Nejvzácnější bankovka z Česka jde do dražby

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 11. 2020
Nejvzácnější bankovka z Česka jde do dražby

Zdroj: Bankovky.com

Pětitisícová státovka z roku 1919 je hlavním magnetem dražby, kterou 20. listopadu pořádá aukční společnost Bankovky.com. „Jde o nejvzácnější československé papírové platidlo,“ říká spolumajitel společnosti Aleš Kohout.

Vyvolávací cena státovky je jeden milion korun. „Odhaduji, že se její cena může vyšplhat až na čtyřnásobek,“ očekává Kohout. Bankovku draží pro svého klienta. Naposledy se ve veřejné nabídce objevila před 26 lety. V květnu 1994 se vydražila za 280 tisíc korun.

Státovka – bankovka vydaná státem, nikoliv národní bankou – s nominální hodnotou 5000 Kč z 15. dubna 1919 byla v oběhu do roku 1921. Na líci má stejný motiv jako rakousko-uherská tisícikoruna z roku 1902 – secesní portrét paní Leflerové, manželky jednoho z autorů (rakouského malíře a grafika Heinricha Leflera). Autorem většiny ostatních státovek z roku 1919 je Alfons Mucha, proto jsou mezi sběrateli známé jako takzvané Muchovky.

„Po dlouhou dobu se ve sběratelských kruzích vědělo jenom o sedmi exemplářích. Až v roce 1990 se potvrdila existence patnácti kousků a v roce 2003 dokonce dvaceti šesti. V současné době je jich v soukromých a veřejných sbírkách na území České republiky a v zahraničí pouhých 36. Mezi samotnými sběrateli je však jenom 13 kusů. Zbylé exempláře vlastní právnické osoby, u kterých se nedá očekávat, že by se dostaly na sběratelský trh. Jedná se například o Českou národní banku, Národní muzeum nebo Zemské muzeum Olomouc,“ upřesňuje Kohout.

Na listopadové aukci, zaměřené na papírová platidla na území českých historických zemí v letech 1762 až 2019, bude celkem na prodej přibližně 550 položek. „Zahrnovat bude kompletní nabídku bankovek 20. století, včetně několika dalších unikátů jako jsou státovka o nominální hodnotě 500 Kč z roku 1919, její perforovaný exemplář nebo nevydaná státovka 10 Kčs z roku 1953,“ dodává Kohout. Kvůli koronavirovým omezením proběhne aukce přes internet – na platformě LiveBid.cz.

Státovka 500 Kč z roku 1919
Zdroj: Bankovky.com

Státovka o nominální hodnotě 500 Kč z roku 1919.

Nevydaná státovka 10 Kčs z roku 1953
Zdroj: Bankovky.com

Nevydaná státovka 10 Kčs z roku 1953.

Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se nedávno vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stokoruna s Englišem. ČNB ukázala pamětní bankovku

9. 10. 2020 | Petr Kučera

Stokoruna s Englišem. ČNB ukázala pamětní bankovku

Česká národní banka plánuje v prvním pololetí roku 2022 vydat pamětní bankovku s portrétem prvorepublikového ministra financí Karla Engliše. Její výtvarnou podobu představila tento... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Nejdražší mince i obraz. Česko má nové aukční rekordy

5. 10. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejdražší mince i obraz. Česko má nové aukční rekordy

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937 se na páteční aukci vydražil za 23 milionů korun. Stal se tak nejdražší československou mincí, přestože – na rozdíl od koruny – nikdy nebyl... celý článek

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

13. 4. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

Leguán, hlava medúzy, ptáci, lev, žirafy, sportovci nebo destilérka. Často i na výšku. Galerie ukazuje 22 nominovaných na titul Bankovka roku 2019. A jak to nakonec dopadlo.

Partners Financial Services