Chcete volat levněji? Sankce za předčasný odchod klesly

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 9. 2. 2014
Lidé, kteří chtějí opustit svého mobilního operátora před původně domluveným termínem, získají lepší postavení než dosud. Pokuty za předčasné ukončení smlouvy totiž díky vloni schválené novele klesají na maximálně pětinu součtu zbývajících paušálů s tím, že klient bude muset doplatit i cenu zvýhodněného zařízení, například telefonu, pokud si ho při podpisu zařídil.
Chcete volat levněji? Sankce za předčasný odchod klesly

T-Mobile zavedl mírnější nová pravidla od 26. ledna, zbývající operátoři Telefónica a Vodafone tak učiní od soboty 8. února. To je podle nich poslední možný termín, protože novela údajně poskytla operátorům půlroční čas na zavedení změn.

Podle Českého telekomunikačního úřadu však měli operátoři účtovat nižší pokuty již od srpna, kdy začala platit novela telekomunikačního zákona. Šestiměsíční odklad podle regulátora platil jen na změnu znění smluv, nikoliv na pokuty a další věcné změny.

Na úřad se už obrátily desítky lidí, kteří si na postup operátorů stěžují. Jestliže budou operátoři trvat na svém výkladu zákona, dají se očekávat soudní spory. Klienti totiž podle regulátora mohli odejít za mírnějších podmínek už od srpna.

Novela zákona o telekomunikacích zavádí vedle nižších sankcí i další novinky. Z operátorských smluv musí například zmizet automatické prodloužení smlouvy bez vědomí zákazníka. Novela dále zakazuje také uzavírání smlouvy po telefonu, kdy zákazník nedostane do ruky žádné potvrzení o obsahu smluveného závazku. Nové podmínky se přitom vztahují i na již uzavřené smlouvy.

Vysoké účty za telefon? V naší nabídce najdete neveřejné tarify všech operátorů včetně těch virtuálních. Vyzkoušejte nás zdarma! Ušetřilo s námi již více než 70 tisíc klientů.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Šanci máte i zpětně

Názory operátorů i Českého telekomunikačního úřadu ohledně účinnosti nových pravidel jsou tedy naprosto odlišné.

„Znění zákona je v tomto ohledu jasné a jiný výklad ani nepřipouští. Takzvanou Husákovou novelou se operátoři řídí už od 8. srpna 2013, od tohoto data ji aplikují na stávající i nové smlouvy a datum 8. února 2014 je jen termín pro administrativní úpravu smluvních podmínek,“ říká mluvčí regulačního úřadu Martin Drtina.

Pokud operátor postupuje jinak a účtuje například vyšší pokutu za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou než zmíněnou pětinu součtu zbývajících měsíčních paušálů, pak je to podle Drtiny důvod k reklamaci proti takovému vyúčtování. A jestliže nebude tato chyba napravena v rámci reklamačního řízení, je možné podat k Českému telekomunikačnímu úřadu námitku proti vyřízení reklamace.

„Statistiku s přesným počtem, kolik účastníků je již ve fázi námitkového řízení proti tomuto typu nesprávného vyúčtování, nemáme, nicméně přinejmenším desítky lidí se už na Český telekomunikační úřad obrátily s dotazem jak postupovat. Radíme jim právě tento postup,“ upřesňuje Drtina.      

Operátoři trvají na tom, že pravidla musí změnit až nyní. „Novela je účinná již od 8. srpna 2013, nicméně operátoři měli povinnosti změnit smluvní podmínky tak, aby odpovídaly novému znění zákona, do šesti měsíců, tedy nejpozději do 8. února 2014,“ říká mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Čtvrtý operátor nebude. Jak to ovlivní ceny mobilního volání?

29. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Čtvrtý operátor nebude. Jak to ovlivní ceny mobilního volání?

Češi se čtvrtého mobilního operátora opět nedočkají. V ostře sledované aukci kmitočtů uspěli jen tři zavedení hráči. K výraznějšímu zlevnění cen volání tak podle všeho nedojde. Co si... celý článek

Revoluce v cenách mobilních tarifů? Sotva!

18. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Revoluce v cenách mobilních tarifů? Sotva!

Nové tarify mobilních operátorů nejsou skutečnou cenovou revolucí. A jejich „převratné“ nabídky skrývají pěkné háčky.

Škola finanční gramotnosti: utahování opasků

3. 1. 2012 | Roman Baroš | 24 komentářů

Škola finanční gramotnosti: utahování opasků

Tak, Vánoce za námi, dárky rozdány, stromečky dosloužily a odpočívají na smetišti, i poslední cukroví už zmizelo. Přichází návrat do reality a čas splácet loňské hříchy. Tím myslím... celý článek

Nenechte se splést, ministerstvo vnitra erotické služby po telefonu neposkytuje

11. 7. 2011 | František Mašek

Nenechte se splést, ministerstvo vnitra erotické služby po telefonu neposkytuje

Ne každé číslo, které začíná devítkou je nebezpečné. Na některých se sice poskytují peprně zpoplatněné služby – ať už jde o erotiku, ezoteriku, soutěže, poradenství či „poradenství“,... celý článek

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Partners Financial Services