Pomoc pro dlužníky. Ušetří tisíce, klesne počet exekucí

ČTK, Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 28. 4. 2013 | 1 komentář
Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu, které zrušilo přísudkovou vyhlášku upravující paušální odměnu advokátů, může ušetřit dlužníkům tisíce korun a zároveň zmenšit celkový počet exekucí.
Pomoc pro dlužníky. Ušetří tisíce, klesne počet exekucí

Místo vyhlášky bude do případného schválení nové úpravy platit advokátní tarif, který zohledňuje počet provedených úkonů. Ten je podle ústavních soudců spravedlivější.

„Může se stát, že některým věřitelům a jejich právnímu zastoupení se vymáhání některých pohledávek již nevyplatí, takže budou podávat méně žalob na dlužníky a následně rovněž méně návrhů na zahájení exekucí,“ říká Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR.

O sedm tisíc méně

Například u typického dluhu za černou jízdu v dopravních prostředcích, který se skládá z tisícikorunové pokuty a ceny lístku v řádech desetikorun, může „úspora“ pro dlužníka oproti dosavadnímu stavu překročit i sedm tisíc korun. Spočítala to Exekutorská komora.

Právě na takovýchto dluzích si postavily podnikání některé vymahačské společnosti, které dopravním podnikům za odkup těchto dluhů někdy platily i více peněz, než jaká byla samotná výše dluhu. I to ukazuje, jak se tento trh i pod vlivem zrušené vyhlášky „pokroutil“. Běžné totiž je, že se pohledávky prodávají za desítky procent původní ceny.

Pokud by se odměna advokáta zastupujícího věřitele počítala podle aktuálně platné paušální vyhlášky, činila by za nalézací řízení 7986 korun a za exekuční řízení 4356 korun včetně DPH.

Až rozhodnutí Ústavního soudu vyjde ve Sbírce zákonů, začne se odměna advokáta počítat podle advokátního tarifu a za nalézací řízení bude činit 3146 korun včetně DPH a za exekuční řízení 1936 korun včetně DPH. V případě exekuce zmíněného dluhu by celkové náklady vymáhání tvořily částku 9014 korun včetně DPH, oproti dřívějším 16 274 korun.

Obecné soudy přitom náhrady na advokáty mohou již více jak rok podle dřívějšího nálezu Ústavního soudu přisuzovat ještě v nižší výši. V případě, že jde o takzvané formulářové žaloby a dluhy do výše deseti tisíc korun, totiž ústavní soudci rozhodli, že by věřitel neměl dostat náhradu na advokátní služby přesahující původní výši dluhu.

A i nadále platí, že soudci mohou nárokované náklady dále přezkoumávat, a když to uznají za vhodné, tak je třeba i vůbec nepřiznávat.

Ani exekutor vám nesmí vzít všechno. Spočítejte si svou nezabavitelnou částku.

Z justice je inkasní agentura

Ústavní soudci ve svém verdiktu uvedli, že vyhláška vedla ke zneužívání práva, zvyšování dluhů a exekucím. „Lze pozorovat zajímavý společenský jev – z vedení sporů se stává podnikatelský obor,“ řekl soudce zpravodaj Jan Musil. Specializované firmy podle něj obchodují s drobnými pohledávkami jako se zbožím.

„Justice se dostává do polohy nikoliv tradičního ochránce práv. Justice se stává inkasní agenturou,“ doplnil Musil. Zmínil také sociální dopady vyhlášky, která dlužníky i kvůli malým částkám zatížila značnými náklady řízení, vedla k dalším dluhům a exekucím.

Anketa

Má věřitel dostatečnou zákonnou oporu při vymáhání svých pohledávek?

Podle advokáta Jaroslava Ortmana změna přinese čistší vyúčtování. „Podle tarifů bude zřejmé, konkrétně za co advokát odměnu dostane. Vyhláška byla nečitelná a zvýhodňovala krátké spory proti dlouhodobým,“ dodal Ortman.

Podobně se vyjádřila advokátka Hana Marvanová, která předpis označila za problematický. Vyhláška prý nepřiměřeně zvýhodňovala advokáty, kteří podávali formulářové žaloby, což je podle jejích slov poměrně snadné a zvládne to i sekretářka.

Podle mluvčí České advokátní komory Ivy Chaloupkové se situace příliš nemění. „Soudy začnou počítat odměnu advokáta v rámci náhrady nákladů řízení opět podle počtu úkonů podle advokátního tarifu, který stále platí a který nikdo zrušit nenavrhuje. Advokacie existovala před přísudkovou vyhláškou, bude existovat i po ní,“ říká Chaloupková.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

11. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

ODS vzkřísila dřívější nápad sociální inženýrky (jinak ale magistry z plzeňských práv) Ivany Řápkové. Chce začít chudým dlužníkům exekučně zbavovat i životní minimum, které je zatím... celý článek

Až zazvoní exekutor... Podnikat u vás doma může každý. Bez vašeho vědomí!

10. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Až zazvoní exekutor... Podnikat u vás doma může každý. Bez vašeho vědomí!

Víte, jaké firmy a živnostníci sídlí u vás doma? Nikdo? A jste si jistí? Díra v zákoně umožňuje, aby si na vaší adrese bez vašeho vědomí (!) zřídil sídlo každý, komu se zamane. Včas... celý článek

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

3. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

Nestihli jste zaplatit splátku za auto? Máte problém s včasným splacením účtů za telefon nebo energie? Pak je téměř jisté, že figurujete v některém registru dlužníků. Přečtěte si, kvůli... celý článek

Past na děti z děcáku: Jsem odhodlaná jít do Štrasburku, říká advokátka

13. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Past na děti z děcáku: Jsem odhodlaná jít do Štrasburku, říká advokátka

Je specialistkou na obchodní a pracovní právo, poskytuje služby velkým klientům a korporacím. Teď vyráží do boje proti zmetku v českém zákoně a nesmyslným dluhům za popelnice, kvůli... celý článek

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

4. 3. 2013 | Petra Dusová | 3 komentáře

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

Poslední dobou roste velmi znepokojivým tempem počet lidí ve finanční tísni. Úvahu o tom, zda za to může krize, nebo zda si za to mohou lidé sami, nechám být a tentokrát se podíváme... celý článek

Partners Financial Services