Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 18. 6. 2008 | 11 komentářů
Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu, že na konci investičního období se peníze přesouvají do bezpečnějších aktiv.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2008 6:24

Tak nečti hloupé články a hybaj vydělávat. Neplýtvej časem v diskusi, utíkají Ti zisky 100 000 denně ze soukromého podnikání.
Až budeš mít desítky milionů korun z podnikání, možná budeš přemýšlet, co s nimi. Pak se Ti možná slovo "akcie" nebo "investovat" může hodit. Ale všemu rozumíš sám, tak nebudeš potřebovat od nikoho radit ani nic číst...
Mnoho štěstí

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2008 15:46, Osama

!! Clovek nesmi volit pro akcie a fondy nikdy zádné investicni obdobi 10 , 15 , 20 let !! Tim by vzdy zle dopadl !!
Je nutno kupovat akcie jen , dokud jsou levné a podniky zvysuji zisk. Jakmile jsou akcie nebezpecne predrazené s P/S P/B P/E , nebo podniky nezvysuji zisk , je nutno akcie prodat.
Jiná moznost je míti akcie jen s kurzem nad klouzavym prumerem 200 dní , SMA 200 a nikdy nemít akcie s kurzem pod SMA 200. Nikdo by nemel míti nikdy nonstop vsechny akcie pres to extremni predrazeni 2000-2002. Tehdy se mely ponechat jen levné akcie, kdyz potrebovali lidé jejich dividendy. Kdo nepotrebuje dividendy, nemel miti temer zádné akcie 2000-2002.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

7. 10. 2008 21:05 | Laik

Hm, no neviem. Nie je prave problem udrazat aspon tu hodnotu penazi? V ponozke nedokazem kopirovat inflaciu a uz to, co si za jeden milion kupim toho roku, nebude isto stacit na rovnake mnozostvo o rok. Takze odignorovat investovanie vacsieho mnozstva penazi moze sposobit, ze sa rapidne prerobi, ci nie? . A tak nedoverovat vobec bankam a nemat pritom dostatok penazi na skupovanie nehnutelnosti (i ked to tiez nie je zarucena inversticia - vid USA), tak "slamnik" nie je lepsia volba ako ktorykolvek terminovany ucet...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2008 10:38 | Petr Syrový

Jo, zhruba tak. Když začnete dnes a budete investovat dost dlouho (10, 15 nebo 20 let), Váš výnos bude někde kolem 10 %. Ale taky může být 8% až 12 %. (pořád dost velká šance) a nebo taky +5 % až +15 %. Šance už je menší. Nedá se ale vyloučit, že to nebude taky třeba 0 % výnosu a to s velkými nervy během celé doby.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2008 9:47 | Pavel

Hm, to jde o to, co se průměruje. Já z těch optimistických řečí mám vždy dojem že se průměruje výnos přes časové období - tedy že některý rok to je 50%, některý -10%, ale když si počkam dost dlouho, tak mám (téměř) jistotu průměrného (za toto období) výnosu přes 10%.
Koneckonců, článek pracuje s indexy, tedy s jakýmsi průměrem investic.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2008 8:10 | Petr Syrový

Jestli akcie v průměru vydělávaly cca 10 % p.a., pak bude přibližně 1/2 případů, kdy vydělaly méně než 10 % p.a. a přibližně 1/2 případů, kdy vydělaly více. (Slovo přibližně je proto, že akciové trhy nemají "normální rozdělení", ale "logaritmicko normální") Šance, že vyděláte např. více než 5 % p.a. je tím větší, čím delší bude časový horizont. Šance, že vyděláte alespoň 0 % p.a. je popsána v článku. A se slamníkem máte pravdu. ten umí zachovat nominální hodnotu investice na 10, 15 i 20 let. U akcií ale máte "riziko", že tam budete mít i dvojnásobek. A to ve slamníku není.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2008 7:09 | Pavel

Hm, a co takhle podat opačnou informaci. Pořád se stvrdí, že akcie a průměru vynášejí 10+% ročně. Kolik je takových 10-ti, 15-ti, 20-ti letých období, kdy by pravidelné investice opravdu na konci přinesly těch kýžených 10+% ročně? A mimochodem, na to,a bych byl po deseti letech nominálním výnosem na nule mi stačí slamník, akcie k tomu nepotřebuju.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2008 7:44 | Luboš

Anonyme nerozkazuj mi slovy: nečti a hybaj vydělávat. Nejsem Tvůj podřízený. Raději napiš své jméno Syrový. ...Jinak deset milionů je málo, za to se nic kloudného nekoupí. .......A pak, už dávno se nedivím, že v ČR víc jak 10 bank zbankrotovalo. Myšlení mnoha bankovních úředníků je velmi hloupé.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2008 7:17 | Luboš

Anonyme, je vidět, že jsi nic nepochopil. Právě, že opravdu schopný člověk se bankám, invest. fondům a akciím výhýbá a raději kupuje nemovitosti s kancelářemi a obchody. Být jedním z mnoha akcionářů je hloupost. Význam má jen vlastnit nemovitost sám a být od bank, fondů a akcií co nejdál. To jsou jen parazité, kteří maloakcionáře třeba vykopnou, kdy se jim zlíbí.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2008 6:24

Tak nečti hloupé články a hybaj vydělávat. Neplýtvej časem v diskusi, utíkají Ti zisky 100 000 denně ze soukromého podnikání. Až budeš mít desítky milionů korun z podnikání, možná budeš přemýšlet, co s nimi. Pak se Ti možná slovo "akcie" nebo "investovat" může hodit. Ale všemu rozumíš sám, tak nebudeš potřebovat od nikoho radit ani nic číst... Mnoho štěstí
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 21:29 | Luboš

Když čtu ty rádoby inteligentní názory pana Syrového o tom, že investice jsou na 10- 20 roků a pak možná bude zisk nula nula nic, tak mám kyselý úsměv. To není investice, ale blbost. Dávat peníze třeba do Čezu, aby pan Roman měl zisk pro sebe další miliardu Kč ?.........A pak , znám soukromé podnikání, kde skoro každý den je zisk 100 000 Kč a není k tomu potřeba číst hloupé úvahy nějakého bankovního blba a není třeba čekat 20 roků a bát se, že se toho třeba ani nedožiji. Nevěřte bankám, banky jsou naprosto neschopné něco pro klienta udělat !
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2008 15:46 | Osama

!! Clovek nesmi volit pro akcie a fondy nikdy zádné investicni obdobi 10 , 15 , 20 let !! Tim by vzdy zle dopadl !! Je nutno kupovat akcie jen , dokud jsou levné a podniky zvysuji zisk. Jakmile jsou akcie nebezpecne predrazené s P/S P/B P/E , nebo podniky nezvysuji zisk , je nutno akcie prodat. Jiná moznost je míti akcie jen s kurzem nad klouzavym prumerem 200 dní , SMA 200 a nikdy nemít akcie s kurzem pod SMA 200. Nikdo by nemel míti nikdy nonstop vsechny akcie pres to extremni predrazeni 2000-2002. Tehdy se mely ponechat jen levné akcie, kdyz potrebovali lidé jejich dividendy. Kdo nepotrebuje dividendy, nemel miti temer zádné akcie 2000-2002.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2008 9:14 | kluvi

Bolo by mozne nejak spresnit info o tej koncovej realokacii portfolia? Napr. ako dlho ma trvat? Predpokladam, ze to bude nieco ako opak trvaleho nakupu, cize trvaly spatny odkup.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services