Česká národní banka a důsledky intervence

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 12. 11. 2013 | 39 komentářů
Jak obhajuje centrální banka svou intervenci k zeslabení koruny? Přeloženo do lidské řeči asi takto: Občané, vaše úspory budou ztrácet na hodnotě, takže se jich raději zbavte hned než později. Ale nebojte se, když budete utrácet, třeba za nesmysly, které nepotřebujete, kola ekonomiky se roztočí a my všichni budeme bohatší!
Česká národní banka a důsledky intervence

Intervence České národní banky měla okamžitý výsledek. České domácnosti během jediného dne zchudly o téměř 76 miliard korun, soudíme-li podle objemu bankovních vkladů a změny jejich hodnoty v koruně k euru. Kdybychom započítali i korunové cenné papíry včetně penzijních fondů, podílových fondů a dalších nástrojů, celková částka by šla řádově do stovek miliard.

Jak tento krok ČNB obhajuje?

Česká ekonomika by se mohla podle ČNB v příštím roce dostat do deflace trvající přinejmenším po dvě až tři čtvrtletí. „Deflaci může být dle historické zkušenosti velmi obtížné zastavit, jakmile se jednou rozjede. Její prevence je lepší než pokusy o následnou léčbu,“ uvádí ČNB. „Vždy je mnohem efektivnější udělat preventivní krok a nečekat, až deflace nastane. V okamžiku, kdy vstoupíte do deflace, dostat se z ní přináší mnohem větší náklady pro reálnou ekonomiku,“ uvedl viceguvernér Tomšík.

Podle Tomšíka intervence mají být impulzem pro občany, aby dále neodkládali spotřebu. „Očekáváme, že se intervence promítne do spotřebitelských cen. A tento impulz chápeme, že je právě impulzem pro spotřebitele i investiční poptávku, aby lidé neodkládali spotřebu a začali spotřebovávat. Tím další dopadem je, že dojde k zachování a tvorbě nových pracovních míst a nedojde k poklesu HDP,“ uvedl server Patria.cz.

Jinými slovy: občané, vaše úspory budou ztrácet na hodnotě, takže se jich raději zbavte hned než později. Ale nebojte se, když budete utrácet, třeba za nesmysly, které nepotřebujete, kola ekonomiky se roztočí a my všichni budeme bohatší.

Všimněte si, jak Tomšíkův odbornický žargon zní nepřesvědčivě, když se přeloží do běžného jazyka. Nejen zní: on opravdu je nepřesvědčivý. Jeho chybnou logiku lze hlouběji zdůvodnit.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Deflace není krize ani její příčina

V první řadě, existují dva typy inflace, respektive deflace. Cenová inflace či deflace se měří pomocí koše zboží a služeb konečné spotřeby. Lze diskutovat o metodice složení tohoto koše, ale to je vedlejší. Kromě cenové inflace lze také pracovat s termínem peněžní či úvěrová inflace (deflace). A zde začínají komplikace.

Měnová inflace udává změnu objemu peněz v ekonomice. Je měřitelná pomocí agregátů pod známými zkratkami M2, M3, MZM a tak dále. Definice jednotlivých „M“ je technická záležitost; spokojme se s konstatováním, že jde o objem peněz v různých podobách, které jsou k dispozici během určité lhůty.

Měnová a cenová inflace spolu navzájem souvisejí. Tento vztah je předmětem kvantitativní teorie peněz. (Žádná teoretická novinka: Milton Friedman, Nobelova cena v roce 1974.) Lze ukázat, že když nastává měnová deflace, objevuje se i cenová deflace. Nejznámější příklad ze všech: během Velké deprese 1929–1933 objem peněz (M2) poklesl o 30,9 procenta. Cenová hladina poklesla o 24,6 procenta a hrubý domácí produkt o 29 procent. Proč se stalo toto všechno? Protože Spojené státy byly postiženy rozsáhlou bankovní krizí, zhroutil se objem úvěrů, domácnosti i podniky přišly o hodně peněz uložených v nepojištěných bankách a ekonomika se dostala do deflační spirály.

