Investice do nemovitostí. Kteří developeři budou profitovat?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 11. 2020
V krizích, jakou právě zažíváme, investoři často stahují své peníze, neúměrně dlouho vyčkávají nebo pod tlakem emocí a bez zralé úvahy zbrkle investují. Čas od času tak o kapitál přijdou a pak dlouho přemítají, jak a kdy se k investování vrátit. Platí pořád to, že nemovitosti jsou sázka na jistotu?
Investice do nemovitostí. Kteří developeři budou profitovat?

Zdroj: ENDEKA

Komerční spolupráce

Volatilita. Klíčové slovo posledních měsíců, které skloňují snad naprosto všichni investoři. Zejména akcie procházejí v době koronaviru pravděpodobně nejdivočejším vývojem za poslední dekády. Nevyzpytatelně se chovají i některé z kryptoměn a ti, co očekávali jejich strmý pád, si dnes mohou rvát vlasy. I v době krize se ukazuje, že mezi investiční stálice nadále patří státní a firemní dluhopisy.

A jak je na tom trh s nemovitostmi? „Snížení cen sice můžeme očekávat, ale s největší pravděpodobností nepůjde o nic dramatického, jak ukazuje poslední vývoj. Zlevňují jen byty před rekonstrukcí a nájemní byty v hlavním městě, kde se jich najednou uvolnilo kolem patnácti tisíc. Velkou roli v tomto hraje především uzavření hranic, které k drastickým škrtům dohnalo společnosti zaměřující se krátkodobé pronájmy a v návaznosti na to také majitele těchto nemovitostí,“ říká nákupčí nemovitostí z brněnské developerské společnosti ENDEKA Marek Cifr.

Komplikované období čeká i pronajímatele kancelářských prostor, jejichž klienti byli nuceni přejít na práci z domova a nyní přehodnocují potřebu fyzické přítomnosti v rozlehlých kancelářských komplexech.

Investiční příležitosti v podobě pronájmů v posledních týdnech omezila sama vláda. Dlouhodobí nájemci bytů, kteří kvůli koronaviru prokazatelně nemohou platit nájem, se dočkali úlev od státu. Parlament schválil zákon, podle kterého nemohou dostat výpověď z bytu ti nájemci, kteří jsou kvůli epidemii bez příjmů a do konce července nejsou schopni platit. Pronajímatelům se tak ze dne na den propadly příjmy. Podle aktuálních prognóz se situace začíná vracet do normálu.

Na developerském trhu se začíná projevovat konkurenční výhoda menších a středních společností, gró jejichž byznysu netkví v obřích projektech na zelené louce. Tito menší developeři, narozdíl od kolosů čítajících stovky zaměstnanců a desítky rozjetých projektů, mohou rychleji reagovat na možnosti, které trh začíná nabízet. A pochopitelně také na vyvíjející se poptávku.

Zatímco velcí developeři investující obrovské částky do projektů, které mohou klienti očekávat v horizontu deseti let, mohou být v krizi nervózní, malé a střední firmy rozjíždějící několik projektů ročně obavy ze ztráty netíží. Dokážou totiž rychle reagovat na změnu poptávky a nabídnout byty o dispozici 2+KK, které se momentálně prodávají mnohem lépe než 3+kk.

Ideální recept neexistuje, nicméně se ukazuje, že osobitý přístup může v následujících měsících a letech hrát velkou roli. „Nakupujeme zdánlivě nechtěné a často přehlížené nemovitosti ve vybraných částech Brna a citlivě je, ve spojení s architekty, rekonstruujeme. Snažíme se zachovat některé historické prvky, ale zároveň prostory přizpůsobujeme současným trendům,” říká Marek Cifr z ENDEKA a dodává: „Těsně před vyhlášením krizového stavu jsme prodali poslední volnou jednotku. A hned poté jsme, hodně překvapivě, začali evidovat zvýšený zájem o ty, které právě dokončujeme. Ten překročil i stejné období loňského roku, což pro nás bylo hodně pozitivní. Zvláště pak v té náročné situaci.“

V investorské praxi pak většinou platí stará známá pravda, že bychom měli své peníze vložit do něčeho, co nás baví a co si dokážeme představit. To u nemovitostí často funguje na sto procent. Bydlení je ostatně jednou ze základních lidských potřeb. A pokud nemáme k dispozici dostatečný kapitál pro nákup celé nemovitosti, mohou být dobrou volbou firemní dluhopisy vybraného ověřeného developera.

Pozor na dluhopisy nabízející neúměrně vysoký úrok. Samotnou firmu je dobré si dostatečně prověřit, například prostřednictvím bilančních zpráv. V ideálním případě si také zjistit dostatečné reference. Důležité pak také je, zda společnost emituje své první dluhopisy, nebo už má něco za sebou a z toho vyplývající vyplacené výnosy. Varovným signálem může být i to, pokud chce dotyčná firma do vybraného projektu investovat jen zlomek vlastního kapitálu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services