Nejlepší knížky roku podle Kašpárka. Co rychle dokoupit pod stromek?

Michal Kašpárek | rubrika: Recenze | 20. 12. 2012 | 8 komentářů
Česky letos vyšlo několik skvělých knih. Zachrání vás i na poslední chvíli čtyřiadvacátého prosince: darujte je jako e-book.
Nejlepší knížky roku podle Kašpárka. Co rychle dokoupit pod stromek?

Ani letos jsme se nedočkali zázračné knížky, která by vysvětlila, jak zbohatnout bez práce, proslavit se bez riskování a zmoudřet bez úsilí. Kdo je do toho ale ochoten vložit aspoň trochu své energie, ten se může těšit na bohatou literární nadílku.

Jestli se letos v nějakém žánru opravdu urodilo, byly to:

Recenze Michala Kašpárka na Finmagu

Michal Kašpárek je nejen autorem komentářů, glos a postřehů, které vycházejí na Peníze.cz. Pro sesterský magazín Finmag píše každý čtvrtek recenzi na knižní novinku. V centru jeho pozornosti jsou knížky o ekonomii, podnikání a podnikavosti a o společnosti. 

Knihy o lidské mysli

Česky vyšlo Myšlení, rychlé a pomalé a Chyby se staly, ale ne mou vinou. Pro mě knihy roku. Renomovaní experimentální psychologové v nich vysvětlují, jak dobře (nebo spíš jak zle) umí lidská mysl klamat sama sebe. Je na vás, jak s tím naložíte: buď se můžete ušklíbnout, že jsou lidi blbí jak dlabaný necky, anebo se sami zkusit vyvarovat aspoň některých svých chyb.

Člověka, který se chce počínaje Novým rokem v jakémkoliv ohledu polepšit, můžete podarovat Sílou zvyku, bohužel jen v anglickém originále. S výtkou k úrovni překladu se dá doporučit i Ticho, které nešťastným introvertům ukáže, že nejsou nijak rozbití. (Recenze vyjde na Finmagu příští týden.)

Americký matematik Nate Silver velmi dobře předpověděl výsledky prezidentských voleb; shodou okolností mu na podzim v zámoří vyšla chytrá kniha o tom, proč některé tipy vycházejí a jiné ne. Potěší hlavně ajťáky a matematiky, ale nejen ty.

Knihy pro podnikatele a tvůrčí lidi

Krásnou malou obrázkovou knihu Kraď jako umělec jsem nerecenzoval jen proto, že jsem ji sám překládal. Austin Kleon v ní píše o „deseti věcech, které vám zapomněli říct o kreativitě“. Celou dobu, co jsem na ní pracoval, mi bylo líto, že nevyšla dřív. V pubertě by mi ušetřila zoufalé přemýšlení nad tím, jestli vůbec psát a kde brát inspiraci. Skvělá je i kapitola o tom, jak je důležité nerozkutálet peníze a proč hned zběsile neodcházet z práce za nějakým pomateným snem. (Pokud by vás to zajímalo: můj honorář s jejími prodeji nijak nesouvisí, dostal jsem zaplacenou jednu fakturu a mohlo by mi to být jedno. Ale není, protože se mi ty myšlenky vážně líbí.)

Jednoznačně nejlepší ryze podnikatelskou bichlí je The Lean Startup. Pravda, Eric Ries v ní mohl být míň ukecaný, i tak ale skvěle vysvětluje, proč a jak máte neustále podstupovat nějaká malá rizika. Na český překlad bohužel pořád čekáme. To platí i u motivačního spisku The Flinch. Ten sice zaostává za úrovní Godina („nakopávací“ sešit Poke the Box letos mimochodem vyšel česky pod názvem Kopni do té bedny) nebo Pressfielda. Zato jej Amazon nabízí v elektronické verzi zdarma. Tip na čípácký dárek!

Za kolik čtou čtenáři Peníze.cz

Něco přes dva týdny jsme se vás ptali, kolik peněz ročně dáte za knížky. Statistický průměr je prý 700 korun na hlavu. Jak odpovědělo 255 našich čtenářů?

