Nižší nájem, vyšší výnos. Jak správně nastavit cenu

Jan Hájek | rubrika: Komentář | 24. 10. 2019
Chystáte se pronajmout nemovitost? Myslete na to, že méně je někdy více.
Nižší nájem, vyšší výnos. Jak správně nastavit cenu

Nepodceňujte rizika, která přináší špatně nastavená výše nájmu. Pokud ji navíc budete v inzerátech několikrát opravovat a nabídku měnit, zájemci to zaregistrují a řadu z nich to odradí. Nabídnout tedy od počátku nižší nájemné a nemovitost pronajmout rychleji, nebo čekat na někoho, kdo vyšší cenu přijme? Obě varianty mají svá pro a proti. Pojďme se na ně podívat detailněji.

Ani málo

Nižším nájemným majitelé nemovitostí zvyšují šanci, že se byt, kancelář nebo dům brzy obsadí. Výhodou je, že na nabídku reaguje více zájemců, takže si majitel může nájemníka vybrat. To ale samozřejmě vyžaduje značné úsilí, protože bude muset všechny zájemce prověřit. Navíc tak může snadno prodělat – zájemcům o pronájem může být nízká cena podezřelá a nájemník se na ni také později může v případě problémů s bydlením odvolávat s tím, že mohla být dána skrytými nedostatky.

Důležité je pamatovat i na to, že pokud budete chtít cenu zvýšit, můžete tak učinit maximálně jednou za rok a během tří let ji nesmíte zvednout víc než o 20 procent. Nízký nájem má ovšem i své výhody. Jestliže si je nájemník vědom nízké ceny, obvykle nemívá na majitele přehnané požadavky a problémy s bydlením je ochotný řešit sám. Také může v nájmu vydržet delší dobu.

O autorovi

Jan Hájek

Jan Hájek je jednatelem Quantum reality – Realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v Rokycanech. Po vysoké škole začal obchodovat s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího vzniku.

Rozhovor s Janem Hájkem a Jakubem Zámišem z Quantum reality:

Střední třídě začíná být vhod i panelák

Ani moc

Pohnutky k nastavení vyššího nájmu jsou různé. Majitelé nemovitostí tak často odrazují sociálně slabší zájemce. Paradoxně ale právě tito majitelé patří mezi ty, kteří bojují s neplatiči, protože považovali za zbytečné si nájemníka dopředu prověřovat.

Čím vyšší nájemné, tím déle pochopitelně trvá nemovitost obsadit. Když se to povede, pak zase hrozí, že nájemník odejde do levnějšího nebo že nebude ochotný vynaložit ani korunu navíc na opravy. Přitom by cílem pronajímatelů měl být dlouhodobý a bezproblémový nájem.

Drahému nájmu navíc přímo konkuruje možnost vzít si hypotéku na vlastní bydlení. Nepřiměřeně vysoký nájem může mnoho zájemců odradit a majitel ani nedostane příležitost k vyjednávání. Nakonec tedy bude muset inzerovanou výši nájmu snížit, což ale na zájemce působí nedůvěryhodně.

Pokud se majitel přesto rozhodne, že bude pronajímat za vyšší než obvyklou částku, může se domluvit s několika zájemci o spolubydlení. Většinou jde ale o studenty, kteří řeší pouze krátkodobé bydlení, a tím pádem o nemovitost nedbají tolik jako člověk, který v ní hodlá bydlet roky. Jakmile navíc objeví lepší nabídku, neváhají studenti nájem ihned vypovědět. Majitel má pak s nemovitostí mnohem více práce a stresu.

Známé pravidlo říká, že méně je někdy více. Platí to i u pronájmu nemovitosti. Pokud je výše nájmu nižší, ale férová, může často vydělat mnohem víc. Navíc i drobný ústupek může zajistit dlouhodobý nájemní vztah, který bude přinášet stabilní příjem.

Odhad-zdarma.cz

Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz je vytvořená na základě mnohaletých zkušeností na pražském realitním trhu. Odhad tržní ceny je stanoven na základě údajů z několika různých zdrojů, jako jsou například informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce atd. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem. Existují samozřejmě i atypické nemovitosti, u kterých může být odhad tržní ceny nepřesný, takže je možné zdarma požádat o upřesnění tržní ceny. Celá služba funguje online bez lidského faktoru, zdarma a zároveň bez požadavku kontaktních údajů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services