Vánoce budiž zakázány

Vánoce budiž zakázány
Alespoň z pohledu českých investičních společností, do jejichž fondů plyne stále méně peněz. Nejprve bylo na vině léto a dovolené, nyní se zdá, že za vše můžou nadcházející vánoce a rostoucí vlna utrácení, plynoucí z politiky podporovaného pocitu, že už bude jenom dobře.

Jenomže politici mají optimismus v popisu práce a na rozdíl od Velké Británie se s heslem "krev, pot a slzy" v Čechách volby vyhrát nedají. Naopak - cestu k vítězství dláždí sliby pomalých deregulací, bezplatného zdravotnictví, pevné sociální sítě a bezedné důchodové kasičky. V takové zemi výrazně spoří jenom blázni a opatrní lidé, kteří jsou schopni vidět dostatečně dopředu. A pokud chtějí spořit ostatní, potřebují vidět vysoké výnosy v co nejkratší době - takže každá kampelička získá během pár měsíců více peněz než nový fond.

Přesvědčit širokou masu obyvatelstva, která všude jinde tvoří širokou a spolehlivou základnu investorů, aby své peníze svěřili fondům, je samozřejmě velmi obtížné. Ještě před rokem měla například Spořitelní investiční (ISSIS) svůj hvězdný Sporoinvest (OFSISSPI), fond peněžního trhu, který přinášel vynikající a spolehlivé zhodnocení. S poklesem úrokových sazeb ale v očích "běžného" člověka atraktivita Sporoinvestu i ostatních podobných fondů, které přitahovaly drobné investory, výrazně klesla - a všichni se najednou ptali, co dál.

Není pochyb o tom, že zodpovědnost za další vývoj leží především na dvojici velkých investičních společností - SIS a IKS Komerční banky (profil, názory) - které oslovují prostřednictvím mateřských bank široké masy. Mimo hru je bohužel První investiční (profil, názory), která v minulosti přitáhla pozornost několika zajímavými nápady, ale nyní pouze čeká na rozhodnutí o svém osudu v rámci skupiny ČSOB. SIS i IKS během podzimu na trh uvedly po dvou nových fondech, směřujících své investice do zahraničí, a doprovodily je na české poměry nápaditou, zajímavou a intenzivní kampaní, ale zřejmě budou muset udělat víc. Především je potřeba znovu a znovu lidem vysvětlovat, že se peníze do většiny fondů investují na delší dobu - a že delší doba není šest měsíců, ale tři až pět let. Obě společnosti by také měly mnohem důrazněji a častěji opakovat, k čemu jsou jednotlivé typy fondů a jak je používat. Zatímco v Komerční bance se to poměrně dobře daří, přepážkoví pracovníci České spořitelny mají především mimo Prahu k rizikovějším fondům SIS velmi opatrný - a často i negativní - postoj.

Možná by se dalo říct, že podobná výchova investorů je úkolem Unie investičních společností. Ano, měla by být. Problémem jsou samozřejmě zdroje, kterými Unie disponuje a míra dohody, ke které jsou členové Unie schopni dospět. Velký kus práce Unie udělala pod předsednictvím Jiřího Brabce ze ŽB-Trustu, jehož osobnost pomohla přesvědčit média, že podílové fondy jsou zajímavý a pozornosti hodný nástroj pro spoření a investice. Nahradit tohoto doyena kolektivního investování, který pozici předsedy Unie opustil letos v létě, se zatím ukazuje jako velmi obtížné, uvidíme ale, jak se situace změní s příchodem nových tváří do orgánů Unie.

Jedním místem, kde by Unie mohla získat okamžitě, je výrazná změna práce jejího Etického výboru. Jako je všude ve světě zvykem, i česká Unie investičních společností má nástroj, který může jejím členům vytknout nevhodné kroky, stanovovat pravidla chování investičních společností při propagaci svých fondů a posuzovat vzájemné spory. Dokud ale budou jejími členy především zaměstnanci investičních společností (z 11 členů jsou pouze dva externisté), zůstane Etický výbor bezzubým orgánem, který má podle některých investičních společností mnohem blíže k debatnímu kroužku než k orgánu, kterého se všichni bojí - a kterého si váží.

Jak dopadl minulý týden?

