Peníze na rozjezd podnikání. Kde vám dají statisíce?

PR článek | rubrika: PR Článek | 28. 8. 2017
Rozjíždět podnikání bez základního kapitálů s sebou nese rizika. To ale neznamená, že musíte čekat na to, až si „našetříte“. Představíme vám ty nejsnazší a nejdostupnější způsoby, jak sehnat peníze.
Peníze na rozjezd podnikání. Kde vám dají statisíce?

Finanční podnikatelský základ získáte zpravidla dvěma způsoby – úvěrem, nebo investicí. Jaké jsou jejich možnosti? Rychlý přehled pro vás vypracoval jeden z největších českých srovnávačů bankovních a nebankovních půjček – coolpůjčky.cz.

Bankovní a nebankovní úvěry

Bankovní úvěry patří mezi nejčastější způsoby financování podnikatelských plánů. Způsobů jejich čerpání je několik. Začneme tím nejjednodušším – kontokorentem.

Kontokorentní úvěr nebo povolený debet na účtu využívá mnoho podnikatelů a jejich získání není nikterak složité. Slouží především pro překlenutí doby mezi splatnostní faktur.

Podobně dostupné jsou i kreditní a charge karty, které naopak využijete pro úhradu běžného firemního provozu nebo nákladů na služební cestu.

Takto získaná částka může i přesahovat milionovou hranici, ale s částkou rostou i podmínky pro získání.

Provozní a investiční úvěry

V rámci provozního úvěru získáte peníze na zajištění běžného provozu zásob a pohledávek. Protože se jedná o krátkodobější úvěr, jeho splatnost se nejčastěji pohybuje kolem jednoho roku.

Investičním úvěrem se nejčastěji financují účelové, hmotné i nehmotné finanční investice podniku. Jejich splatnost se pohybuje v období od jednoho roku do patnácti let s měsíčním, čtvrtletním nebo ročním splácením.

Oba typy investic se nejčastěji pohybují v řádech desetitisíců až do půl milionu.

Hypoteční úvěr

Klasicky funguje na principu půjčky peněz určených k investování do nemovitostí. Tento typ úvěru se přitom zajišťuje zástavním právem na tuto nemovitost a poskytuje se na 5-25 let.

Jinou možností je tzv. neúčelová hypotéka, kdy vám banka v návaznosti na zastavenou nemovitost poskytne hypotéku, kterou můžete použít na jakýkoliv účel.

Z obou typů hypoték získáte vyšší statisíce až miliony podle typu nemovitosti.

Půjčka od banky × půjčka od soukromníka

Banky mají zpravidla velmi přísné podmínky, za jakých můžete úvěr získat. Jako začínající podnikatel nemůžete počítat s úvěrem v řádu statisíců bez ručitele. Banky také přitom stále preferují zajištění úvěru protihodnotou. Pokud jste na začátku podnikání, těžko jim ji nabídnete. Nezajištěné úvěry poskytují přitom maximálně do výše tří milionů (přičemž musíte splňovat opravdu velmi přísné podmínky).

Naproti tomu nebankovní půjčky (od soukromých subjektů) nemají tak přísné podmínky pro získání. V minulosti byly ještě mírnější. Ale od nového zákona platného od 1. 4. 2017 již není možné poskytovat půjčky bez doložení příjmu a bez registru. Často nabízejí i velmi zajímavé částky, ale jsou vykoupené vyšším úrokem.

Výhodou těchto úvěrů je bezesporu snazší možnost získání. Jednoduchost nebankovních půjček umocňuje i fakt, že je můžete využít srovnání půjček. Zde vyplníte krátký formulář a půjčku můžete zařídit kompletně online.

Crowdfunding – financování startupů

Crowdfunding je způsob získávání finančních prostředků prostřednictvím příspěvků, jejichž součet vám přinese požadovanou sumu.

V česku jsou populární zejména služby Hithit nebo Startovač. Ty fungují na principu takzvaného odměnového crowdfundingu, kdy za určitý příspěvek získáte v budoucnu odměnu.

Poměrně oblíbené jsou P2P půjčky které u nás zastupují hlavně Zonky. Lidé se prostřednictvím příspěvků skládají na úvěr a stávají se jeho věřiteli. Samozřejmě se všemi náležitostmi, jako je úrok nebo doba trvání. Investoři zároveň vidí, na co chcete půjčit, a proto je pro vás mnohem snazší získat půjčku. Občas stačí správně a poutavě popsat svůj záměr.

Dotace

Tvoří samostatnou kapitolu podnikatelských úvěrů a můžete využít mnoho možností, jak získat peníze z dotačních programů EU za výhodnější úrok, než je běžné.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services