Kupujeme ojetinu: Pozor na triky v autobazaru

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 12. 5. 2016 | 27 komentářů
Z koupě ojetiny se může stát adrenalinový zážitek. Jestli se do toho chcete pustit, vybavte se arzenálem informací. Ať se nenecháte příliš snadno napálit. Pro začátečníky máme pár tipů. A výstrah.
Kupujeme ojetinu: Pozor na triky v autobazaru

Protřelí mazáci vědí. Třeba ale do autobazaru pro zánovní vůz míříte poprvé v životě. Pak oceníte našeho průvodce nejobvyklejšími fígly, kterými nepoctiví prodejci tepají neznalé zákazníky.

Tachometr stočený o desetitisíce kilometrů, falšované servisní knížky, auto, které se vykoupalo v rybníku, vydávané za hit jara… Nic z toho není výjimkou. Záruku dobrého obchodu nemáte nikdy, smolný kus můžete koupit, i když bude prodejce sebepoctivější. Rozhodně se ale vyplatí eliminovat rizika. A vyhnout se gaunerům.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

1. Dřív než auto proklepněte autobazar

Ze všeho nejdřív si proklepněte autobazar, do kterého hodláte vyrazit. Ptejte se na zkušenosti známých, čtěte recenze na internetu. Nic nezkazíte, když si vyhradíte čas a autobazarů projdete několik – uděláte si obrázek a budete moct jednání srovnávat. Vyberte autobazar, který prodávaná auta vlastní. Na komisním prodeji není nutně nic zlého, ale když později dojde na tahanice, třeba ohledně zodpovědnosti za zamlčené vady, může se řešení komplikovat. Preferujte autobazar s garancemi – tedy takový, který dává záruku za legální původ auta a za počet najetých kilometrů. Šikovné je, když autobazar nabízí výměnu auta do týdne či dvou bez udání důvodu.

2. Bacha na volavky

Otřepaný trik autobazarů se jmenuje volavka. Narazíte na něj i u velkých a známých prodejců ojetin. Na webu vidíte v nabídce auto skvělých parametrů za lákavou cenu. Líbí se vám tak moc, že vás donutí zvednout se od počítače a do autobazaru se vypravit. Jenže auto, kterému jste propadli, nikde. Jednoduše neexistuje nebo vůbec není k prodeji, slouží čistě jako volavka. Na místě se dozvíte, že se zrovna prodalo – a zkusí vám vnutit horší a dražší kousek stejné značky.

Anketa

Máte zkušenosti s autobazary?

3. Až příliš levně

Obecná rada říká, že nejlevnější auto značky a typu, který sháníte, nebude právě terno, nejlepší je pohybovat se zhruba uprostřed cenového rozmezí. Zvláště lákavé ceny autobazary obvykle nabízejí na internetu. Teprve záhy se dozvíte, že jsou uvedené bez DPH nebo platí jen, když si auto vezmete na úvěr – pak ale můžete zatraceně přeplatit. Psali jsme o tom dřív a pořád to platí:

4. Chtějte zkušební jízdu a nezávislou prohlídku

Požadavek, ze kterého se nevyplatí ustoupit: nechat auto nezávisle zkontrolovat. Jestli nejste znalci, přiveďte s sebou známého, který autům rozumí, a nechte ho, aby vůz důkladně prohlédl. V autobazaru by mu měli bez mrknutí dovolit zkontrolovat auto na zvedáku i pomocí diagnostiky. Jestli nemáte známého automechanika, požádejte o kontrolu v autorizovaném nebo jiném prověřeném servisu dle vlastního výběru. Přijde vás to na nějakou kačku, ale neutratíte statisíce nebo desetitisíce za zajíce v pytli. Autorizovaný servis navíc může vozidlo podle VIN kódu prověřit v databázi. Když bude autobazar dělat s prohlídkou v dílně štráchy, jděte jinam.

Samozřejmostí by měla být také dostatečně dlouhá zkušební jízda – kdy budete za volantem vy, nikoli zaměstnanec autobazaru. Když ji nebudou chtít umožnit, vezměte rovnou čáru, tady se slušného zacházení nedočkáte. Jestli nejste profíci, klidně si i na zkušební jízdu přizvěte zkušenějšího známého.

Tipy!

Kde prověřit původ auta

Prověřit původ vozidla můžete i sami. Potřebujete sedmnáctimístný VIN kód auta, který opíšete z techničáku a najdete na několika místech ve voze. Využít můžete například systém VINCheck, který zdarma ověří, jestli VIN kód skutečně patří k vozidlu, jestli v Česku nebo na Slovensku není hledané a zda není v nájmu některé z leasingových a úvěrových firem. Pokud jsou v případě auta údaje dostupné, ukáže vám také ujeté kilometry, počet předchozích majitelů a servisní historii.

Počet najetých kilometrů si můžete proklepnout také v systému Ministerstva dopravy kontrolatachometru.cz.

Další možností je Autotracer. V jeho placené části najdete i informace o výbavě, se kterou bylo auto vyrobené a jaká do něj byla namontovaná. Když zjistíte, že potahy byly původně kožené, a nyní jsou látkové, máte důvod se bát, že auto prošlo nějakým karambolem – třeba koupačkou v rybníce.