Stručně řečeno - jako vždycky. Celkové čisté prodeje (tj. rozdíl mezi vloženými a vybranými penězi) dosáhly mínus 340 milionů korun a jak vidíte na naší oblíbené mapě, zhruba dvě třetiny fondů v minulém týdnu vykázaly negativní zhodnocení. Nejvyšší čisté prodeje již stabilně vykázaly nové fondy IKS - a dokonce překonaly svůj průměr z minulých týdnů. IKS Fond světových indexů (profil, názory) získal téměř 69 milionů korun, bezpochyby i proto, že minulý týden skončilo období, kdy bylo možno do fondu investovat bez vstupního poplatku. Na druhém místě je IKS fond fondů (profil, názory) se 36 miliony korun. Na třetím pak s mírně podprůměrným výsledkem plus 20 milionů korun Pioneer Trust (profil, názory) a na čtvrtém s čistými prodeji 2 miliony korun IPB akciový (OFPISAK). Na pátém místě s přírůstkem pouhého jednoho milionu skončil SIS Globaltrend (OFSISFF), zatímco druhý v září založený fond SIS, Eurotrend (OFSISEUR), poprvé ve své krátké historii zažil negativní čisté prodeje ve výši mínus 6 milionů korun.

Nejhorší čisté prodeje má tradičně Sporoinvest, ovšem v uplynulém týdnu byl výsledek (mínus 139 milionů korun) výrazně lepší než bylo v posledních týdnech zvykem. Na druhém místě s mínus 137 miliony korun skončil IKS Globální OFIKSGL), na třetím pak IKS Peněžní trh (profil, názory) s mínus 30 miliony korun. Čtvrté místo s mínus 29 miliony korun patří Sporobondu (OFSISSPB) a páté s mínus 24 miliony korun Sporotrendu (OFSISSPT). Překvapivě nízké jsou odkupy IPB restitučního fondu (profil, názory), který s mínus 18 miliony korun skončil až na osmé příčce za výše zmíněnou pěticí, IKS Plus balancovaným fondem (profil, názory) a IKS Dluhopisovým (profil, názory).

Z 22 fondů, které minulý týden nezískaly od investorů ani korunu, stojí za zmínku Akro Obligace (OFAKROB), trápené neustálým poklesem zhodnocení, Akro růstový (OFAKRRST), trojice ČSOB český akciový (OFOBICAK), dluhopisový (profil, názory) a peněžní trh (profil, názory), Newton Kosíř (OFNTNKOS) a Praděd (OFNTNPRA) a Patria Evropský akciový (OFPATEA).

Měřeno výkonností v uplynulém týdnu, největší zklamání investorů, přinesly fondy Akro výnosový (profil, názory) s mínus 10,4% za týden, Akro Eurotech (profil, názory) s mínus 10,2%, Akro růstový s mínus 8,5% a Akro mezinárodní balancovaný s mínus 7,8%. Za tímto nešťastným čtyřlístkem následovaly PPF Smíšený (OFPPFSMI) s mínus 5,7%, Pioneer Trust s mínus 5,6% a Patria Evropský akciový s mínus 4,9%. Jediným fondem, jehož výkonnost se minulý týden přehoupla přes plus jedno procento, byl SIS Eurotrend s 1,6%.

Zajímá vás, co dělá Unie investičních společností? Mělo by se daleko více mluvit o tom, k čemu fondy jsou nebo to už všichni vědí? Pomohla by fondům obecná kampaň "fondy jsou dobré" nebo by to byly vyhozené peníze? Přidejte svůj názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2000 22:15, TGP

Když mluvíte o členech Unie a jejich dodržování prezentací - a co OB Invest. Nejsem si jist (reklama s rajčaty, nebo předchozí kampaň - peníze se musí točit), že reklama obsahuje požadavky Závazných pokynů. Kde je upozornění na riziko, informace o riziku? Zajímalo by mne zda to Etický výbor UNISu už řešil.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2000 21:57, TGP

Především si myslím, že by mělo k náplni práce KCP patřit právě vytváření podobných regulí, vždyť je legitimním regulátorem trhu.
Ale nezapomínejte také na to, že KCP má dohlížet na všechny investiční společnosti, investiční fondy na trhu a v UNISu je pouze 15 investičních společností. A co jsem měla možnost vidět reklamy (většinou v papírových médiích) členů Unie, tak se polepšili. Ale na druhou stranu nějak zapomínají, že by měli dodržovat pravidla reklamy také na internetu.
Ješte k té kontrole KCP, je logické že si úřednící vymyslí příšnější pravidla, než na kterých se domluvili samotní členové Unie. Takže to asi nelze zcela brát, že se Unii nedaří samoregulovat a proto KCP musela vytvořit svůj systém kontroly.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services