Státní zaměstnanci dostanou přidáno, schválila vláda

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2021 | 50 komentářů
Státní zaměstnanci dostanou přidáno, schválila vláda

Zdroj: Shutterstock

Platy většiny zaměstnanců ve veřejném sektoru vzrostou od 1. ledna 2022 o 1400 korun. Zvýšení se týká i vojáků, policistů a dalších příslušníků ozbrojených sborů. Příslušná nařízení vlády schválila vláda vedená Andrejem Babišem. Vše se ale ještě může změnit, protože nastupující vláda nesouhlasí s principem navyšování, kdy všichni mají navíc dostat stejnou částku.

Platové tarify zaměstnanců se zvýší plošně o tisíc korun, o dalších 400 korun bude zvýšena nenároková složka platu.

Výjimku z tohoto plošného navýšení budou mít učitelé a částečně zdravotníci. V případě pedagogických pracovníků se od ledna zvýší jejich platové tarify o tři procenta. V případě zdravotnických profesí, které nejsou hrazeny ze státního rozpočtu, ale na základě úhradové vyhlášky ze zdravotního pojištění se až do sedmé platové třídy zachová obecný princip platný pro státní zaměstnance, od osmé platové třídy pak dojde k navýšení tarifů o šest procent.

Ministerstvo práce spočítalo, že přidání vyjde státní rozpočet na 9,79 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí 3,83 miliardy. Z veřejného zdravotního pojištění by bylo potřeba 2,37 miliardy korun. Ve státních a dalších veřejných službách pracuje přes 650 tisíc lidí.

Srovnejte si to s námi

Zbyněk Stanjura (ODS), který by měl v příští vládě být ministrem financí, v neděli prohlásil, že budoucí vláda koalicí Spolu a PirSTAN navýšení o paušální částku zruší. Podle Stanjury jde o socialistický a nespravedlivý přístup. Samotné navyšování platů nerozporuje.

Vláda dnes schválila také několik změn v protiepidemických mimořádných opatřeních ministerstva zdravotnictví. Od 15. listopadu se nebude výjimka z nošení respirátorů během vzdělávacích aktivit vztahovat na kolektivy, kde je více než 50 dětí, žáků nebo studentů, což platí především pro přednášky na vysokých školách. Povinnost pravidelného testování zaměstnanců v léčebnách dlouhodobě nemocných a pobytových zařízeních sociálních služeb se od 15. listopadu rozšíří na všechna lůžková zařízení zdravotní a sociální péče a zároveň se bude toto testování týkat i osob připravujících se u poskytovatele na výkon povolání.

Ministerstvo zdravotnictví také rozhodlo, že od 15. listopadu bude stát platit vakcíny i cizincům s dlouhodobým legálním pobytem v Česku nad 90 dnů, kteří nejsou v ČR ani v EU plátci zdravotního pojištění a dosud si vakcinaci museli kompletně hradit. Nově si budou platit jen provedení samotného výkonu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2021 14:46, Aleš

Přeji každému, co mu právem patří ale když se na vývoj mezd podívá ekonom nebo laik, musí mu dojít, že je to cesta do pekel, kdy mzda u eráru je vyšší mzdy v soukromém sektoru.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2021 18:37

jeto nevirobni sila preplacena maji dost moc chudaci duchodci zivori invalidum zvisit prispevek na peci ve 2 stupni tam jeto potreba vetsina umira predcasne

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services