Manuál pro začínající investory do nemovitostí

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 12. 2023
Patříte ke generaci Z a chystáte se investovat své první peníze? Zjistěte, jak si ohlídat výnos, zajištění i smysluplnost.
Manuál pro začínající investory do nemovitostí

Zdroj: sype.to

Komerční spolupráce

Pokud zatím nedosáhnete na vlastní hypotéku, nevadí. Na trhu existuje řada platforem, které umožňují investovat do developerských projektů všech druhů a velikostí. Developer tímto způsobem získá peníze od většího množství lidí a výměnou za to jim zaplatí úrok. Ten by měl být o něco větší, než jsou aktuální úroky třeba u termínovaných vkladů nebo spořicích účtů v bankách, ale zase ne násobně vyšší. Aktuální férový výnos z investic se pohybuje kolem 10 %, takže jestli vám někdo slibuje 50 %, buďte hodně obezřetní.

Pozor na zajištění

Výhodou investování do nemovitostí prostřednictvím online platforem je fakt, že si většinou dobře ohlídají, aby jejich uživatelé nepřišli o peníze, pokud projekt z nějakého důvodu nedopadne. „Investor by měl vědět, kdo za konkrétním projektem stojí. A platforma by zase měla mít dobře vyřešené smlouvy s developerem včetně zajištění. To bývá například ve formě pozemku nebo stavby. Nemělo by se tak stát, že by investor o peníze přišel,“ vysvětluje Petr Rys, CEO investiční online platformy sype.to.

Průběžně se vzdělávejte

Většina investorů chce investovat rychle a online, sledovat portfolio v aplikaci a nic dalšího neřešit. „Generace Z se ale i ráda vzdělává. V sype.to proto pro investory připravujeme podcast sypetalk ve spolupráci s platformou Nekrachni, která provází mladé lidi světem financí a dělá to opravdu dobře. Mladé investory vzděláváme i prostřednictvím článků a postů,“ popisuje Petr Rys a dodává, že za sype.to stojí silný investor Šimon Vorel, který se investování do nemovitostí věnuje desítky let.

Neustupujte ze svých hodnot

Slova jako udržitelnost a ekologie pro vás nejsou jen frází? Není vám jedno, že na poli vyroste nový satelit nebo že denně musíte chodit do práce kolem polorozbořené bývalé Jednoty? Ne každý projekt má pozitivní dopad na životní prostředí, vy si ale můžete vybrat, že budete investovat jen do těch smysluplných. Třeba do rekonstrukce starého bytového domu nebo samoobsluhy, která v posledních dvaceti letech chátrala. Na tyto projekty se soustředí právě platforma sype.to. „Pečlivě si vybíráme, které projekty zahrneme do portfolia. Primárně se soustředíme na ty, které přispívají k udržitelnosti. Tím, že rekonstruují staré budovy nebo obnovují místa, která už neslouží původnímu účelu,“ uvádí Petr Rys. Investoři zároveň na webových stránkách uvidí, jak si „jejich“ projekty vedou.

Myslete na důchod

Častým důvodem k investování do nemovitostí bývá fakt, že se lidé snaží zajistit na stáří. „Řeší to už i hodně mladí lidé, což je dobře. Čím dříve si začnete budovat vlastní portfolio, tím lépe se v důchodu budete mít,“ vysvětluje Petr Rys a dodává, že výnosy v sype.to může investor reinvestovat, využít efektu složeného úročení a výdělek postupně zvyšovat.

5 důvodů, proč investovat se sype.to

  1. Najdete tu projekty, které jsou v souladu s udržitelností. Tedy převážně rekonstrukce.
  2. Naučíte se řadu důležitých věcí, které se vám při investování budou hodit. Z podcastů sypetalk, článků i postů na sociálních sítích.
  3. Každý projekt je precizně smluvně ošetřen a zajištěn. Nemělo by se stát, že byste o své peníze přišli.
  4. Stačí vám 500 Kč – to je minimální výše investice. A aktuální výnos se pohybuje kolem 10 až 12 %.
  5. Vše zvládnete jednoduše a rychle online: založení účtu, ověření identity, vložení peněz i výběr projektu.

Více informací zjistíte na www.sypeto.cz.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services