Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 12. 11. 2010
Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace
Během prvních deseti měsíců roku 2010 zažádal o dotace v rámci Operačního programu Podnikání a inovace rekordní počet podniků. Do roku 2013 rozdělí Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím tohoto programu téměř 90 miliard korun.

O evropské a státní dotace je v roce 2010 mezi českými podnikateli rekordní zájem. Informovala o tom agentura CzechInvest, státní příspěvková organizace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Do Operačního programu Podnikání a inovace, který tato agentura vede, přibylo od ledna do konce října 2010 celkem 5 002 žádostí v celkové hodnotě 67,2 miliardy korun. Finanční prostředky z tohoto programu mohou úspěšní žadatelé využít na spolufinancování projektů ve zpracovatelském průmyslu a souvisejících službách. 85 % přidělených peněz putuje z fondů Evropské unie, zbývajících 15 % je zajištěno ze státního rozpočtu. Penízebudou v rámci tohoto programu vypláceny ve formě nevratných dotací, zvýhodněných úvěrů a záruk. Šanci na dotace mají projekty, které budou realizovány po celé ČR s výjimkou Prahy.

Žádosti o dotace z Operačního programu Podnikání a inovace mohou podniky posílat agentuře CzechInvest již od roku 2007. Do roku 2013 bude rozděleno mezi podniky z oblasti zpracovatelského průmyslu, centra sdílených služeb a technologická centra 3,6 miliardy euro, tedy okolo 90 miliard korun.

Kromě počtu přijatých žádostí se zvyšuje i částka, která putuje na podporu podnikatelských záměrů. Do konce října 2010 bylo vyplaceno již 7,1 miliardy korun, k tomu je však třeba připočítat i ministerské dotace prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, které se vyšplhaly téměř k dalším 7 miliardám korun. Celkový objem vyplacené podpory tak v říjnu překročil hranici 14 miliard korun.

Nejvíce žádostí o dotaci v tomto programu přišlo od roku 2007 od podniků, které chtějí svůj projekt realizovat v Jihomoravském kraji. Druhý nejvyšší počet žádostí doručily firmy plánující projekt v Moravskoslezském kraji, třetí nejaktivnější jsou v tomto směru podnikateléve Středočeském kraji.

„Evropské peníze díky Ministerstvu průmyslu a obchodu posilují konkurenceschopnost českých firem na mezinárodních trzích a přispívají k budování ekonomiky založené na znalostech. V našem Operačním programu Podnikání a inovace je na to připravených bezmála 100 miliard korun. Ty zamíří do různorodých oblastí – od propagace v zahraničí, přes výzkum a vývoj a následné převedení vědeckých výsledků do výroby až po výstavbu infrastruktury nutné k podnikání,“ představuje tento projekt ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Největšímu zájmu podnikatelů se těší dotace zaměřené na úspory a využívání alternativních zdrojů energie. Do programu Eko-energie, který tuto oblast pokrývá, podniky do konce října 2010 zaslaly 2 380 žádostí o finanční dotace, ze kterých bylo 446 oficiálně odsouhlaseno v celkové hodnotě 5,2 miliardy korun. Druhý nejúspěšnější program Rozvoj podporuje sféru malých a středních podniků působících ve znevýhodněných regionech České republiky. Do konce letošního října v něm obdrželo oficiální souhlas s přidělením finančních prostředků 580 projektů za 4,2 miliardy korun. Miliarda korun putovala na program ICT v podnicích, který se věnuje rozšíření nebo zavedení informačních a komunikačních technologií do malých a středních firem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důvěra v ekonomiku zůstává u podniků v ČR stejná. Spotřebitelská důvěra klesá!

26. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Důvěra v ekonomiku zůstává u podniků v ČR stejná. Spotřebitelská důvěra klesá!

Podle výzkumu Českého statistického úřadu důvěra v ekonomiku v říjnu meziměsíčně nepatrně klesla. Zatímco podnikatelé věří české ekonomice stejně jako předchozí měsíc, spotřebitelská... celý článek

Kdo je nejlepší a nejhorší ministr Nečasovy vlády?

30. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kdo je nejlepší a nejhorší ministr Nečasovy vlády?

Česká vláda dostala podle průzkumu agentury Sanep od veřejnosti průměrnou známku. Nejlepší je podle tohoto průzkumu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nejhorší naopak ministr kultury... celý článek

Nejhloupější firma? Český stát!

22. 9. 2010 | Luboš Palata | 6 komentářů

Nejhloupější firma? Český stát!

Česku začal konečně vznikat kvalitní úřednický aparát. Připravované vládní kroky ho však mohou zlikvidovat.

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

2. 9. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

Plošné škrty rozpočtových výdajů jsou nutné, jde však o provizorium, shodují se odborníci, které oslovil server peníze.cz. Nejde jen o disciplínu státních institucí a zejména politiků,... celý článek

Partners Financial Services