Julius Fučík – český generál Lee

Pokud si zaslouží ponechat pomníky „nejmenší záporáci“ Konfederace, pak si to zasloužili i komunisté padlí v protinacistickém odboji nebo sovětští kosmonauti.
Julius Fučík – český generál Lee

Ve Spojených státech odstraňují pomníky představitelů otrokářské Konfederace, která před 152 lety prohrála občanskou válku s Unií. Někde je strhávají levicoví aktivisté, jinde vadí i republikánským politikům (viz interaktivní přehled). Likvidaci soch a pamětních desek i přejmenovávání ulic jde snadno odsoudit jako přepisování historie a stejně snadno chválit jako symbolickou nápravu křivd. Těžší je najít obecně platnou odpověď na principiální otázku: jestli a jak připomínat protivníky a nepřátele, na kterých se dá najít něco dobrého.

Padesát odstínů šedé

Příkladem může být generál Robert E. Lee. Právě o jeho sochu se válčilo v Charlottesville a vedou spory v řadě dalších měst. Velitel vzbouřeneckých vojsk? Ano. Majitel otroků? Ano, a v rozporu s „dobrými mravy“ rozděloval jejich rodiny. Rasista? Ano. Případ uzavřen, pryč s ním.

Další čtení na Finmagu

Vítěz bere všecko (po sto padesáti letech)

Rozsah „války o pomníky“ poodkrývá statistika organizace Southern Poverty Law Center, která tyto symboly před dvěma lety mapovala a dospěla k číslovce 1503. Tato cifra zahrnuje:

  • 718 pomníků a soch jižanských politiků a generálů, z toho téměř 300 v Georgii, Virginii a Severní Karolíně,
  • 109 veřejných škol pojmenovaných po Robertu Leem, Jeffersonu Davisovi nebo jiných konfederačních ikonách,
  • 80 okrsků a obcí nesoucích jména konfederačních vůdců,
  • 9 svátků Konfederace v šesti státech,
  • 10 vojenských základen pojmenovaných po velitelích konfederačních vojsk.

Americká válka o pomníky

Zároveň ale člověk, který odtržení Konfederace a vojenský konflikt osobně odmítal, jen nad svůj osobní názor coby voják kladl loajalitu k rodné Virginii. Dík svému taktickému umu dokázal opakovaně vítězit proti přesile. Coby poražený velitel odmítl vést partyzánskou válku. To jsou některé z důvodů, proč se k respektu k němu veřejně hlásili prezidenti Woodrow Wilson nebo Dwight D. Eisenhower.

Vyložené záporné stránky Leeovy osobnosti nepřekonávají záporné stránky postav stále obecně tolerovaných. Otroky vlastnila většina Otců zakladatelů, včetně George Washingtona nebo Benjamina Franklina. První je dodnes na dolarové bankovce, druhý na stodolarové. (Prezident-otrokář Andrew Jackson zdobí desetidolarovou.) Rasismus je odporná vlastnost, jenomže člověk je tvor stádní – a porazit v sobě představu o nadřazenosti bílého muže bylo ve Virginii uprostřed devatenáctého století patrně těžší než kdekoliv jinde kdykoliv jindy.

S českými Lee jsme zatočili

Právě v šedé zóně zhruba definovatelné jako „nebyl to stopro klaďas, ale ani čirá svině, jeho názory odpovídaly době a jeho vlastní nepřátelé ho respektovali“ se nachází řada osobností, které po sametové revoluci potkal v Česku stejný osud jako teď generála Lee ve Státech: zmizeli z podstavců i z názvů ulic.

Předně to byl Julek Fučík a další komunisté padlí v protinacistickém odboji: Marie KudeříkováHerta LindnerováEduard Urx… Byli to hrdinové? Nepochybně byli: kéž by takovou porci odvahy prokázalo víc lidí. Sloužili komunistickým myšlenkám? Sloužili, ale v jejich sociální skupině to byl tehdy mainstream. Podíleli se na vybudování zločineckého režimu? Nedostali příležitost. Kdyby dostali, někteří by mu sami padli za oběť. A spousta z nich by se z pohledu na normalizační komunisty, kteří z jejich jmen ždímali svou legitimitu, poprávu zblila.

Naše radary vidí

Chytré čtení na víkend

Monitoruje web. Třídí zrno od plev. Blbosti zahazuje. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru Michala Kašpárka.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Kosmonauti, Jurij Gagarin zvlášť: zaslouží si připomínat? Kvůli tomu, že lezli do strojů, které před tím nikdo nevyzkoušel, a letěli v nich tam, kam před tím žádný člověk neletěl, určitě ano. Kvůli tomu, že tím přispívali ke slávě Sovětského svazu, ne – ale do čerta, narodili se v něm a nikdy nic jiného nepoznali. V Praze kosmonauti přišli o stanici metra, v Brně Gagarin o ulici. Na Měsíci mají přitom oběti sovětského kosmického programu spolu s oběťmi toho amerického jediný mimozemský pomník; potajmu ho tam dopravili američtí astronauti, kteří na rozdíl od kamvítrtamplášťů z místopisných komisí vědí, jaké to je netušit, jestli se vrátíte na Zemi.

Nebo takový Karel Marx. Na kolik jiných intelektuálů se s úctou odkazuje tolik jiných intelektuálů, kteří přitom velmi nesdílejí jeho přesvědčení? Na jednoho – na Ježíše. A přesto Marx v Česku přicházel o pomníky i o ulice, ačkoliv ještě pořád ne o všechny. (V Německu na to jde Angela Merkelová – údajná neomarxistka! – víc zgruntu: její CSU mu chce sebrat všech 550 ulic a náměstí najednou.)

Hraběcí rady přes oceán

Je proto velká škoda, že se aktuální americký spor o pomníky v Česku nedaří lokalizovat. Když Milan Vodička v MF Dnes (30. 8.) píše o „hysterii“ a „komisařích americké kulturní revoluce“, aniž dokázal bez úšklebků připustit, že velká část jím bráněných osobností byla zároveň tyrany, je to podobně hraběcí, jako kdyby nám přes oceán američtí levičáci kázali, co s našimi komunisty.

Místo rozhojňování žánru „Češi vám to řeknou“ by bylo vhodnější začít při téhle příležitosti s odstupem přemýšlet nad tím, jestli nebylo barbarské se s některými kontroverzními ikonami vypořádat tak rychle a důsledně. Tím spíš, že má najednou tolik konzervativních pravičáků slzu v oku při pohledu na kácející se sochu a odšroubovanou pamětní desku.

Úvodní foto Julia Fučíka v igelitovém spacáku pořídil v jedné vsetínské garáži Jan Karásek / Mafra / Profimedia

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2017 9:21, Kamil Hacha

Hrdinove to pochopitelne nebyli. Napriklad Fucik byl praskac donasejici gestapu... :-(

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2017 12:36, L.

Ano, ty sochy nebyly postaveny v průběhu nebo těsně po občanské válce. Byly postaveny ve dvacátých letech minulého století na podporu tehdejšího rasistického segregačního režimu. Při jejich stavbě o osobu generála Leeho nijak zvlášť nešlo a nejde o ni ani dnes, když se řeší jejich zboření. Segregace nebyla smetena revolucí, ale postupným vývojem, takže nikdy nevznikl nějaký výrazný podnět pro jejich odstranění, proto se teď zdá, že to odstranění přišlo z čista jasna.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services