Máte voucher od cestovky? Blíží se klíčový termín

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 29. 7. 2021
Na výměnu poukazu, který jste dostali podle zákona zvaného Lex voucher, zbývá měsíc. O peníze nepřijdete ani v případě, že si náhradní zájezd nevyberete. Ale pozor: Pro vlastní vouchery jednotlivých cestovek mohou platit přísnější pravidla.
Máte voucher od cestovky? Blíží se klíčový termín

Zdroj: Shutterstock

Poukaz, který jste dostali od cestovní kanceláře podle zákona zvaného Lex voucher, můžete vyměnit za náhradní zájezd nejpozději do konce srpna. Samotný zájezd pak může proběhnout i později.

Přeměna voucheru na zájezd pro vás ale není povinná. Když si do konce srpna žádný nevyberete, o peníze nepřijdete. Cestovka vám je musí vrátit nejpozději do 14 dnů od uplynutí takzvané ochranné doby. Ta končí 31. srpna, takže peníze byste měli dostat přibližně do poloviny září.

Podle zákona Lex voucher

Speciální pravidlo kvůli koronaviru přijali čeští poslanci pro všechny zájezdy s plánovaným termínem zahájení od 20. února do 31. srpna 2020. Cílem bylo zabránit krachům cestovek. Místo vrácení peněz za zrušený zájezd tak mohly cestovní kanceláře dát klientům poukazy na rovnocenné služby. Na vouchery se vztahuje pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Do konce srpna 2021 – během trvání takzvané ochranné doby – může klient využít voucher na náhradní zájezd podle své volby, který bude rovnocenný tomu původnímu. Případně může doplatit i dražší zájezd; cestovka ho však nesmí nutit, aby takovou nabídku přijal.

„Zákazníci si za poukaz mohou do 31. srpna vybrat nový zájezd jak do zahraničí, tak v rámci Česka. Na žádost zákazníka má cestovní kancelář povinnost nabídnout mu náhradní zájezd stejné jakosti bez doplatku,“ říká Renata Králová, ředitelka odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj. Smlouvu je sice potřeba sjednat nejpozději 31. srpna, zájezd ale může začít i později – klidně i v zimě nebo až příští léto.

„Pokud si zákazník z nabídky cestovní kanceláře nevybere, pro vrácení peněz nemusí dělat žádné formální úkony, jako například odstupovat od smlouvy a podobně. Cestovní kanceláři pouze sdělí číslo účtu pro vrácení peněz, pokud ho cestovní kancelář dosud nemá,“ zdůrazňuje Králová.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Už dřív si peníze za zrušený zájezd mohly vybrat „zvlášť zranitelné osoby“. O vrácení peněz místo voucheru mohly požádat bez delšího čekání, tedy ještě před skončením ochranné doby pro cestovky. Jde o seniory nad 65 let, zdravotně postižené, nezaměstnané, samoživitele, těhotné ženy, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené a také zaměstnance, kteří v důsledku koronaviru alespoň měsíc nemohli pracovat kvůli takzvaným překážkám.

Pozor na vlastní poukazy cestovek

Popsaná pravidla se však týkají jenom poukazů vystavených podle zákona (Lex voucher). Neplatí pro vlastní vouchery cestovních kanceláří, které firmy vydávaly dobrovolně (v případech, na které se zákon nevztahoval) nebo které zákazníci přijali jako údajně výhodnější alternativu k voucheru podle zákona. Poukazy jednotlivých cestovek – tedy mimo Lex voucher – se řídí podmínkami, které jsou u nich uvedeny. Mohou tedy být odlišné, často nepřipouštějí možnost vyměnit je za peníze.

„Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy, kdy cestovní kanceláře před spotřebiteli jejich zákonná práva a podmínky vyplývající z Lex voucher zamlčely a nabídly jim své smluvní vouchery, které jsou však pro spotřebitele výhodné mnohdy jen zdánlivě. Často také cestovní kanceláře tvrdily, že akceptace jejich smluvního voucheru je jedinou cestou, jak získat peníze za zájezd nazpět. Opak je však pravdou. Pokud vám byl nabízen či vnucován smluvní voucher, měli jste možnost jej kdykoliv odmítnout,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelského sdružení dTest.

„Úskalí smluvních voucherů, která vás nyní mohou potrápit, se skrývají v samotných smluvních podmínkách. Pokud takový voucher máte, lze doporučit si co nejdříve smluvní podmínky důkladně prostudovat. Nepříjemně překvapit vás totiž může to, že pokud voucher nevyužijete do sjednaného data uvedeného na voucheru, tak vám na rozdíl od zákonného voucheru propadne. Takový voucher může být taktéž omezen jen na určitý typ zájezdu,“ připomíná Hekšová.

Cestovní kanceláře podle ní často spoléhaly i na snadnou zaměnitelnost zákonného a smluvního voucheru, a vlastní smluvní poukaz tak svým klientům nabízely pod dojmem, že se jedná o zákonný voucher se všemi jeho výhodami. „Taková situace má však řešení. Vůči jednání cestovní kanceláře se můžete zpětně ohradit a namítnout, že vás uvedla ohledně typu voucheru v omyl. Pak byste měli i nyní obdržet zákonný voucher. A pokud byste jej nevyužili, tak následně i své peníze. Bohužel ne vždy se tento postup setká se vstřícným jednáním ze strany cestovní kanceláře. Na vyjasnění situace u obcházení pravidel daných lex voucherem si tak budeme muset počkat až do rozhodnutí soudů,“ dodává šéfka dTestu.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Neplaťte zbytečně víc

Zdroj: Shutterstock

Banky varují před nevýhodným kurzem v cizině při využití služby DCC. Většina z nich ale pořád odmítá nabídnout klientům snadnou ochranu. Proč? A jak se tedy bránit?

Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině


Výběrem správné platební karty můžete ušetřit až korunu za každé euro, které utratíte za nákup v cizině. Pokud během dovolené zaplatíte třeba 2000 eur, dělá rozdíl mezi nejlepší a nejhorší kartou víc než 2000 korun.

Porovnání kurzů platebních karet. Která se vyplatí na dovolenou?

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services