Hypotéky budou dál zlevňovat, tvrdí odborníci

PR článek | rubrika: FINEXPO | 21. 10. 2019
Všechno je jinak. Zatímco na jaře zástupci bank očekávali, že koncem roku úroková sazba stoupne znovu ke 3 %, nyní čekají přesný opak. Tedy další pokles. Někde se mohou úroky propadnout až ke 2 %.
Hypotéky budou dál zlevňovat, tvrdí odborníci

Komerční spolupráce

Hypotéky zlevňují už od začátku roku a podle poskytovatelů jen tak nepřestanou. V uplynulých týdnech totiž ke snížení úroků přistoupilo několik bank a další o tom uvažují. Důvod je jednoduchý – i banky musí plnit plány. A s hypotékami se jim to letos nedaří.

Za prvních devět měsíců letošního roku klesl celkový objem hypoték v porovnání se stejným obdobím loňského roku zhruba o 20 %. Banky se proto snaží dohonit, co se dá. A i když už je jasné, že čísla z minulých let nevyrovnají, snaží se alespoň snížit ztráty.

Pomoci jim k tomu má právě snižování úrokové sazby. „Jen od začátku ledna do konce září klesla o víc než polovinu procentního bodu. Ze tří na 2,47 procenta,“ poznamenal hypoteční specialista serveru banky.cz Martin Silný.

Banky nabízejí úrok i pod 2,1 %

Ani tato úroková sazba nemusí být zdaleka konečná. Naopak se dá čekat, že bude ještě klesat. Potvrzují to analytici, podle kterých tomu nasvědčuje současný vývoj na hypotečním trhu.

„Také v říjnu přišla další vlna zlevňování. Víc než desítka poskytovatelů nyní nabízí hypotéky s úrokem pod 2,5 %. A nově se objevují i nabídky pod 2,1 %,“ podotýká Silný.

S tím, jak se banky předhánějí s výhodnými nabídkami, mění se také pohled na úrokové sazby a jejich výhodnost. Zatímco před pár měsíci byl úrok 2,5 % výjimkou, nyní můžete získat půjčku na bydlení, která je ještě o 0,3 nebo dokonce o 0,4 procentního bodu levnější.

Proto je důležité dobře vybírat, abyste hypotéku zbytečně nepřeplatili. Pomůže vám s tím například hypoteční kalkulačka. Zadáte do ní potřebné údaje, jako je například výše hypotéky nebo doba splácení, a získáte přehled těch nejvýhodnějších nabídek na trhu.

Růst úroků? Nejbližší dva roky nehrozí

Zástupci jednotlivých bank se shodují, že situace na hypotečním trhu se v blízké době nezmění. Počítají se stagnací současných úroků nebo dokonce s mírným poklesem.

A to nejen letos, ale i v nejbližších dvou letech. Nahrává tomu postoj České národní banky, která další zvyšování úrokových sazeb neplánuje, i mezinárodní situace. Analytici totiž očekávají zpomalení ekonomického růstu v celé Evropské unii.

Vývoj sazeb hypotečních půjček podle ČNB

Problém je drahé bydlení

V České republice situaci ovlivňují také drahé nemovitosti a loňské zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték. K obojímu se nedávno vyjádřila i Evropská unie. Zatímco první bod zkritizovala a upozornila, že se může vést k problémům se splácením půjček na bydlení, postup České národní banky pochválila.

Centrální banka loni na podzim zastropovala výši hypoték v závislosti na příjmech a zadlužení žadatele. Určila, že celková výše všech půjček smí být maximálně devětkrát vyšší než čisté roční příjmy žadatele. A měsíční splátky všech dluhů nesmí překročit 45 % z čistých měsíčních příjmů.

Chce tím snížit riziko, že při zhoršení ekonomické situace nebudou mít lidé dost peněz na splácení půjček.

„Zároveň tato opatření snížila dostupnost hypotečních úvěrů. Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí rostou, lidé na jejich nákup potřebují víc peněz. Částka, kterou jim poskytovatelé můžou půjčit, je ale omezená. A získání potřebných prostředků je složitější než před jedním či dvěma roky. Také proto zájem o hypotéky klesá. A vede banky ke zlevňování,“ dodal hypoteční specialista serveru banky.cz Martin Silný.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services