Tři příběhy o měnové politice

Pavel Kohout | rubrika: Sloupek | 10. 9. 2013 | 2 komentáře
Eurozóna je jako VW brouk, do kterého se v rámci zápisu do Guinessovy knihy rekordů vecpalo sedmnáct pasažérů, přičemž ne všem se sedí stejně dobře. A jen jeden má v rukou volant.
Tři příběhy o měnové politice

V ekonomii existují dva zásadní faktory, které rozhodují o hospodářském růstu. Ve skutečnosti je jich samozřejmě víc, ale když budeme předpokládat, že základní funkce státu jsou splněny, zbývají dva.

Jedním z nich je daňová politika, kterou ale nyní necháme stranou. Druhým je měnová politika. Právě ona byla klíčovým faktorem ve všech finančních bublinách a krizích posledních let.

Příběh první: Amerika

Rychlý růst peněžní zásoby v USA (agregát M2) po 11. září 2001 měl preventivně působit proti hospodářské recesi. Vedlejším efektem byla hypoteční bublina, která se nafukovala řadu let. Vedla až ke krizi Lehman Brothers, na kterou centrální banka reagovala další expanzí. V lednu 2009 proto objem peněz opět rostl tempem přes deset procent ročně. Následovalo další zpomalení, zrychlení a opět mírné zpomalení.

Americká ekonomika přežila tyto experimenty relativně dobře. Lze jí vytýkat hlavně příliš pomalu klesající nezaměstnanost, ale to je spíše věc daňové politiky – kterou necháváme stranou. 

Zdroj: Federální rezervní banka St. Louis

Příběh druhý: Evropská unie

Ekonomika států Evropské unie se až do roku 2004 chovala podobně jako americká. Pak začala žít vlastním životem. Tvorba úvěrů během let 2004 až 2008 se takřka utrhla ze řetězu. Evropská centrální banka nedokázala stabilizovat úvěrový boom. Ze stádia úvěrové expanze se propadla rovnou do hlubin úvěrové deprese, jejíž nejhlubší bod nastal v září 2010. Poté se peněžní růst vzpamatoval, ale v některých zvláště těžce postižených zemích (například ve Španělsku a v Portugalsku) trvá dodnes.

Příbě třetí: Čína

Pro srovnání se můžeme podívat na Čínu: jednou z příčin její expanze je dlouhodobá vysokotlaká injektáž peněz, která vrcholila v roce 2009. Díky této agresivní akci se Čína zdánlivě vyhnula finanční krizi, ovšem za cenu růstu inflace a růstu nákladů.

Anketa

Které z vozítek zmíněných v textu byste chtěli řídit?

Dejte mi chevrolet!

Pokud bychom měli uvedené tři měnové politiky srovnat odlehčeným, zábavným způsobem: Amerika je jako řidič chevroletu, který občas trochu „šněruje“ po jízdní dráze, ale zatím se to obešlo jen s odřenými blatníky nebo promáčknutými dveřmi. Eurozóna je jako VW brouk, do kterého se v rámci zápisu do Guinessovy knihy rekordů vecpalo sedmnáct pasažérů, přičemž ne všem se sedí stejně dobře. A jen jeden má v rukou volant. Brouk je odolné vozidlo, které se nerozpadne, ale komfort a bezpečí pasažérů nejsou zajištěny.

A Čína? Buldozer s přídavnými raketovými motory. Dejte mi raději ten starý otřískaný chevrolet. Ten už má hodně za sebou, takže je důkladně otestovaný časem a zkušenostmi. A ještě víc má před sebou.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

20. 9. 2011 | Aleš Tůma | 32 komentářů

Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

Stejně jako 11. září 2011 je i finanční krize skvělou živnou půdou pro různé konspirační teorie. Ale všechny se mýlí, pravdu pravdoucí o globálním spiknutí znají jen servery Peníze.cz... celý článek

Mojmír Hampl: Ztratili jsme schopnost posoudit, čím reálnou ekonomiku zatížíme

11. 7. 2011 | Arsen Lazarevič | 1 komentář

Mojmír Hampl: Ztratili jsme schopnost posoudit, čím reálnou ekonomiku zatížíme

„Čím víc je v Unii dokumentů, které se tématem konkurenceschopnosti na papíře zabývají, tím víc je konkrétních rozhodnutí a opatření, která konkurenceschopnost fakticky podkopávají,“... celý článek

Partners Financial Services