Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

Michal Kašpárek | rubrika: Tip na knihu | 13. 12. 2013 | 5 komentářů
Váš oddaný průvodce ekonomickou a společenskou literaturou i před letošními svátky odděluje zrno od plev.
Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

Další rok přinesl dalších padesát knižních (a filmových) recenzí na Finmagu. Protože si asi před svátky neurvete odpoledne na jejich klidné prostudování, projdeme si ty nejzdařilejší kousky, které jako vánoční dárek neudělají ostudu.

Všechny zmíněné české knihy koupíte v každém jen trochu větším knihkupectví. Anglické publikace chodí do pěti pracovních dnů z bookdepository.co.uk, kde navíc nedoplácíte za poštovné do Česka. Pokud se chcete vyhnout frontám na poště a obdarovaný má elektronickou čtečku, můžete knížku darovat i jako e-book z českých internetových obchodů nebo od Amazonu, není to těžké.

Anketa

Čtete knihy?

Podpořte svého místního spisovatele

Do recenzentských pracek se mi letos dostaly čtyři nové původní české knihy, které se vymykají z průměru. Dvě jsou pro každého, dvě odbornější.

Konec prokrastinace má jen dvě mouchy. Tou první je místy podivná čeština pojednávající o „emocích typu meaning“ a podobných zrůzdnostech. Druhou pak reálná možnost, že ji obdarovaný nebo obdarovaná už má doma. Až na ten sloh totiž knížka nijak nezaostává za svým vynikajícím marketingem a navíc je pro každého: pro maturanta i podnikového ředitele. (349 korun, e-book za 259 korun)

V pravém slova smyslu úderná novela Národní třída vypráví příběh hospodského rváče. Bez sentimentu popisuje život na okraji okraje, bez hysterie a dramatu vykresluje polistopadovou deziluzi. První próza Jaroslava Rudiše, která není katalogem životního stylu hipsterů. (225 korun, e-book 145 korun, audiokniha 269 korun)

Marketérům, podnikatelům, ale klidně i zapáleným úředníkům s klidem darujte Skvělé služby. Stručná, pěkně udělaná příručka jim pomůže najít způsoby, jak nadchnout zákazníky — ať už se starají o restauraci, internetový obchod, nebo třeba městskou knihovnu. (249 korun)

Ještě menší, ale o to vděčnější publikum má Ekonomie přírodních národů. Nad populárně-antropologickou publikací čtenář žasne, jak rafinované a vynalézavé jsou ekonomické systémy takzvaných divochů. (698 korun, e-book za 248 korun)

Pozoruhodné zahraniční knihy, které letos vyšly česky

Čtyřhodinovému šéfkuchaři jsem se v loňské recenzi originálu posmíval jako knize, která pohrdá „pečlivostí, pomalým nabíráním zkušeností a pěstováním řemesel.“ Jenomže když překousnu svoje hodnotové spory s Timothym Ferrissem, musím uznat, že jde o prima univerzální dárek. Nezáleží na věku ani na pohlaví, návody na rozvinutí buketu vína elektrickým šlehačem nebo na vyvrhnutí a ugrilování veverky si přece musí užít každý. (799 korun)

Ekonomika Hollywoodu je svěží čtení ve stylu sobotních novinových příloh a hodí se jak pro filmové fandy, tak pro čtenáře fascinované ekonomií. Zaujme i toho, kdo jednomu z těch dvou oborů nerozumí. (249 korun)

Big $hort naopak vyžaduje ekonomický přehled aspoň na úrovni prvního ročníku vysoké školy. Takového čtenáře ale odmění poutavě vyprávěnými příběhy spekulantů, kteří stáli u rozjezdu americké finanční krize. (350 korun)

Adaptujte se. Proč úspěchu vždy předcházejí nezdary srozumitelně a zábavně vysvětluje, jak v ekonomice funguje princip evoluce a jak toho využít ve svůj prospěch. (365 Kč)

Jak lhát se statistikou dejte komukoliv, koho baví přemýšlet. Krátké, jednoduše napsané a na bizarních příkladech postavené kapitoly odhalují, jaký binec mají novináři, vědci i zákazníci v docela prostých počtech. Varování: „doporučují čtyři z pěti zubařů“ po přečtení už nikdy nebude znít útěšně. (349 korun)

