Porovnání půjček se vám bude hodit nejenom o svátcích

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 12. 2019
Předvánoční shon je pro mnohé velký zdroj stresu, zvlášť když vytoužené dárky pro blízké přesahují peněžní hodnotou možnosti rodinného rozpočtu. Pak je třeba se rozhodnout, jestli víc záleží na radosti pod stromečkem, nebo vaší finanční stabilitě. Půjčka s dobrým úrokem a správně nastavenými podmínkami dokáže vše vyřešit snadno a bez přílišné zátěže. Jak ale z nepřeberného množství nabídek vybrat?
Porovnání půjček se vám bude hodit nejenom o svátcích

Komerční spolupráce

Kalkulačky a srovnávače

Díky internetu se nemusíte prohrabovat stovkami reklam a recenzí. Porovnat půjčky si můžete bleskovou rychlostí pomocí online srovnávačů a kalkulaček výhodných úvěrů. Stačí zadat parametry vaší požadované půjčky a pak procházet nejlepší zjištěné nabídky. Pročtěte si veškeré uvedené informace, neváhejte se dívat na hodnocení a zkušenosti ostatních, kteří byli ve stejné situaci jako vy.

Velké množství lidí věnuje pozornost zejména výši úroku a poskytovatelé to vědí, proto se nízké úroky velmi často objevují v reklamách. Mnohem důležitějším číslem pro srovnání je však RPSN neboli roční procentní sazba nákladů. Do RPSN jsou započítány veškeré poplatky související s administrativou okolo úvěru. Pokud se RPSN výrazně liší od úroku (obě čísla jsou uvedena jako procento z vypůjčené částky), znamená to, že zdánlivě výhodná půjčka vás oškube na různých manipulačních poplatcích. U krátkodobých a malých půjček může RPSN být velmi výrazné, někdy je to až třetina či půlka částky. Proto nikdy RPSN nepřehlížejte a nenechejte se opít vidinou minimálního úroku.

Skvělá půjčka od špatného poskytovatele nemá smysl

Solidárnost poskytovatele půjčky patří k hlavním aspektům, které by měly rozhodovat při zvažování úvěru. Když najdete nabídku, které vyhovuje vašim požadavkům, věnujte chvíli online průzkumu pověsti dané firmy, zejména pokud se jedná o nebankovní instituci. Nekalé praktiky už dnes nikdo snadno neschová. O přístupu firmy také napoví ochota poskytovat důležité informace. Společnost, která zahrabe RPSN hluboko uvnitř textu o podmínkách, se vás nejspíš snaží obalamutit a zatajit vám i další nepříjemné háčky. Dobře si pročtěte podmínky týkající se pozdního splacení. Nezřídka se dozvíte, že opožděním i o jeden den naroste dlužná částka o astronomické penále. Solidní firmy vám místo toho dopředu nabídnou například pojištění splácení úvěru.

Nikam nespěchejte

Jestliže se chystáte podepsat smlouvu o spotřebitelském úvěru, nenechte se zbytečně tlačit. Na tyto nebankovní půjčky se vztahuje zákon o spotřebitelském úvěru, který vám dává 14 dní na to se o půjčce rozmýšlet poté, co dostanete konkrétní nabídku. Poskytovatel v rámci této dvoutýdenní lhůty nemůže nabídku změnit. Vám se tedy otevírá možnost začít vyjednávat s několika poskytovateli najednou a opravdu se přesvědčit o tom, která z nabídek je nejvýhodnější.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services