Vhodnost investic ve zlotém přetrvává

Jiří Tuvora | 20. 12. 2001 | 4 komentáře
Vhodnost investic ve zlotém přetrvává
Polsko se stalo v poslední době miláčkem všech portfolio manažerů řídících na středné Evropu zaměřené dluhopisové fondy. Vše naznačuje, že oblíbencem zůstane také v příštím roce.

V pondělí 17. 12. schválil Sejm vládní návrh rozpočtu pro rok 2002 bez významných změn. To znamená podstatnou restrikci různých sociálních podpor, zmražení platů učitelů a fondů pro zdravotnictví, atd. Tato omezení přinesou do rozpočtu úsporu ve výši 8mld. polských zlotých a k tomu ještě přibude 2,5mld. zlotých ze škrtů v sociálních výdajích. Schválení rozpočtu naznačilo, že premiér Leszek Miller je schopen zabezpečit ekonomickému programu mistra financí prof. Marka Belky "celkovou" politickou podporu.

V únoru bude dalším důležitým krokem prosazení střednědobého plánu na oživení ekonomiky. V případe tohoto záměru je nutné si uvědomit několik věcí. Mzdy učitelů nebyly zmraženy natrvalo, ale jejich zvýšení se pouze o rok oddálilo a to se může negativně projevit při realizaci střednědobého plánu oživení především v oblasti deficitních rozpočtových tlaků. Další problémy může způsobit oddalovaní privatizace, hlavně v hornictví, ocelářství, v železniční dopravě a energetice. Dnes zveřejněné hodnoty indexu výrobních cen (PPI) překonaly trzní předpoklády a poklesly meziročně o 0,8% (tržní očekávání bylo –0,4%). Výrazně se na tom podílel pokles cen pohonných hmot, jejichž výroba tvoří cca 6% polské průmyslové produkce a současně i 6% koše indexu PPI. To bylo podpořeno v posledních měsících, tak jako u nás, neustálým posilování národní měny.

Pro české investory je však v současné době Polsko stále velmi zajímavou příležitostí jak zhodnotit své prostředky buď formou investic do dluhopisů denominovaných v polském zlotém, nebo na polském akciovém trhu. Pro dluhopisy hovoří plnění konvergenčních kritérií a ze strany polské centrální banky se očekává během příštího roku další výrazné snížení úrokových sazeb. To dokreslují i hodnoty listopadové inflace, která dosáhla meziročně pouze 3,6%. Hlavním faktorem jejího poklesu byl obdobně jako v České republice výrazný pokles cen pohonných hmot a pomalý růst cen potravin. Pro příští rok lze předpokládat inflaci na úrovni okolo 5%. Když srovnáme současnou výši úrokových sazeb na 1měsíc (13%) a inflaci pro rok 2002 (5%), tak je zde prostor na snížení sazeb až o 6%. Pro investice do akcií hovoří očekávaná privatizace klíčových odvětví a podpora ekonomiky ze strany vlády.

Co si o Polsku myslíte vy? Podělte se o své názory s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ne deset, ale do deseti!

21. 11. 2001 | Jiří Tuvora

Ne deset, ale do deseti!

Mezi deseti "posvěcenými" zeměmi pro vstup do EU v roce 2004 jsou Kypr, Maďarsko, ČR, Polsko, Slovinsko, Estonsko, Slovensko, Lotyšsko, Litva a Malta. Co toto roční hodnocení Bruselu... celý článek

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

30. 10. 2001 | Tomáš Skřivánek

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

V Polsku a částečně také v Maďarsku se nejbližších letech díky snižování úrokových sazeb vzrostou ceny dluhopisů. Stojí za to tam teď být. Trendbond Investiční společnosti České spořitelny... celý článek

Partners Financial Services