Povinné ručení zdražuje. Škody jsou rekordní, hlásí pojišťovny

pk | rubrika: Aktuality | 24. 10. 2019 | 1 komentář

Průměrná cena povinného ručení na českém trhu stoupla za poslední rok o čtyři procenta na 2969 korun. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných statistik České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů, vycházejících ze všech platných smluv – tedy nejenom nově sjednaných a nejenom na nová auta.

„Svou roli ve zvyšování ceny hraje především navyšování finanční náročnosti škod. Průměrná škoda na majetku narůstá o 6,9 procenta. A růst nároků újmy na zdraví při indexaci průměrnou mzdou představuje téměř osm procent,“ říká Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Škody tedy rostou výrazněji, zdůrazňují pojišťovny. Ceny povinného ručení zůstávají relativně nízko hlavně díky velké konkurenci. O chystaném zvyšování cen mluví pojišťovny už řadu let, v praxi ale bylo jenom mírné, výrazněji postihlo rizikovější klienty.

Průměrná škoda na majetku teď podle Jedličky dosahuje 45 tisíc korun, průměrná újma na zdraví 420 tisíc korun.

Kdo srovnává, ten jede

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

„Počet řešených škod z povinného ručení má už od roku 2014 vzestupnou tendenci. Letos za období od ledna do srpna vzniklo zatím historicky nejvíce škod,“ zdůrazňuje Jedlička. Rekordní je i jejich finanční objem: za letošní leden až srpen šlo o 10,32 miliardy korun, což je o 49 procent víc než před pěti lety.

Podle průběžného stavu Jedlička předpokládá, že za celý letošní rok budou pojišťovny řešit 285 tisíc případů škod z pojištění odpovědnosti vozidla v celkovém objemu 15,9 miliardy korun.

Nejvíce nárůst pocítí rizikoví klienti, kteří už v minulosti způsobili opakovaně škody. U osobních automobilů způsobí ročně škodu průměrně 36 klientů na každých 1000 pojištěných vozidel, škodní frekvence je tedy v letošním roce 3,6 procenta. Ovšem u rizikových klientů je výrazně vyšší: například každý pátý motorista ve věku 18 let způsobí nehodu,“ upřesňuje Exnerová.

Pojišťovny odhadují, že v Česku zůstává nepojištěných 140 tisíc vozidel. Nejvíc škod s nimi způsobí majitelé z Karlovarského a Ústeckého kraje, naopak relativně málo nepojištěných škod vzniká na jihu Čech, v Pardubickém kraji a ve všech moravských krajích.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services