Důvěra v ekonomiku zůstává u podniků v ČR stejná. Spotřebitelská důvěra klesá!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 26. 10. 2010
Důvěra v ekonomiku zůstává u podniků v ČR stejná. Spotřebitelská důvěra klesá!
Podle výzkumu Českého statistického úřadu důvěra v ekonomiku v říjnu meziměsíčně nepatrně klesla. Zatímco podnikatelé věří české ekonomice stejně jako předchozí měsíc, spotřebitelská důvěra se snížila!

Český statistický úřad (ČSÚ) informoval o tom, že celková důvěra v domácí ekonomiku se v průběhu října nepatrně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se snížil o 0,1 bodu, a to především vlivem snížení důvěry spotřebitelů. Když ale současné statistiky porovnáme s čísly ČSÚ z října 2009, tak indikátor důvěry vzrostl o 14,5 bodu. U podnikatelů se důvěra v českou ekonomiku za poslední měsíc takřka nezměnila. Z výsledků výzkumu ČSÚ můžeme vyčíst, že mezi podnikateli v průmyslu a ve stavebnictví důvěra meziměsíčně mírně vzrostla, v obchodě a ve vybraných službách se zase naopak nepatrně snížila.

Hlavní bariérou růstu produkce v průmyslových odvětvích je i nadále nedostatečná poptávka, přestože ji oproti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů, a také nedostatek zaměstnanců. S celkovou poptávkou je podle dotazovaných podnikatelů problém ve stavebnictví. Pro příští tři měsíce se však předpokládá ve srovnání se zářím mírné zrychlení stavební činnosti při téměř stejné zaměstnanosti, což by pro toto odvětví mělo být přínosné. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu rovněž mírně vzrostlo a dosáhlo 82,5 procenta, zajištění práce zakázkami odhadují respondenti zhruba stejně jako v předchozím čtvrtletí zhruba na šest a půl měsíce.

V oblasti obchodu se v říjnu ve srovnání se zářím hodnocení současné ekonomické situace téměř nezměnilo. Podnikatelé sice ocenili, že se zásoby během tohoto měsíci zvýšily, očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou však téměř stejná jako v září. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o 2 body a v meziročním srovnání je o 10,3 bodu vyšší než v říjnu 2009. Pokud se podíváme na odvětví služeb, tak zjistíme, že se mezi obchodníky podnikajícími v terciální sféře hodnocení současné ekonomické situace oproti září snížilo. Přestože se důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci snížila o 1 bod, stále zůstává v meziročním srovnání o 17 bodů vyšší. Hodnocení poptávky zůstává i výhledově v příštích třech měsících na stejném bodě, situaci by ale mohlo komplikovat zvýšení nedůvěry ze strany spotřebitelů.

Indikátor spotřebitelské důvěry se totiž oproti září snížil o 1,2 bodu, ve srovnání s říjnem 2009 je o 0,3 bodu vyšší. Výzkumné šetření rovněž ukazuje, že spotřebitelé příští rok očekávají zhoršení celkové ekonomické situace a zejména své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se však v říjnu meziměsíčně snížil - oproti vysokým hodnotám z loňského roku se snížil výrazně. Počet respondentů, kteří mají v úmyslu v následujících měsících spořit, se téměř nezměnil.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak moc Volkswagen ovlivní vývoj škodovek?

22. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Jak moc Volkswagen ovlivní vývoj škodovek?

Úspěchy automobilky Škoda Auto jsou trnem v patě koncernu Volkswagen Group. Zvýšení prodeje škodovek totiž jejich výrobce VW paradoxně finančně poškozuje. Vedení Volkswagenu by v následujících... celý článek

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

14. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

Dvě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting dostaly první úkol. Musí si začít vést rodinné účetnictví. Díky němu poznají, kde jim zbytečně mizí peníze.

Inflace zahubí vaše úspory

7. 10. 2010 | Ondřej Záruba | 19 komentářů

Inflace zahubí vaše úspory

Nad Českou republikou letí mrak, který je tak hrozivý, že zahubí obrovskou část úspor domácností. A až udeří, tak si mnozí budou přát, aby se vrátila raději místo něj hospodářská recese. celý článek

Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší

1. 10. 2010 | Petr Kučera | 7 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší

Výše podpory v nezaměstnanosti a délka jejího čerpání se v zásadě nezmění. Získá ji ale menší počet uchazečů než tomu bylo dosud.

Nejhloupější firma? Český stát!

22. 9. 2010 | Luboš Palata | 6 komentářů

Nejhloupější firma? Český stát!

Česku začal konečně vznikat kvalitní úřednický aparát. Připravované vládní kroky ho však mohou zlikvidovat.

Partners Financial Services