Síla zvyku přináší spoustu informací o tom, jak si lidé budují svoje návyky a zlozvyky a jak toho využívají chytří marketéři. Vhodné pro každého, kdo se snaží začít žít „lépe“ — a nejde mu to. Ideální doplnění Konce prokrastinace. (299 korun)

Startup za pakatel mě loni v originále mile překvapil. Bez velkohubých keců vypráví příběhy lidí, kteří se slušně živí tím, co je baví, aniž by do podnikání vrazili majlant. Dobrý dárek pro někoho, kdo zvažuje podobnou změnu kariéry. Mnohem střízlivější, věcnější a naopak méně sluníčková kniha než Peníze, nebo život? Tomáše Hajzlera. (319 korun, e-book od 216 korun)

Anketa

Čtete anglicky?

Pro angličtináře

Kdo čte moje články pravidelně, ví, jak často se v nich vracívám k To Save Everything, Click Here. Jevgenij Morozov totiž napsal objevnou, jedovatou a hlubokou obžalobu doby, které vládnou geekové, kluci od počítačů. Není v ní sice úplně fér ke svým oponentům a občas si pomáhá argumentačními fauly, ale sper to čert. Komu přijde divný svět, ve kterém se lidé musí k dobrým skutkům motivovat mobilními aplikacemi, ten to nadšeně přelouská ještě přes svátky. (470 korun na Book Depository, 20 dolarů jako e-book pro Kindle)

Román The Circle se zabývá podobným tématem: tím, jak vyhledávače, sociální sítě a mobilní telefony ze světa odstraňují neurčitost, zároveň ho ale zbavují kouzel. Nejde o těžkou prózu: poradí si s ní každý, kdo musí přečíst anglickou knížku k maturitě nebo státnicím. (391 korun na Book Depository, 19 dolarů jako e-book pro Kindle)

So Good They Can’t Ignore You je jedna z nejlepších knížek s kariérními radami, co jsem kdy četl. Cal Newport v ní ukazuje, jak blbě můžou skončit ti, kteří jdou bez rozmyslu za svou vášní — a naopak jak kvalitní život mohou mít nakonec lidé, kteří se kousnou do rtu a zůstanou v náročném povolání. Znamenité doplnění ke Startupu za pakatel. (465 korun na Book Depository, 11 dolarů jako e-book pro Kindle)

Daily Rituals: How Artists Work potěší příznivce žánru, kterému říkám „produktivní pornografie“. Tedy ty, kteří se ukájejí pozorováním a studiem práce jiných lidí. Tenká knížka podrobně popisuje denní rytmus a pracovní návyky desítek slavných umělců. Čekáte bohémské poflakování? Budete překvapení tím, jak tvrdí na sebe spisovatelé a estéti ve skutečnosti byli. (444 korun na Book Depository, 14 dolarů jako e-book pro Kindle)

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2013 7:57, Fredy

Původně jsem na to reagovat nechtěl, neboť jen článek je o něčem jiném. Ale budiž. Těch 23 bodů různě koluje po internetu, dokonce mi to přišlo u mailem. Proto se soustředím na původní text, který si eďa trochu upravil. Stejně jako Vy mám k některým bodům výhrady a s jinými souhlasím. Svůj názor píši pod původní text.

1. Zrušit Senát (Senát je úplně zbytečná instituce)
ad1) Souhlasím, ale za podmínky, že pojistku proti PS převezme buď president (ovšem takový, který nebyl nikdy v žádné politické straně a ani nebyl s žádnou nikdy spojován, tedy skutečně nezávislý), nebo Ústavní soud.

2. Zrušit nebo alespoň snížit státní dotace do politiky
ad2) Nesouhlasím. Pokud máme zastupitelskou demokracii, tak je nutné politické strany platit ze státního. Jen bych omezil ostatní příspěvky třeba do výše 5000 Kč a zakázal příspěvky od jakýchkoliv firem.

3. Zrušit nebo alespoň snížit výsluhy policistům a vojákům (dát jim ale naopak velké mzdy)
ad3) Nevidím důvod a velká úspora by to stejně nebyla. Problém policie je jinde.

