Finanční gramotnost lze rozvíjet spolu s tou mediální

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 11. 2023
Pojmy jako půjčka, úvěr, daně, debetní a kreditní karta nebo osobní rozpočet. Pro dospělého běžně užívané pojmy. Pro žáky či studenty často velká neznámá, ve které jim mnohdy nepomohou se zorientovat ani jejich učitelé.
Finanční gramotnost lze rozvíjet spolu s tou mediální

Zdroj: Jeden svět na školách

Komerční spolupráce

Podle průzkumu České školní inspekce z roku 2022 sami vyučující mnohdy říkají, že nejsou na téma finanční gramotnosti dostatečně proškoleni nebo že jim na výuku chybí více času a lepší metodická podpora.

„Podle stejného průzkumu přitom přibližně dvě třetiny škol o zkvalitnění finančního vzdělávání uvažují, nejčastěji rozšířením spolupráce s externími subjekty či zvýšením kvalifikovanosti pedagogů,“ říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jednoho světa na školách (JSNS) společnosti Člověk v tísni.

Nové a atraktivní výukové materiály

„Nejen závěry z průzkumu České školní inspekce, ale také pravidelný kontakt s vyučujícími na našich vzdělávacích akcích nám potvrdil, že jednoduché a dobře zpracované materiály na téma finanční gramotnosti na českých školách chybí. Stejně jako v jiných tématech bychom tak chtěli být vyučujícím oporou. Aby se posilování finanční gramotnosti žáků zabývali přímo pedagogové ve vlastní výuce, a nemuseli se obracet na externí subjekty, rozhodli jsme se naši nabídku lekcí, které jsou všem školám po České republice dostupné zdarma, rozšířit také o téma finanční gramotnosti,“ doplňuje Strachota.

Portál JSNS.CZ, kde nyní najdou vyučující přes 390 snímků na různá témata, se tak rozrostl o balíček několika lekcí vhodných pro druhý stupeň základních škol i pro střední školy. Lekce jsou postaveny na oblíbeném seriálu České televize Bankovkovi. „Vyučujícím nabízíme prakticky využitelné materiály stejně jako školení, jak s nimi pracovat,“ dodává Karel Strachota.

Zdroj: Česká televize / Jeden svět na školách

Ukázka z vybrané lekce k finanční gramotnosti postavené na seriálu Bankovkovi.

Všechny lekce k finanční gramotnosti proto doplňují připravené materiály a pracovní listy do hodin, které vyučujícím usnadní přípravy na výuku. Ne jinak je tomu už u existujících snímků na portále JSNS.CZ, které se jak příběhem, tak zpracovanými aktivitami věnují problematice finančního zdraví.

Všechny lekce určené k rozvoji finanční gramotnosti využijí ve svých hodinách například ti učitelé, kteří se tématu musí či chtějí věnovat, ale nejsou si zcela jisti tím, jak na to. Program JSNS jim nabízí balíček krátkých lekcí, které jsou připraveny k okamžitému využití.

Čelit neověřeným informacím

Mezi novými lekcemi najdou vyučující vybrané díly seriálu Bankovkovi věnující se otázce osobního rozpočtu, tématu půjček a úvěrů, bankovních účtů a karet, rozdílu mezi podnikáním a zaměstnaneckým poměrem nebo také nekalým obchodním praktikám. „S těmi se dnes setkáváme také v online světě, téma finanční gramotnosti se nám tedy hodně prolíná i s gramotností mediální, které se v JSNS věnujeme systematicky již od roku 2007,“ říká Karel Strachota.

Jeho slova o nutnosti propojovat tato dvě témata dokládá také zmíněná zpráva České školní inspekce. Z ní vyplývá, že mezi hlavními zdroji informací o penězích a financích jsou pro žáky různých oborů vzdělání nejčastěji rodina, následně pak internet a sociální sítě. Prostředí internetu a sociálních sítí v sobě skrývá řadu rizik spojených s neověřenými či dokonce zavádějícími informacemi, které mladí lidé s nižší úrovní mediální gramotnosti nemusí také vždy odhalit.

Chcete, aby se finanční gramotnost (ale i ta mediální) rozvíjela i na škole, kterou navštěvují vaše děti? Doporučte lekce z portálu JSNS.CZ jejich vyučujícím.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services