Na pravidlu v květnu prodej a odejdi něco bude

Petr Žabža | rubrika: Sloupek | 5. 5. 2010 | 1 komentář
Na pravidlu v květnu prodej a odejdi něco bude
V květnu prodej a odejdi, tímto heslem se řídí řada investorů, kteří prodají akcie a koupí dluhopisy. Nejzajímavější na celém jevu je, že výnosy z akciových trhů mnoha zkoumaných zemí v období květen-říjen opravdu jsou systematicky nižší, než krátkodobé úrokové sazby.

Kalendářní rok se překlopil do měsíce května a tak nelze nevzpomenout jednoho notoricky známého pořekadla – „Sell in May and go away“. Do češtiny by se toto přísloví dalo přeložit jako „Prodat v květnu a vykašlat se na to“, ale jde o opravdu hodně otrocký překlad.

Báze tohoto úsloví nicméně tkví ve víře, že výnosy akciových trhů v období od listopadu do dubna výrazně přesahují výnosy ve zbytku roku. Investoři spekulující v intencích této strategie prodávají své akciové pozice na počátku měsíce května a pro období do Halloweenu (tj. 31. 10.) zůstávají zainvestovaní v dluhopisech resp. své finanční prostředky ukládají na termínová depozita. Do akciového trhu se vrací zpět na počátku měsíce listopadu.

I když na trhu je toto přísloví slyšet v podstatě každý rok, oficální akademické kruhy se studiu tohoto jevu příliš nezabývají. Nicméně, studie pánů Boumana a Jacobsena z roku 2002 ukázala, že tento jev opravdu nastal ve 36 ze 37 zkoumaných zemí. Od roku 1694 se např. ve Velké Británii tento jev vyskytuje pravidelně, velmi silně se projevuje také v celé kontinentální Evropě. Nejzajímavější na celém jevu je, že výnosy z akciových trhů mnoha zkoumaných zemí v období květen-říjen opravdu jsou systematicky nižší, než krátkodobé úrokové sazby – to je však v prudkém kontrastu s hypotézou „efektivních trhů“. Ta de facto vylučuje, že by výnosy z akciových trhů měly být s vysokou mírou předpověditelnosti nižší, než „bezriziková úroková sazba“.

Na akciovém trhu obvykle platí, že „všechno bude jinak“. Spoléhat bezhlavě na tu či onu strategii jen málokdy vede k očekávanému výsledku – přesto se vyplatí minimálně naslouchat a teprvé poté si udělat vlastní názor. V roce 2010 zatím vše vypadá velmi pozitivně, ale pamatujte, že květen právě začal.

Další sloupky autora naleznete na stránkách www.patria.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy, finanční trhy, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete investovat na stáří? Podívejte se na tyto čtyři fondy.

3. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Chcete investovat na stáří? Podívejte se na tyto čtyři fondy.

Najít globální fondy, které nabízejí při dlouhodobé pravidelné investici zajímavý výnos, není lehké. Vzhledem k nepříliš příznivému vývoji akciových trhů od roku 2000 ztrácejí i mnohé... celý článek

Pomoc Řecku: Netřeba se radovat předčasně

28. 4. 2010 | Petr Žabža | 4 komentáře

Pomoc Řecku: Netřeba se radovat předčasně

Řecko dlouho tvrdilo, že pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu se splácením svého státního dluhu nepotřebuje. Minulý pátek obrátilo a o pomoc oficiálně požádalo. Jenže... celý článek

Dluhopisy pro občany: původně zajímavá investice ztrácí lesk

20. 4. 2010 | František Mašek | 16 komentářů

Dluhopisy pro občany: původně zajímavá investice ztrácí lesk

Korunové státní dluhopisy pro občany vydá vláda nejspíš až po květnových volbách. O řadě podmínek, za nichž si je bude možné koupit, se zatím dá jen spekulovat. Z toho, co je známé,... celý článek

Žabža: Pomoc Řecku? Žádné terno.

14. 4. 2010 | Petr Žabža | 2 komentáře

Žabža: Pomoc Řecku? Žádné terno.

Řecko se konečně dočkalo. Ví, kolik a za kolik si bude moci půjčit v případě nouze od zemí Evropské unie. Trhy ožily, výnosy řeckých dluhopisů klesly. Na první pohled idyla. Jenže nic... celý článek

Partners Financial Services