4. Snížit počet poslanců na 99 (současný počet 200 je zbytečný)
ad4) Nesouhlasím. V zastupitelské demokracii je nutné, aby každý region měl nějakého svého zástupce. Čím jich bude méně, tím je větší nebezpečí autoritářského systému. Ani v tomto problém není a úspora by zase nebyla nijak významná.

5. Snížit počet státních úředníků o 25% (současný počet 250 000 je zbytečný)
ad5) Souhlasím. Jen je třeba zjednodušit administrativu a zavést odpovědnostní systém a s limitem výdajů, jako zavedl Roger Douglas na Novém Zélandu. Neb-li zastupitelé schválí balík peněz na státní správu, každé ministerstvo má svého ředitele a ten s tím musí vyjít. U nás je to opačně. Podle počtu úředníků se přidělují peníze. Tudíž tím, že za každé vlády se počet zvětšuje, tak je třeba stále více peněz. Ke snížení takto dojít nikdy nemůže. A to ani kdyby bylo děláno 100 auditů ročně.

6. Snížit počet policistů o 25% (současný počet 40 000 je na počet obyvatel ČR největší z EU)
ad6) Nesouhlasím. Problém policie není v počtu, ale v rozložení. Je třeba, aby bylo více policistů v ulicích a ne v kancelářích. S EU bych to nesrovnával, neboť tak lidé nechápou krádež a podvod, jako něco normálního, jako u nás. Nehledě na to, že bude přibývat nepokojů různých etnik.

7. Snížit počet vojáků o 25% (Armáda ČR byla je úplně zbytečná)

8. Snížit sociální dávky pro vícečlenné rodiny, např. Romy tak, aby byly omezeny celkovou dávkou a ne jako dosud se zvyšovaly na každé dítě (vzor dle Slovenska)
ad8) Snížením dávek u nich nedojde k nižší porodnosti, ale naopak k větším nepokojům. Tento problém je třeba řešit systémově. Některé dávky vázat na pracovní poměr. Neboli slevou na dani.

9. Snížit max. příjem státním zaměstnancům na max. 2,5 násobek průměrného platu (platí především pro poslance, ministry, soudce apod.)
ad9) Nesouhlasím hlavně u soudců. Je třeba, aby to bylo prestižní povolání těch nejlepších a nebyli "nuceni" si přivydělávat buď korupcí, či jinak. Chápu, že u nás je současná výše platů poslanců a ministrů pro některé největším tahákem, neboť by si jinak tolik ani nikdy nevydělali. Ale i tady je třeba zabránit tomu, aby si přivydělávali korupcí.

10. Zavést progresivní daň z příjmu fyzických osob (95 % zemí EU mají tuto daň)
ad10) Nesouhlasím. Progresivní zdanění je již dnes (jak píšete). Ba naopak bych zdanění OSVČ zrušil úplně s tím, že by naopak nedostávali žádné státní sociální podpory. Byli by odkázáni pouze na sebe. Výhodou je, že by nečerpali od státu žádné peníze a naopak by tím, že vytvoří pracovní místa, státu další peníze ušetřili. Něco podobného mají v programu Svobodní.

11. Uzákonit pracovní povinnost vězňů (tím se sníží státní deficit)
ad11) Souhlasím

12. Propustit pracující důchodce ze státních služeb (plat nebo důchod, obojí ne, tím se sníží nezaměstnanost a státní deficit)
ad12) Nesouhlasím. Všichni musí míst stejná práva a stejné povinnosti. Důchod bych do toho netahal. Většina lidí jej platila, v produktivním věku, starší generaci a nyní očekává totéž od generací mladších. Je to průběžný systém. Jinou věcí je, jak od tohoto systému přejít na jiný.

13. Uzákonit odvolatelnost a trestní odpovědnost politiků
ad13) Nesouhlasím. V zastupitelské demokracii je toto těžko proveditelné. Pokud bychom měli přímou demokracii, jako Švýcarsko, tak ano.

14. Uzákonit majetková přiznání a prokazování způsob nabytí majetku i zpětně (běžná věc v EU)
ad14) Souhlasím. Je to sice nesystémové, ale v ČR nezbytně nutné.

