Rekord, který klame. Nové hypotéky za 150 miliard

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 12. 1. 2014 | 8 komentářů
Z čistě statistického pohledu se uplynulý rok stal pro hypoteční banky dosud nejúspěšnějším v historii. Celkový objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů překonal hranici 150 miliard korun, a odsunul tak dosavadní rekord z roku 2007, kdy banky poskytly hypotéky za celkem 142 miliard.
Rekord, který klame. Nové hypotéky za 150 miliard

Přestože oficiální statistiku teprve Ministerstvo pro místní rozvoj vydá, rekordní čísla už jsou podle expertů oslovených on-line deníkem Aktuálně.cz jistá. Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, očekává konečný výsledek v rozmezí 157 až 158 miliard korun. Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla bude 150 miliard určitě překonáno.

BYDLETE S NÁMI!

Z každého půjčeného milionu vám můžeme ušetřit až 150 tisíc korun.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Kdyby se ovšem počítaly jen skutečně nové hypotéky, tak i nadále zůstane rekordním rok 2007. Tehdy sice banky poskytly „jen“ 142 miliard korun, ale jen zhruba pět procent z toho tvořily refinancované úvěry, tedy staré smlouvy převedené do jiné banky a formálně uzavřené jako nové. Na loňském objemu se už refinancované hypotéky – podle nejčastějších odhadů expertů – podílejí třetinou, takže skutečně nových hypoték banky poskytly zhruba za 100 miliard korun.

„Prosincové objemy sjednaných hypotečních úvěrů sice na rozdíl od minulých let nebudou rekordní, ale žádný propad oproti předchozím třem měsícům nečekáme. Celkový sjednaný objem hypotečních úvěrů v roce 2013 tak určitě přesáhne 150 miliard korun,“ říká Rajdl.

Konkrétnější odhad má ředitel hypotečního makléře Golem Finance Libor Ostatek. „Vidíme to tak, že v prosinci se poskytne hypoték zhruba za 10 až 13 miliard. Celkem za letošní rok to tedy bude dělat zhruba 155 miliard v bankách, které poskytují data Hypoindexu. Vedle zatím stojí ještě Oberbank, mBank, Fio banka a Waldviertler Sparkasse. Včetně těchto bank může letošní produkce vystoupat zhruba na 157 až 158 miliard,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Hypotéky: Vývoj úrokových sazeb

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2014 10:47, MoB

Já to nechápu... jak proboha můžou banky počítat jednu jedinou hypotéku několikrát? Nebo jo, ať si ji klidně počítají, ale ať ta banka, co o ni přišla (při refinancování) ji zase ze svého "poolu" odečte. Takhle jsou to naprosto nicneříkající čísla. A to nechci napsat přímo "lži do vlastní kapsy". Jestli takto funguje celý finanční sektor, tak už se nedivím ničemu.

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

10. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 43 komentářů

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

Přiznání k dani z nemovitostí je třeba podat už v lednu. Nejvyšší čas připomenout si pravidla. A podívat se, kolik na dani z nemovitostí zaplatíte. Peníze.cz přinášejí přehled všeho... celý článek

Nový občanský zákoník: Novinky v nájmu bytu a domu

28. 11. 2013 | Richard Gürlich | 1 komentář

Nový občanský zákoník: Novinky v nájmu bytu a domu

V minulém díle našeho seriálu o změnách spojených s novým občanským zákoníkem jsme hovořili obecně o nájemní smlouvě. A vyjmenovali jsme několik kategorií, kterým se nový kodex věnuje... celý článek

Malé peníze: Fixace nových úroků hypotéky půl roku předem?

20. 5. 2013 | Jan Müller

Malé peníze: Fixace nových úroků hypotéky půl roku předem?

Sazby úroků u hypotečních úvěrů jsou proklatě nízko. Když teď přijde banka s návrhem, že vám nové úroky hypotéky podrží už půl roku před tím, než vám skončí dosavadní fixace, zní to... celý článek

Offsetová hypotéka: specialita, která dokáže srazit úrok. Komu se vyplatí?

13. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Offsetová hypotéka: specialita, která dokáže srazit úrok. Komu se vyplatí?

Offsetovou hypotéku neboli hypotéku se započtením úspor v Česku aktuálně nabízejí tři banky. Jedná se o zajímavý a ne příliš rozšířený produkt, který kombinuje hypotéku a spořicí účet... celý článek

Partners Financial Services