Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 13. 4. 2020 | 6 komentářů
Leguán, hlava medúzy, ptáci, lev, žirafy, sportovci nebo destilérka. Často i na výšku. Galerie ukazuje 22 nominovaných na titul Bankovka roku 2019. A jak to nakonec dopadlo.
Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž
Vítězná bankovka z ostrova Aruba.
Zdroj: IBNS

Titul Bankovka roku 2019 míří na karibský ostrov Aruba. Pravidelnou anketu pořádá organizace International Bank Note Society.

Její členové mohli nominovat některou z více než stovky bankovek, vydaných během loňského roku a určených k běžnému placení. 

Do užšího výběru poslali 22 bankovek. Všechny si je můžete prohlédnout v galerii pod tímto textem.

Hodnotí se buď výtvarné provedení, nebo inovativní bezpečnostní prvky, případně obojí.

Výsledky určilo hlasování členů zmíněné organizace IBNS. V naší anketě pod galerií ale můžete ukázat i váš názor.

Anketa

Která bankovka z galerie se vám nejvíc líbí?

Nová série arubských bankovek přišla po skoro 30 letech od té předchozí. Je orientovaná na výšku a připomíná tamní kulturu, flóru i faunu – na vítězné bankovce s hodnotou 100 florinů je to třeba leguán. Výrazně se zlepšilo i zabezpečení bankovek proti padělání.

I stříbrná medaile míří do Karibiku – východokaribským dolarem platí členové Organizace východokaribských států. Patří sem hlavně Antigua a Barbuda, Dominika, Grenada, Montserrat, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny.

Bronzovou medaili získala bankovka Ulster Bank ze Severního Irska. To mělo v soutěži hned dva zástupce. V Severním Irsku sice platí britská libra, kromě toho jsou ale v oběhu i místní varianty bankovek vydávané čtyřmi severoirskými bankami.

Ani letos mezi nominovanými nechyběl zástupce Švýcarska. To loni pustilo do oběhu bankovku v hodnotě 1000 švýcarských franků – v přepočtu kolem 23 tisíc českých korun. Tak vysoká částka jde proti evropskému trendu – centrální banky v eurozóně totiž loni přestaly dávat do oběhu bankovky o nejvyšší hodnotě 500 eur kvůli obavám z jejich zneužití k financování trestné činnosti.

Nová série švýcarských franků je orientovaná na výšku, v soutěži o bankovku roku vyhrála už za rok 2016 i 2017. V roce 2018 skončila těsně druhá, když ji překonala jiná bankovka orientovaná na výšku, tentokrát z Kanady. V aktuálním ročníku už Švýcarsko na medaili nedosáhlo, skončilo na čtvrtém místě.

Do první pětky se dostala ještě bankovka z Norska. Obraz na druhé straně je moderně „rozpixelován“. 

Další pořadí (6. - 22. místo) pořadatelé tradičně nezveřejnili. Ve hře je byla mimo jiné i nová 200eurová bankovka. Ta loni završila postupnou obměnu eurobankovek první série. 

Trendem posledních let jsou takzané plastové bankovky (s příměsí polymeru), které jsou odolnější a lépe chráněné proti padělání.

„Polymerové bankovky přečkají stisk buldočích zubů i ždímání v pračce,“ řekl například při vydání nové pětilibrovky před čtyřmi lety guvernér Bank of England. Trendem posledních let jsou i holografické proužky.

Zaktualizovali jsme původní text o výsledky soutěže. Obrázky bankovek jsme převzali ze stránek organizátora soutěže nebo od jednotlivých centrálních bank. 

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+113
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 3. 2020 12:47, Lichva

Určitě leguán.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tady orel, orel opičí! Podívejte se na nejlepší bankovky roku

20. 4. 2023 | Gabriel Pleska

Tady orel, orel opičí! Podívejte se na nejlepší bankovky roku

Soutěž o světovou bankovku uplynulého roku vyhrál orel opičí na filipínské tisícovce. Šestici oceněných si společně s dalšími nominovanými můžete prohlédnout v galerii. Titul uděluje... celý článek

Tisícovky s přítiskem došly. Už nebudou

9. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Tisícovky s přítiskem došly. Už nebudou

Česká národní banka (ČNB) včera vydala tisícikorunu vzor 2008 vylepšenou o speciální přítisk k 30. výročí dělení československé měny. O bankovkách samotných a zahájení jejich prodeje... celý článek

Co všechno nevíte o koruně. Kdo je Bejbina a proč nepadne orel?

16. 10. 2022 | Gabriel Pleska

Co všechno nevíte o koruně. Kdo je Bejbina a proč nepadne orel?

„I v příštím roce tomu bude sto let, co se Jára Cimrman narodil…“ Absurdita toho sdělení nás rozesmává už desítky let. A věřte nebo ne, podobné je to s narozeninami české koruny. I... celý článek

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

27. 4. 2022 | Jana Divinová | 2 komentáře

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

Soutěž Banknote of the Year každoročně pořádá sdružení International Bank Note Society.

Nejlepší bankovky světa. Která se vám nejvíc líbí?

17. 3. 2021 | Petr Kučera

Nejlepší bankovky světa. Která se vám nejvíc líbí?

Podívejte se, kdo soutěží o titul Bankovka roku 2020. Anketu každoročně pořádá International Bank Note Society. Její členové vybrali 24 ze všech nově vydaných bankovek, vítěze vyhlásí... celý článek

Partners Financial Services