15. Zrušit anonymní akcie (v žádné zemi EU nejsou), tím se sníží korupce
ad15) Souhlasím. I když pochybuji, že se tím výrazně sníží korupce.

16. Stavět sociální státní byty s regulací nájemného (vzor Kanada, kde se platí nájemné max.25% z přijmu – byty by mohli stavět např. vězni)
ad16) Souhlasím, ale za podmínky, že to nebudou byty státní, ale obecní, financované z rozpočtu obcí a případně z daní místních podnikatelů, kteří by to měli jako odpočet od daně. Stát nesmí nic vlastnit.

17. Uzákonit obecné referendum
ad17) Souhlasím, ale s výhradou, na co referendum nesmí být použito. Neboť stále máme zastupitelskou demokracii.

18. Ve zdravotnictví zrušit reg. poplatky, které zavedla vláda ODS (jako v Německu)
ad18) Nesouhlasím. Ostatně i Německo má, tuším, poplatky. Vyspělé státy třeba z EU neznají zneužívání zdravotnictví, jako u nás. Tudíž je nutná regulace.

19. Pravidelně valorizovat důchody dle inflace
ad19) Nesouhlasím. Penzijní systém je třeba změnit od základu.

20. Nepřipustit pravidelné neúnosné zdražování energií
ad20) Souhlasím, hlavně odstranit příspěvky na OZE

21. Zdanit hazard
ad21) Souhlasím

22. Zákon o církevních restitucích zrušit nebo alespoň omezit (církev takový majetek nikdy nevlastnila)
ad22) Nesouhlasím. Je třeba docílit toho, aby stát nepřispíval na žádné společnosti, od církví, přes různá ekologická hnutí a pod.

23. Volit do PS pouze jeden den (ve všech zemích EU je to běžné)
ad23) S tím problém nemám.

Závěr:

Celé se mi to zdá trochu zmatené. Autoři pendlují od zastupitelské k přímé demokracii s prvky totality. Tudy cesta nevede. Všechny tyhle hrátky jsou nakonec závislé na tom, jak se které ekonomice daří. A tady odtud je třeba začít. Potřebujeme zdravou a výkonnou ekonomiku, která zaměstná co nejvíce lidí. Na druhou stranu potřebujeme sice výkonný, ale co nejúspornější stát. Toho můžeme docílit jedině tehdy, když radikálně snížíme daně a odvody, tím donutíme stát ke snížení počtu ministerstev a úředníků, ale zároveň k jejich vyššímu ohodnocení, aby tam pracovali jen ti nejlepší. Snížením daní a zjednodušením administrativy rozvážeme ruce byznysu a tím vytvoření nových pracovních míst. Bylo by toho ještě více, jak to řešit, ale tady na to není prostor.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2013 11:40, frantisekmarek-1

Slušní diskutéři používají odkazy, ti ostatní pouze kopírují ....

http://www.hv-ceskyraj.cz/?p=7786

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

1. 12. 2016 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

Devítisetstránkové dějiny spotřební kultury, absurdní zážitky padesátníka v softwarové firmě, návody na efektivní konání dobra nebo na výběr bytu podle optimálního algoritmu: připravte... celý článek

Intelektuálové patent na pravdu nemají. Což není důvod je ignorovat

14. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Intelektuálové patent na pravdu nemají. Což není důvod je ignorovat

Jsou mezi nimi totiž i takoví, kteří nás učí skeptickému myšlení a nutí pochybovat. Na to filozof Thomas Sowell ve svém místy zábavném hanopisu zapomíná.

Nejlepší knížky roku podle Kašpárka. Co rychle dokoupit pod stromek?

20. 12. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Nejlepší knížky roku podle Kašpárka. Co rychle dokoupit pod stromek?

Česky letos vyšlo několik skvělých knih. Zachrání vás i na poslední chvíli čtyřiadvacátého prosince: darujte je jako e-book.

Chci rozumět penězům. Co číst?

15. 8. 2012 | Jan Müller | 11 komentářů

Chci rozumět penězům. Co číst?

Lidé, čtěte! Mnohokrát jsme psali o finanční gramotnosti. A hodněkrát jsme při tom řekli, že základ je obyčejná gramotnost, gramotnost bez přívlastků. V zásadě stačí umět číst a trochu... celý článek

Partners Financial Services