  • Nečtu a nekupuju – 17,25 %
  • Čtu, ale nekupuju – 16,08 %
  • Nejvýš pár stovek – 16,08 %
  • Do tisíce – 15,69 %
  • Tisíc až dva tisíce – 18,04 %
  • Dva až čtyři tisíce – 8,24 %
  • Do pěti tisíc – 4,71 %
  • Do deseti tisíc – 2,75 %
  • Ještě víc – 1,18 %

 

Knihy o politice a společnosti

Nassim Nicholas Taleb před pár týdny vydal první knihu od kultovní Černé labutě. Čekání se vyplatilo, pro mě byla Antifragile jedním z největších zážitků sezóny. Chce to ale dobrou angličtinu nebo trpělivě vyhlížet český překlad.

Dál už si naštěstí vystačíte s mateřštinou. V Pasece letos konečně vyšla ona Černá labuť – pozor, je myšlenkově hutná a čtenářsky nepříliš stravitelná. Torst vydal trpké publicistické texty Karla Kryla ze začátku devadesátých let, sešit stojí jen dvě stovky. Vladimíra Dvořáková napsala velmi chytrou knihu o tom, kde je Česko a jak se sem dostalo. A v Academii dotiskli úžasně obsáhlou, chytrou a přitom čtivou knihu Fareeda Zakarii o minulosti a budoucnosti lidské svobody.

Čemu se vyhnout?

Nahé pravdě, přestože boduje ve všemožných žebříčcích. Je to blábolivý „výbor z blogů“, plný věcných chyb, rozporů, argumentačních faulů, rádobysenzačních pseudoodhalení a laciného strašení. Nadšený jsem nebyl ani ze Skoncovat s krizí nobelisty Krugmana anebo Seniora – zákazníka budoucnosti, ovšem pochybuji, že by o téhle knize někdo přemýšlel jako o dárku.

Anketa

Dostáváte na Vánoce knížky?

Nemáte víc tipů?

Máme, spoustu jsme jich nabídli loni před Vánoci.

Do háje, je 24. odpoledne a v knihkupectví je zavřeno. Co teď?

Pokud máte v rodině čtečku nebo tablet, okamžitě vytáhněte platební kartu a darujte e-book! O tom, že anglické originály snadno pořídíte na Amazonu pro Kindle nebo v iBookstore pro iPad se nemá cenu zmiňovat. V elektronické podobě můžete ale věnovat i některé české publikace. Myšlení, rychlé a pomalé vyšlo pro Wooky (439 korun) a v iBookstore (18 eur). Ticho pro Wooky stojí 279 korun a v iBookstore 11 eur, Kraď jako umělec 199 a 8. Černou labuť mají na Palmknihách k dispozici pro Kindle, iPad i jako PDF, a to za lidových 199 korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2012 6:01, Fredy

......Ani letos jsme se nedočkali zázračné knížky, která by vysvětlila, jak zbohatnout bez práce, proslavit se bez riskování a zmoudřet bez úsilí.....

To bude asi tím, že jsem ji ještě nedopsal a nevydal :)

Nějak jste zapomněl na knihy od duo Šichtařová - Pikora ... například Nahá pravda (http://www.kosmas.cz/knihy/17 3514/naha-pravda/)a k tomu třeba i tu loňskou - Všechno je jinak (http://www.kosmas.cz/knihy/16 6683/vsechno-je-jinak/)

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

1. 12. 2016 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

Devítisetstránkové dějiny spotřební kultury, absurdní zážitky padesátníka v softwarové firmě, návody na efektivní konání dobra nebo na výběr bytu podle optimálního algoritmu: připravte... celý článek

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

18. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

Děti se nemůžou Ježíška dočkat. A většině dospělých by bodnul den dva tři navíc. V práci se musí dodělat spousta věcí, po Vánocích už se moc nestihne. Některé dárky ještě nejsou koupené,... celý článek

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

6. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

Reklamy na spotřebitelské úvěry visí takřka na každém sloupu. A účinné jsou zejména před vánočními svátky. Na co si při sjednávání půjčky dávat pozor? A proč u nás dostatečně nefunguje... celý článek

Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

15. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

Přinášíme první českou recenzi očekávané knihy Chrise Andersona Makers.

Treesmas: zboží vhod vánoční

18. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ

Treesmas: zboží vhod vánoční

Povolte si! Běžte do lesa mezi stromy.

Partners Financial Services