Logika příčinných souvislostí je následující:

  • Cenová deflace byla způsobena peněžní deflací.
  • Peněžní deflace byla způsobena úvěrovou deflací.
  • Hospodářská krize byla rovněž způsobena úvěrovou deflací.
  • Úvěrová deflace byla způsobena bankovní krizí.
  • Bankovní krize byla způsobena více faktory, z nichž hlavní byla přílišná úvěrová expanze během 20. let.
  • Úvěrová expanze během let 1920 až 1929 má různé důvody, především příliš uvolněnou měnovou politiku Federálního rezervního systému.

Z celé posloupnosti příčin a následků je zřejmé, že cenová deflace a pokles HDP jsou pouze důsledky peněžní a úvěrové deflace. Cenová deflace sama o sobě není příčinou hospodářských krizí. Touto společnou příčinou je bankovní krize.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Chcete víc turistů? Začněte chovat mouchy!

České banky v současné době netrpí krizí. Tvorba úvěrů postupuje tempem spíše pomalejším, ale o deflaci nelze hovořit v žádném případě. Pokud by Česká národní banka chtěla nějak podpořit tvorbu úvěrů, měla by spíše usilovat o nízkou inflaci. Vyšší inflace bude mít za následek vyšší rizikové přirážky u hypoték a investičních úvěrů, což bude znamenat negativní šok pro bankovnictví, podnikání a stavebnictví. Cosi na způsob vyšších daní.

Chybnou logiku ČNB lze ilustrovat na příkladě, který svým studentům uváděl norský ekonometr Ragnar Frisch, nositel pamětní ceny Alfréda Nobela za ekonomické vědy v roce 1969: „Když zkoumáme počty turistů navštěvujících západní pobřeží Norska, zjistíme, že jsou velmi úzce korelovány s počtem much. Ale nikoho samozřejmě nenapadne uměle chovat mouchy za účelem podpory turistického ruchu.“

U much a turistů je každému jasné, že obě veličiny závisí na jedné proměnné – teplotě vzduchu – ale mezi nimi samotnými není žádný vztah. Umělý chov much nepřiláká turisty. Frischův příklad se mimochodem učil také na kurzech statistiky Fakulty řízení VŠE, jejímž absolventem je i guvernér Miroslav Singer. Učil se jako příklad falešné korelace dvou proměnných, které jsou na sobě závislé jen zdánlivě. Přesně toto je i příklad cenové deflace a hospodářského poklesu. (I Vladimír Tomšík musí znát Frischův příklad. I všichni ostatní členové bankovní rady ČNB.)

Nejen to. Historie zná celá dlouhá období klesajících cenových indexů, během nichž pokles cen nijak nebránil hospodářskému růstu. Statistiky Bank of England uvádějí, že britský cenový index klesl během let 1813 až 1896 na 53 procent hodnoty. Průměrná deflace dosahovala v průměru o 0,77 procenta ročně. Ó hrůzo, jak to jen Británie přežila? Celkem úspěšně. Průmyslová revoluce přinesla pokles pokles cen téměř všech položek spotřebního koše. Deflace, která probíhala během větší části 19. století, byla příznivým druhem deflace.

Anketa

Udělala centrální banka dobře, když intervenovala za slabší korunu?

Jak rychle se učí bankéř?

Neexistuje žádný důvod věřit, že spotřebitelé reagují na inflační očekávání „spekulativním“ způsobem, jak tvrdí ČNB. Vyšší inflace zcela jistě neovlivní spotřebu potravin, nápojů, elektřiny, vody, plynu, léků a většiny služeb měřitelným způsobem. Pokud ano, pak mírně záporně, neboť při růstu cen a stagnaci příjmů se spotřebuje menší objem zboží a služeb. Inflace snižuje spotřebu, nikoli naopak. Pokud jde o zboží dlouhodobé spotřeby, zde je efekt inflace jasně nepříznivý. Vyšší inflace se dále nepříznivě promítne do deflátoru HDP.

