Inflace klesla pod 3 %, brambory jsou nejlevnější za čtyři roky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2020 | 4 komentáře
Inflace klesla pod 3 %, brambory jsou nejlevnější za čtyři roky

Zdroj: Shutterstock

Meziroční růst spotřebitelských cen se v říjnu poprvé od května dostal pod tři procenta. Zatím jenom těsně – dosáhl 2,9 %, zatímco v září 3,2 %. Při meziměsíčním porovnání stouply ceny v říjnu o 0,2 %. Oznámil to Český statistický úřad.

„Pod třemi procenty se meziroční inflace pravděpodobně udrží i v závěrečných dvou měsících letošního roku. Výraznějšího zvolnění inflace ke dvěma procentům se však dočkáme až v příštím roce,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„Velkou neznámou je reakce obchodníků poté, co snad ještě před Vánocemi budou moci konečně otevřít své kamenné prodejny. Zda půjdou cestou marží, nebo naopak budou chtít před vánočním finále zákazníka nalákat za každou cenu, lze jen spekulovat,“ reaguje ekonom Petr Dufek z ČSOB. Trend snižování inflace to však už zřejmě nezastaví. Je podle něj pravděpodobné, že příštím roce se dostane i pod dvouprocentní mez.

Na zpomalení meziroční inflace měly největší vliv ceny v oblasti bydlení, a to především díky ohlášenému zlevnění energií některými dodavateli. Elektřina je tak meziročně dražší „jen“ o 4,8 % (v září 7,6 %) a ceny zemního plynu přešly z růstu o 0,4 % v září v pokles o 3,9 % v říjnu. Nájemné z bytu je vyšší o 2 %, vodné o 1,7 % a stočné o 1,5 %.

Ceny ovoce jsou v říjnu o 13,9 % výš než před rokem, zeleniny o 6,4 %, uzenin o 5,9 % a vepřového masa o 4,1 %. Ceny cukru klesly o 0,9 %, zatímco v září byly meziročně o 17,4 % výš. Brambory byly v říjnu o 18,5 % levnější než před rokem – v průměru se v obchodech prodávaly za 12,44 koruny za kilogram, což je nejméně za poslední čtyři roky. Ceny polotučného trvanlivého mléka klesly o 8,2 %, vajec o 4,4 %.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v říjnu největší vliv ceny v oblasti alkoholických nápojů a tabáku, oznámili statistici. Alkoholické nápoje meziročně zdražily o 3,5 % (z toho lihoviny o 5,6 %, pivo o 4,2 %, víno o 0,1 %), tabákové výrobky o 14,1 %, především kvůli zvýšení spotřebních daní. Ceny stravovacích služeb jsou vyšší o 5,4 %.

„Podrobný rozbor pohybu cen ukazuje, jak zkreslující může být měření inflace během lockdownu. Podle dat ČSÚ se na zpomalení inflace se v říjnu významně podílel například propad cen zájezdů cestovních kanceláří s komplexními službami (-21,6 %). Ty však dnes do výpočtu vstupují příliš velkou vahou – podle toho, kolik procent rozpočtu domácnosti utrácely na tyto zájezdy před covidem. Vzorec tak nadhodnocuje roli těchto cenových pohybů – domácnosti toto zlevnění ve skutečnosti nevyužijí, protože cestují nesrovnatelně méně,“ upozorňuje ekonom Petr Bartoň ze skupiny Natland.

„Obecně můžeme říci, že klesají ceny zejména těch statků, které jsou nejvíce postiženy poklesem poptávky kvůli restrikcím. Tyto statky však dnes lidé spotřebovávají méně, než tvrdí index. Skutečná inflace tak klesá méně, než ta oficiálně naměřená,“ dodává Bartoň.

Meziměsíčně – při porovnání letošního října se zářím – stouply ceny zeleniny o 6,6 %, jogurtů o 3 %, vepřového masa o 1,8 % a ovoce o 1,5 %. S příchodem zimních kolekcí do obchodů zdražila i obuv (3,3 %) nebo oděvy (2,7 %). Naopak nižší jsou ceny cukru (o 10,6 %), vajec (3,7 %) nebo brambor (3,5 %). Oproti říjnu klesly i ceny zemního plynu (4,3 %) nebo elektřiny (2,6 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 3,3 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

nákupy, nflace, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services