Bez akcií to nejde

Bez akcií to nejde
Zákaz používat slovo "úspory" v souvislosti s podílovými fondy, regulace hospodaření pojišťoven, penzijních fondů či nadací, která omezuje možnosti investovat do podílových listů a akcií, úspory obyvatelstva, které jdou kromě státem dotovaných produktů především na bankovní účty – to jsou jen některé důsledky zkušeností s "kupónovými" akciemi.

Podívejme se, k čemu takový opatrný přístup vede. Politici i občané dosud považují cenné papíry a akcie zvlášť za velké riziko, které opatrný člověk a státem kontrolovaná instituce mají podstupovat jen velmi omezeně.

Za dvacet let desetinásobek

Jestliže jste si odložil před dvaceti lety padesát tisíc dolarů s cílem přilepšit si ve stáří, pak při průměrném šestiprocentním úroku máte dnes sto šedesát tisíc. Pokud jste ale investoval do akciového fondu, který dosáhl stejný výnos jako americký akciový index S&P, pak máte nyní ze stejné částky 560 tisíc. V Německu máte z původních padesáti tisíc dokonce 720 tisíc.

To je jednoduchá odpověď na otázku, proč je všude ve světě tendence k uvolňování administrativních bariér pro akciové investice a proč akcie a akciové fondy mají rostoucí podíl na úsporách obyvatelstva. Přes všechna ujišťování politiků si jen velmi naivní lidé mohou myslet, že současný fakticky zbankrotovaný systém zajištění stáří umožní generaci současných čtyřicátníků a mladších financovat z budoucí penze víc, než přežití na hranici chudoby. Finanční experti odhadují, že na zajištění důstojného stáří potřebuje člověk úspory ve výši alespoň patnácti ročních platů. Při úrokové míře kolem čtyř procent se stává taková meta pro většinu obyvatelstva nedostupným snem.

Otázkou není jestli, ale jak a kdy

Každý, kdo letos investoval do akcií nebo akciového fondu chápe, jaké riziko přitom podstupuje. Z dlouhodobého pohledu existuje ale i riziko opačné. Riziko, že nenaspořím dostatečně na budoucí potřeby a co hůř, že ostatní naspoří více než já. To nemá nic co dělat s pocitem závisti. Cenová úroveň zvláště základních služeb a zboží je vždy závislá na průměrné úrovni disponibilních prostředků. V tomto smyslu všichni podstupujeme velké riziko, protože už dávno nejsme izolovanou ekonomikou a naši sousedé investovali do akcií podstatně více.

Pro velkou část obyvatelstva se možná otázka už nejeví zda investovat, ale spíše jak a kdy. Tady ale žádné univerzální rady neexistují. Akciové trhy budou vždy kolísat a nikdo nedokáže z jistotou odhadnout, zda za měsíc bude nově nakoupená investice v zisku nebo ve ztrátě. K rychlému nárůstu může dojít v podstatě kdykoli. Investor, který by promeškal deset nejlepších měsíců za posledních dvacet let, by na amerických akciích vydělal o třetinu méně než ten, který je koupil a držel. Je jasné, že současná nízká cena akcií je vhodnější příležitost, než tomu bylo před několika měsíci. Bylo tomu tak i v minulosti. Investor, který by nakupoval v posledních dvaceti letech jen v době, kdy došlo k prudkému propadu, tj. v měsíci, kdy hodnota akcií je o více než deset procent nižší než v předchozím, by zvýšil svůj výnos o více než dvě procenta ročně.

Po poklesu následuje prudký růst

Nejrychlejší nárůsty byly v minulosti pozorovány právě po obdobích prudkých poklesů. Je možno uvést krach na burzách v roce 1987, k navrácení do rekordních hodnot bylo třeba 18 měsíců, po ruské krizi stačilo sedm měsíců, velký ropný šok v roce 1973 zabrzdil trhy na dva roky. Pro opravdu dlouhodobé investory je možná nejlepší strategií pravidelný nákup akciových fondů. Celková hodnota investice je tak náchylná k menším výchylkám a je menší nebezpečí, že při krátkodobém poklesu dojde k nevýhodnému prodeji.

Myslíte, že právě nastává ten správný čas pro investování do akcií? Bude růst po dnešním poklesu stejně rychlý jako po ruské krizi? Nebo ještě rychlejší? Který segment byste si zvolili? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 57 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2000 16:29

Je to prostý aritmetický průměr.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2000 23:33, TGP

Pán budiž pochválen za učebnicové názory. Jak jinak byste chtěli vychovávat investory? Díky za tento článek, lidem v Čechách je potřeba tyto věci neustále opakovat a ukazovat jim ony historické grafy, aby viděli, že akcie nejsou jenom Kožený, CS fondy a PPF, ale i mnoho dalšího - a poctivého. Jen tak dál!

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (57 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services