Auta dovezená ze zahraničí prověřuje například služba PROVIN.

5. Pozor na smlouvu

Velký pozor dávejte při podpisu smlouvy. „Pokud podepíšete, že si kupujete auto, které má vadné řazení, jen těžko se vám bude prokazovat, že vás na to prodejce neupozornil. Ideální je nechat si zaslat či vypůjčit smlouvu od autobazaru domů a nejasnosti probrat s právníkem nebo člověkem, které má v této oblasti zkušenosti. Pozor dejte hlavně na to, jak je ve smlouvě specifikovaný stav vozidla, zda v údajích není zaznamenáno něco, co prodejce při prohlídce zamlčel,“ doporučuje Eva Jurčíková z portálu Vaše nároky.cz. Pozor ve smlouvě dávejte také na skryté poplatky, smluvní pokuty nebo zkracování záruční doby. A také na formulace typu, že auto je před generální opravou.

6. Teď nebo nikdy. A další psychologické tlaky

Hodinu a půl čekáte, než se vám začnou věnovat. A pak se musíte rozhodnout do deseti minut, jestli auto berete, na drátě je totiž další vážný zájemce. Podobným psychologickým trikům není šťastné podléhat. „Praktiky některých autobazarů se blíží praktikám šmejdů z předváděcích akcí. Už se na nás obrátilo několik poškozených, kteří si jeli ‚jen‘ koupit auto do autobazaru, nakonec sice auto koupili, ale nejenže zcela jiné, dražší, než měli původně v plánu, ale dokonce prodejci nechali své staré auto za nesrovnatelně nižší cenu, než za kterou by ho prodali na trhu,“ popisuje Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+158
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2016 19:35, Moulen

Už jsem kupoval hodně aut a dokonce chvíli pracoval v největším bazaru u nás. K některým bodům se musím vyjádřit, budu to číslovat jak v článku

1. V každém bazaru, ať je to AAA nebo Franta z Horní Dolní, tak narazíte na pěkné vozy i totální vraky. Víc než bazar spíše prověřujte prodejce, jak se chová a zda vám dává prostor, ne že vás tlačí do prodeje.

2. Stále funkční trik. Pro pěkné auto i jedete přes celou republiku, tak abyste s něčím odjeli. Hodně volavek je i na Bazoši a Sautu.

3. Pokud si chcete na auto půjčit, běžte do banky a přijdte s hotovostí. Ty nejlevnější auta jsou pravděpodobně volavky, viz. bod 2. Nebo taky vraky

4. NIKDY neexistuje kupovat auto bez řádného prověření a dlouhé zkušební jízdy. Pokud prodejce má výhrady k testovací jízdě, otočit se a jít. Aut je všude dost !!
Extrémy jsou výroky "pokud nemáte peníze, auto nikam nepojede"

5. Jednoduchá rada - číst, číst a číst. Když se něco nelíbí, zase se sebrat a vypadnout přímo z horké židle. Nejčastější trik bazaru "kupujete auto jak stojí a leží".

6. Nejčastější trik "jezdíte vrakem, potřebujete lepší auto" a pak takové ty historky a povídačky. Hodně lidí na to skáče pořád...

+89
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2019 11:30, Jan Nejedlý

Ahoj, do školního projektu zjišťujeme přístup lidí k ojetým autům a autobazarům. Prosím vyplňte nám krátký dotazník. https://forms.gle/XdYKbpd8Ezpc1JVW7 nezabere to více jak 3 minuty
Díky mockrát!

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

21. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

Autobazarová půjčka má tři strany. Zákazníka, úvěrovou společnost a autobazar jako zprostředkovatele. Zákazník býval bit a zdá se, že za to přichází trest. Zatím dopadá na úvěrovky.... celý článek

Tachometry: Jak zatočit se stáčením

9. 6. 2014 | Jiří Lojda | 17 komentářů

Tachometry: Jak zatočit se stáčením

Nové auto je drahá věc. Pro toho, kdo šetří a dívá se po jetém autě v bazaru, bývá důležité, kolik ukazuje počitadlo najetých kilometrů. Je to s podivem, vždyť všeobecně se ví, že kvůli... celý článek

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

2. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

Kupujte, kupujte. A kupujte na úvěr! Vyplatí se. To slibuje zákazníkům lákavá nabídka autobazarů. Rozdíly v cenách „za hotové“ a „na úvěr“ dosahují i desetitisíců korun. Ale pozor:... celý článek

AAA vo tom to je auto

4. 8. 2013 | redakce Peníze.CZ

AAA vo tom to je auto

Naše auta jsou novější než nová!

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

20. 6. 2013 | Michal Mošnička | 27 komentářů

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

O leasingu a úvěrech na auto vůbec už jsme na Peníze.cz ledacos psali, ale takovéhle počty tu snad ještě nebyly. S poplatkem za uzavření úvěru můžete přeplatit cenu auta klidně o sedmdesát... celý článek

Partners Financial Services