Neexistuje ani důvod předpokládat, že vleklý pokles cen má za následek odkládání spotřeby. Ceny výpočetní techniky a spotřební elektroniky dlouhodobě výrazně klesají, ale přesto nic nenasvědčuje, že by uživatelé těchto zařízení odkládali spotřebu až do bodu krize uvedených odvětví.

Stručně řečeno, ČNB udělala velkou chybu v měnové politice. Naštěstí má snadnou možnost ji napravit: když se nad věcí zamyslí a z měnových intervencí postupně potichu vycouvá.

Kdy se tak může stát? Nevíme, ale pravděpodobně se ČNB bude muset nejprve přesvědčit, že její logika byla chybná. To bude trvat nejméně čtvrtletí, spíše však dvě nebo tři (velmi rád bych se mýlil směrem dolů.) Během této doby je třeba počítat s relativně slabou korunou, vyšší inflací a nižším růstem ekonomiky.

Kurzy hubnutí podle centrálních bankéřů

O guvernérovi české centrální banky slyšeli už i čtenáři výhradně pokleslého zpravodajství a magazínů „životního stylu“. Dokázal totiž to, o čem řada těchto čtenářů jen sní. Pořádně zhubnul! Komiks serveru Peníze.cz odhalil pravý recept! Zvětíte kliknutím.

Další komiksy na Peníze.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+229
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2013 18:13, Petr

Prosím vás došlo vůbec Čechům , že díky našim úsporám na ČNB obrala zatím o dvě procenta našich úspor a snížila nám platy v přepočtu k euru? A jen tak si jako vydělala 74 miliard a to bude ještě asi víc že...? Tady jako nějaká dozorčí rada není??Budu rád až mě někdo z vedení banky bude informovat a já všechny úspory v Kč hned vyměním za eura nebo dolary a nebud tady v této republice za vola. Díky kluci z ČNB.

+188
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2013 9:15, Fredy

Že by v ČNB lobbovali obchodníci ze sousedních zemí? ....

Spotřeba, před Vánoci, možná stoupne, ale nikoliv u nás....

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oslabování: Pomýlená politika ČNB

12. 11. 2013 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Oslabování: Pomýlená politika ČNB

Česká národní banka na svou devizovou intervenci vynaložila obrovské náklady. Koupila si za ně jen teoretickou naději na změny. Změny, které jdou proti náladám celé společnosti.

Měnová politika

10. 11. 2013 | redakce Peníze.CZ

Měnová politika

I Česká národní banka nakonec přišla se svou trochu do mlýnice měnových válek. Čekalo se to dlouho, ale nakonec centrální bankéři překvapili razancí, s jakou se pustili do oslabování... celý článek

Tři příběhy o měnové politice

10. 9. 2013 | Pavel Kohout | 2 komentáře

Tři příběhy o měnové politice

Eurozóna je jako VW brouk, do kterého se v rámci zápisu do Guinessovy knihy rekordů vecpalo sedmnáct pasažérů, přičemž ne všem se sedí stejně dobře. A jen jeden má v rukou volant.

Očima expertů: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

1. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

Měla by se Česká národní banka pokusit povzbudit českou ekonomiku oslabením koruny, nebo jsou podobné zásahy spíš kontraproduktivní? Ptali jsme se ekonomů Jana Procházky, Lukáše Kovandy,... celý článek

Mojmír Hampl: Ztratili jsme schopnost posoudit, čím reálnou ekonomiku zatížíme

11. 7. 2011 | Arsen Lazarevič | 1 komentář

Mojmír Hampl: Ztratili jsme schopnost posoudit, čím reálnou ekonomiku zatížíme

„Čím víc je v Unii dokumentů, které se tématem konkurenceschopnosti na papíře zabývají, tím víc je konkrétních rozhodnutí a opatření, která konkurenceschopnost fakticky podkopávají,“... celý článek

Partners Financial Services