Sedmina Čechů nikdy nepoužila internet, zjistili statistici

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 11. 2019

Čtrnáct procent obyvatel Česka ve věku 16 let a víc nikdy nepoužilo internet. Uvedli to v rozsáhlém průzkumu pro Český statistický úřad. Před pěti lety to bylo 21 procent, před deseti lety 37 procent.

Podíl lidí, kteří nemají žádnou zkušenost s internetem, roste podle věku. Ve skupině lidí od 55 let výš je to 33 procent lidí. Pokud bychom skupinu zúžili na lidi od 75 let, nepoužilo internet 66 procent z nich.

Naopak 81 procent lidí starších 16 let uvedlo, že internet v současnosti používá. Před pěti lety to bylo 73 procent, před deseti jenom 56 procent. V mladších věkových skupinách to už jsou skoro všichni.

V absolutním vyjádření používá internet 7,1 milionu lidí, což je o 2,1 milionu víc než před deseti lety. Každý den se teď k síti připojuje 87 % uživatelů internetu, před deseti lety to bylo 57 %.

„Bez internetu je už jen 19 procent domácností, z nichž 80 procent uvedlo, že připojení doma nechtějí či nepotřebují,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

„Zatímco bez internetu jsou především domácnosti seniorů, rodiny s dětmi mají internetové připojení již téměř všechny,“ dodává Mana.

Počítač má 78 % domácností, před pěti lety to bylo 72 %. Ještě o trochu víc domácností – 81 % – má připojení k internetu. V domácnostech s internetem žije 90 % lidí včetně dětí.

V Česku dnes 97 % dětí do 15 let žije v domácnostech s internetem, 39 % dětí má doma stolní počítač, 80 % notebook a 52 % tablet.

Podle statistiků je vidět přechod od stolních počítačů k přenosným. Ve letošním druhém se notebook nebo tablet nacházel ve dvou třetinách domácností.

„Dynamicky roste používání chytrých telefonů. V roce 2019 ho má již sedm osob z deseti, v roce předchozím to bylo 63 %. V oblibě je především u mladších lidí, kdy v kategorii 16 až 24 let jej používá 99 % z nich,“ říká Lenka Weichetová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. Naopak tři čtvrtiny seniorů dávají přednost telefonu bez operačního systému.

Internet v mobilním telefonu pak používají dvě třetiny osob starších 16 let, zatímco ještě v roce 2010 to byla jenom čtyři procenta.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services