Ty už si nezahraješ. Startuje rejstřík proti hazardu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 9. 2020 | 7 komentářů
Ty už si nezahraješ. Startuje rejstřík proti hazardu

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo financí spouští rejstřík osob vyloučených z hazardních her. Lidé pobírající dávky v hmotné nouzi nebo ti, kdo se léčí z gamblerství, si tak již brzy nezahrají v kasinu nebo si nevsadí na sportovní zápasy.

Od 15. září byl spuštěn pilotní provoz, během kterého se postupně do rejstříku zapojí jednotliví provozovatelé hazardních her. Ti budou mít od 20. prosince povinnost zamezit v hraní vyloučeným osobám. Kdo bude na seznamu, nehraje.

Ověřování v rejstříku bude probíhat u hazardních her, u kterých je ze zákona povinná registrace či ověření věku a totožnosti osoby. Omezení účasti se tak týká heren nebo kasin, kurzových sázek, a dále pak všech hazardních her, pokud jsou provozovány dálkovým přístupem, tedy po internetu.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Naopak třeba Sportku si i z hazardu vyloučené osoby mohou dál vsadit, stejně jako si dál mohou koupit třeba stírací los nebo lístky do tomboly.

V rejstříku budou lidé z domácností pobírajících dávky pomoci v hmotné nouzi (s výjimkou mimořádné okamžité pomoci). Dále lidé, vůči kterým byl pravomocně zjištěn úpadek (například když jim byl schválen osobní bankrot), kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek, nebo kterým bylo nařízeno ochranné léčení.

Naopak zákonodárci na seznam nedali lidi, kteří jsou v exekuci. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je to proto, že neexistuje přesná evidence dlužníků. Proti tomu se ale ohradilo vedení Exekutorské komory ČR, která spravuje Centrální evidenci exekucí. Ministerstvo financí se prý na komoru s dotazem na možnosti spolupráce v této oblasti vůbec neobrátilo.

Do rejstříku se mohou zapsat také lidé, kteří o to sami požádají. Ti mohou o zápis požádat již v aktuálním pilotním provozu. Dobrovolnou žádost o zápis je možné kdykoli stáhnout.

S rejstříkem ze hry vyloučených osob počítá zákon regulující hazard, který prosadila vláda vedená Bohuslavem Sobotkou a který platí od roku 2017. Ten kromě jiného zpřísnil pravidla pro fungování kamenných heren a stanovil nová pravidla pro hazard v online světě. Rejstřík bude povinný od 20. prosince, protože ten den uplyne rok od doby, kdy byla zveřejněna jeho technická specifikace.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2020 18:31, svata

nase vlada by konecne mela nastartovat statni vystavbu bytu zamestnanost zrusit dph na potraviny teplo a ne resit kasina proste zrusit a konecne pritvrdit a hlavne razantne zvisit duchody a bezpecnost ve mnestech

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dávky v hmotné nouzi, hazard

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services