Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou
"V současné době, kdy se americký kapitálový trh pohybuje v nejistém prostředí, z hlediska ekonomického i politického, je krátkodobé investování založené na denních spekulacích - tzv. daytrading - zajímavou alternativou," píše ve svém úvodu do daytradingu Aleš Vávra živící se spekulacemi na trzích v USA.

Daytrading je rozhodně krátkodobá spekulativní forma investice, která má své nesporné výhody především v době netrendových trhů a při důležitých ekonomických událostech.

Netrendové trhy

Pro každého investora je vždy mnohem jednoduší, když hlavní indexy sledovaného trhu vykazují čitelné trendy. Přitom není až tak rozhodující, zda indexy míří na sever či na jih, protože i na poklesu se dá vydělat pomocí tzv. krátkých prodejů. Problémem je, když trhy jsou bez trendu a chovají se nečitelně. Momentální situace na amerických kapitálových trzích vykazuje nejednu známku nejistoty. Vášnivé debaty z oblasti světové politiky se především vedou o tom, kdy bude zničena teroristická síť Al-Kajda a bude dopaden bin Ládin. Stejně tak řada investorů odhaduje hloubku a délku recese, jež se projevuje především na podnikových ziscích, které utrpěly za poslední dvě čtvrtletí nemalé rány.

Rozhodující ekonomické události

Z ekonomického hlediska mohou kurzy akcií ovlivnit jak podnikové mikrozprávy, tak i makroekonomické ukazatele. V případě amerických kapitálových trhů jsou makroekonomické zprávy zpravidla zveřejňovány před obchodováním, v některých případech též během obchodování. Co se týče firemních zpráv, podle mé osobní zkušenosti, dochází ve většině případů ke zveřejnění rozhodujících událostí, které zásadně ovlivňují kurzy konkrétních akcií, hlavně mimo obchodní hodiny. Mezi takové můžeme řadit hospodářské výsledky, tiskové konference, setkání s analytiky, oznámené fúze, nepřátelské převzetí atd.

Daytrading

Daytradingový investor spekuluje na změnách kurzů během dne. Daytrader během krátké doby udělá několik obchodů za sebou (s jedním nebo více tituly), přičemž doba po kterou drží svoji pozici, se někdy počítá i na minuty. Bohužel vzhledem ke svému charakteru se jedná o velice časově náročný způsob investování, který navíc vyžaduje jistou míru zkušenosti a praxe. Hlavním pravidlem daytradera je uzavřít veškeré své pozice daného dne, ať již se jedná o realizaci zisku nebo ztráty. Jedna z nesmírných výhod daytradingu, která zajišťuje klidný spánek investorům, spočívá v tom, že veškeré investované prostředky jsou přes noc v hotovosti.

Technická vybavenost

Jedním z nutných technických předpokladů je, aby trader byl klientem obchodníka s přímým přístupem na trh. Obchodníci, kteří tuto službu poskytují, se nazývají Direct acces brokeři. Tito brokeři mají své obchodní systémy napojeny přímo na burzovní systémy, takže časové prodlevy vstupu příkazu na trhu jsou opravdu minimální, obvykle se pohybují v řádech desetin sekund. Rychlost provedení každého pokynu je tedy závislá pouze na schopnostech spekulanta ovládat dostatečně rychle myš a tím pádem i celou obchodní aplikaci. U nás mezi nejznámější americké firmy, které nabízejí přímý přístup na tamní akciové trhy a nejsou určeny výhradně institucím, patří CyberTrader, Inc - člen skupiny Charles Schwab, Interactive Brokers LLC – člen Interactive Brokers Group a Sutton Online, Inc. Seznam těchto brokerů není jistě úplný, ale stačí zadat klíčová slova do jakéhokoliv vyhledávače a objeví se desítky odkazů na tyto služby. Samozřejmě kvalitní hardware a především stabilní internetové spojení je pro tento druh spekulativního obchodování nutností.

Poplatky

Většina amerických obchodníků, má svoji politiku poplatků za zprostředkování obchodu postavenou na fixních částkách za pokyn, přičemž u některých z nich jsou určeny maximální počty akcií, které lze na jeden příkaz otevřít - obvykle se pohybují v řádech tisíců kusů. Při tomto množství akcií vychází cena za každý příkaz zhruba v rozmezí 10 – 25 USD. Samozřejmě se to individuálně liší, především v případech, kdy příkazy jsou na menší počty akcií (např. u Interactive Brokers LLC při obchodu do 500 ks akcií stojí jeden pokyn 1 USD )

Nákupní síla

Velikost investované částky, tzv. nákupní síly (z angl. výrazu buying power), je u daytradingu velice důležitá, protože poplatky za obchody jsou fixní. Platí tedy pravidlo, že čím je investovaná částka větší, tím menší je procentuální hodnota celkových transakčních nákladů, které zmenšují zisk. Tento problém lze vyřešit pomocí tzv. marginu (půjčky od brokera). Nákladové úroky z této půjčky jsou nulové, protože doba půjčky je vždy menší než jeden den. Marginový účet sice rozšiřuje dispoziční prostředky, avšak za pomoci pákového efektu, který zvětšuje riziko investice.

Počet denních obchodů je u každého tradera různý, a to především v závislosti na tom jakou techniku obchodování používá. Zisk každého daytradera je vždy postaven proti velikosti poplatků, které musí zaplatit brokerovi. Přirozenou snahou každého tradera tedy je, aby transakční náklady byly co nejmenší.

Co si myslíte o daytradingu vy? Máte s ním nějaké zkušenosti? Kolik lidí se podle vašeho názoru spekulováním na vlastní účet v ČR uživí? Podělte se s námi o názory a zkušenosti!

autor je burzovní spekulant na amerických kapitálových trzích

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2001 11:23, TGP

Nevím, jestli to je výhodnější. Baron lempl tvrdí že ano. Já bych řekl, že jde spíše o výběr životního stylu, zdali chci peníze odkládat na dlouho nebo se tím živit. A pak je to stejně tvrdá práce jako každá jiná, možná ještě horší, pokud nemáte žádnou finanční rezervu.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 12. 2001 16:50, Morava

Opravím Vás - u Interactive Brokers je poplatek 0,01USD za 1 akcii, tj. 5 USD za 500ks a ne 1 USD, jak mylně uvádíte. Dále neuvádíte, že s účtem pod 25.000 USD nelze Daytrade provádět - omezení počtu obchodů -3 za 5 obchod.dní. Jakého obchodníka využívate Vy ? Jaké tituly obchodujete, jak je vybíráte, kdy otevíráte a uzávíráte do pozice, jak používáte tech.analýzu?
Na závěr otázka- dá se DT živit dlouhodoběji- tj. pravidelně vydělávat cca 15-20tis.Kč měsíčně třeba 10 let ?? Děkuji

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

29. 11. 2001 | Petr Vykoukal

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

V pokračování rozhovoru s forexovým obchodníkem Ondřejem Náglem si můžete kromě jiného přečíst, jakým způsobem minimalizuje riziko a kolik svým klientům za měsíc vydělá.

Partners Financial Services