. Většina sázejících totiž hledá tutovky. Když ty nevyjdou, shrábne peníze sázková kancelář. Občas někdo podle Rajšnera vsadí u jednotlivých zápasů na překvapení, podobných sázek ale příliš není.

Každá sázková kancelář má stanovenu standardní mez pro horní hranici sázky. Kdyby ji některá sázka překročila, záleží na rozhodnutí bookmakera, který určuje kurzy, zda ji kancelář přijme či nikoliv.

Fortuna zatím přijala v souvislosti s fotbalovým šampionátem v JAR nejvyšší sázku za 250 tisíc korun. U Chance je to prozatím sázka za sto tisíc korun, které vsadil sázkař z Nového Boru na celkové vítězství Argentiny. Když mu tip vyjde, vyhraje 750 tisíc korun. Mluvčí Rajšner předpokládá, že do konce šampionátu někde uzavře ještě vyšší sázku.

Anketa

Sázíte na mistrovství světa ve fotbale?

Platí přitom kurz uzavřený v době sázky. Kurzy na jednotlivá mužstva, a samozřejmě na jednotlivé zápasy, se mění - podle výsledků, kterých jednotlivé týmy na šampionátu dosáhly. Kurzy, které platily ještě včera, tak mohou být dnes, po sehrání dalších zápasů, trochu jiné.

Zatímco Ježek a Rajšner nejvíc věří Argentině, Šrain tradičně fandí Nizozemsku a Anglii. Jejich odhad víceméně odpovídá mužstvům, jejichž kurz je nejnižší a jsou tak největšími favority na vítězství. Jde o Brazílii, Argentinu a Španělsko.

Nejméně sázkaři věří mužstvům Hondurasu, KLDR a Nového Zélandu. Kdyby někdo vsadil u Tisportu tisíc korun na vítězství úplného outsidera, jako je Honduras, s kurzem 3000:1, vydělal by tři miliony korun. Fotbalová, ale i jiná sázková překvapení mohou teoreticky přinést sázejícím velké peníze. Ve skutečnosti ale obvykle vyhrávajísázkové kanceláře. Pravděpodobnost, že by honduraská jedenáctka vyhrála světový šampionát je čistě teoretická.

Daleko větší možnost, kde lze využít „momentu překvapení“ a vydělat na nečekaném výsledku, nabízejí sázky na jednotlivé zápasy. Těch, kteří si vsadí na překvapivého vítěze, ale není prodle Šraina mnoho.

Sázkové kanceláře umožňují řadu dalších, někdy i poměrně kuriózních sázek. Kromě klasických na celkového vítěze, vítěze jednotlivých základních skupin či nejlepšího střelce turnaje, nabízí Tipsport třeba sázky na počet rohů, žlutých či červených karet, střel na branku aj. Zajímavé jsou i tzv. live sázky, uzavírané v době konání zápasu, třeba na to, které mužstvo bude vhazovat patnáctý aut.

Fortuna nabízí více než 25 tisíc různých možností sázek, jako je třeba délka držení míče či počet odkopů od branky. U Chance je možné vsadit například na to, z jakého světadílu bude pocházet vítěz či ze kterého světadílu bude finálová dvojice.

Sázkové kanceláře někdy umožňují, aby přišel sázkař s vlastním nápadem, na co chce vsadit. Výsledek události by ale neměl být, jak říká Ježek, předem znám. Záleží na bookmakerech, kteří zváží, zda sázku skutečně vypíší. Stalo se například, že někdo chtěl vsadit, zda bude jeho syn do 10 let hrát za reprezentaci. Nyní byl ale koncept individuálních sázek u Tipsportu zastaven.

Kdo podle vás vyhraje letošní světový fotbalový šampionát? Vsadili byste si na jeho vítězství? Pokud ano, kolik? Napište nám o tom!

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vyhrávat ve Sportce? Dlouhodobě to nejde

9. 3. 2010 | František Mašek | 183 komentářů

Jak vyhrávat ve Sportce? Dlouhodobě to nejde

Šance na výhru ve Sportce či v podobných hrách je velmi malá. Nepomůže ani promyšlený systém sázek. Obecně dokonce platí, že čím déle sázející hraje, tím více prodělává.

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

18. 6. 2008 | Petr Syrový | 11 komentářů

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu,... celý článek

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Miliony, které v Česku nikdo neuvidí

18. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Miliony, které v Česku nikdo neuvidí

Fotbal v Česku příliš nevynáší. Rozpočet největšího českého klubu, pražské Sparty, dosahuje jen necelých tří procent příjmů nejbohatšího evropského klubu Real Madrid. Aby v Česku přišlo... celý článek

Partners Financial Services