V Praze bude fronta na Gotta. Vyjde pamětní eurobankovka

jih | rubrika: Aktuality | 10. 7. 2019

V neděli bude mít Karel Gott 80. narozeniny. Při této příležitosti vyjde s portrétem zpěváka suvenýrová bankovka s nominální hodnotou nula euro v limitovaném a číslovaném množství 5000 kusů. Prodávat se bude za 50 korun ze dvou automatů v pražské prodejně Supraphon Musicpoint na Jungmannově náměstí.

Prodej začne v devět hodin dopoledne a čeká se velký zájem a rychlé vyprodání. Na osobu je možné zakoupit nejvíce dva kusy bankovky. Bankovku nelze objednat, rezervovat ani posílat na dobírku.

„Vzhledem k nízkému celkovému nákladu a velkému zájmu veřejnosti očekávají organizátoři tvoření fronty zájemců od brzkých ranních hodin a rychlé vyprodání celé emise bankovek,“ říká Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia, jež pamětní eurobankovky vyrábí.

Předpokládá, že bankovku si přijedou do Prahy koupit lidé z různých koutů České republiky, ale i ze zahraničí. Zájem prý mají sběratelé především v Německu, v Rakousku a na Slovensku.„Její sběratelská cena dosahuje na aukčních portálech již před oficiálním zahájením prodeje několika tisíců korun,“ dodává Klajban.

Pamětní eurobankovka k 80. letům Karla Gotta.

Pamětní eurobankovka k 80. letům Karla Gotta.

„Výroba probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která vyrábí i pravé eurobankovky. Ostatně i koncept nulaeurových suvenýrů pochází z Francie. Před čtyřmi lety jej vytvořil Richard Faille a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace jedinečných kulturních památek a významných osobností Evropy,“ vysvětluje Klajban.

Bankovky jsou ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Díky speciálnímu sériovému číslu je každý kus unikátem.

V rámci České republiky zatím bylo realizováno několik emisí suvenýrových eurobankovek, konkrétně s motivy Pražského hradu a ZOO Liberec. Bankovky se vždy vyprodaly v průběhu několika hodin.

Už jste je viděli? Známe nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Karel Gott, pamětní bankovky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services