Čtvrtina lidí má na dovolené strach z práce

jih | rubrika: Aktuality | 3. 7. 2019

Čtyři Češi z deseti si vozí práci na dovolenou, když 42 procent lidí na práci během volna vůbec nedokáže zapomenout. Čtvrtina lidí se pak strachuje, co se v práci během dovolené stane a kolik se jim nakupí práce. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika mezi 525 respondenty.

Téměř dvě třetiny zaměstnanců odjíždějí na letní prázdniny nejméně na dva souvislé týdny. Z průzkumu však vyplývá, že samotné navyšování délky dovolené problém neřeší. Kvůli příliš krátkému volnu se totiž nedokáže od své práce oprostit jen 12 procent dotazovaných. Hlavním problémem je spíše kvalita odpočinku.

„Zaměstnavatelé se v posledních letech předhánějí v počtu dní dovolené, které nabízejí, v praxi pak ale často nedokážou lidem zajistit stoprocentní volno a klid. Aby si dovolená zachovala svůj smysl jako nástroj k regeneraci, je nutné umět zaměstnancům zajistit prostor na opravdu plnohodnotný odpočinek,“ vysvětluje Petra Prchlíková, ředitelka prodeje společnosti Up Česká republika.

Anketa

Pojedete letos na dovolenou k moři?

Právě kvalita odpočinku od práce je problém pro téměř čtvrtinu zaměstnanců. Většina z nich se totiž v průběhu dovolené obává, že během jejich absence dojde na pracovišti k problémům, které budou muset řešit ještě v průběhu dovolené, případně ihned po návratu do práce.

Tip: Chcete dovolenou, šéf je proti. Na co máte nárok?

Ostatním se nedaří vyčistit si na dovolené hlavu a zapomenout na práci proto, že ani během volna nepřestávají pracovat. Buď vyřizují pracovní e-maily a hovory nebo dohánějí, co nestihli. Některým zaměstnancům se pak o práci během dovolené dokonce zdá. Tyto stavy přitom mohou zaměstnavatelé podle Prchlíkové zásadně ovlivnit samotným plánováním dovolených.

„V rámci příprav na období dovolených je vhodné najít takové cesty, které umožní zaměstnancům volnější pracovní režim. Patří mezi ně eliminace nových zakázek, zapojení externí pracovní síly nebo využití flexibilních pracovních úvazků jako je práce z domova nebo prodloužené víkendy,“ dodává Petra Prchlíková.

Nezapomeňte na cestovní pojištění!

Srovnáme i sjednáme

Čekají vás cesty? Potřebujete se na chvíli se utrhnout a vyletět ven z rodné kotlinky?

Určitě se vám bude hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může pro vás mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vaším potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tady můžete za pár minut online sjednat.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

práce, průzkumy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services