Lékaři hrozí odchodem do zahraničí. Bude nás mít kdo léčit?

Lékaři hrozí odchodem do zahraničí. Bude nás mít kdo léčit?
Nízké platy, ale také systém vzdělávání vyvolávají mezi lékaři velkou nespokojenost. Mnozí se proto připojili k výzvě nazvané:Děkujeme, odcházíme a hrozí odchodem do zahraničí. Je to ale skutečně tak horké?

Kdo nás bude léčit? Podobnou otázku vyvolává iniciativa Děkujeme, odcházíme, k níž se připojila řada lékařů, kteří si stěžují hlavně na nízké platy a vyhrožují odchodem do ciziny. Za problematický označují také systém atestací, který komplikuje vzdělávání především těm mladším, kteří složili Hippokratovu přísahu poměrně nedávno.

Počet těch, kteří se ke zmíněné iniciativě Lékařského odborového klubu hlásí, se pomalu blíží čtyřem tisícům. Tvrdí, že pokud se do konce roku nic nezmění, dají výpověď a odejdou do zahraničí. Je tato hrozba skutečně reálná? Pokud ano, kdo nás bude léčit?

Z článku Mladé fronty Dnes, která cituje lovce talentů, se zdá, že nám exodus lékařů nejspíš nehrozí. Ze sta českých doktorů, kteří dostali nabídku, aby pracovali v německých nemocnicích, o ni neprojevil zájem nikdo. V podobném duchu vyznívají slova lékaře Pavla Vepřeka, který nyní působí ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Cituje předsedu německé asociace nemocnic, podle něhož je v tamních špitálech 700 volných míst. Jejich získání ovšem podle Vepřeka vyžaduje značné kvalifikační předpoklady. Na cizince jsou navíc v tomto směru Němci daleko přísnější. Problémem řady českých lékařů může být i jeich znalost či spíše neznalost němčiny.

Je tedy otázkou, zda lékaři skutečně chtějí odejít do ciziny, nebo jen vytvářejí oprávněný tlak, jehož cílem je zajistit si vyšší platy a dosáhnout řady změn. To ale těžko půjde bez zdravotní reformy, díky které bychom mj. museli platit za léky či lékařskou péči v daleko větší míře než dosud. Což se ovšem může řadě Čechů zajídat.

Co říkáte možnému odchodu lékařů do zahraničí a jejich platům vy? Souhlasíte se změnami či reformou ve zdravotnictví, která by jim mohla pomoci?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

9. 4. 2013 15:03

Máte tam hrubky. Myslím, že nechápete o co lékařům jde. Nechtějí vydírat, ale chtějí mít peníze na jídlo, šaty a vzdělání pro děti. To, co by každý vysokoškolák studující 25 let měl mít. (lékaři studují 9 let na ZŠ, 4 roky na střední škole, 6 let na medicíně a 6 let do atestace)
Jestli se vám nelíbí, jak lékaři léčí a jak se chovají zvažte, zda to není způsobeno jejich platem a jestli by nebylo lepší tlačit na stát, aby jim přidal.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2012 3:15 | Lott19Mayra

I took my first mortgage loans when I was 25 and this helped me very much. However, I need the short term loan once more time.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2011 19:48 | Renata

Milá Edito 2 palce nahoru. Lépe bych to nenapsala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2011 18:12 | Edita

Vážení,co dělají odboráři a lékařská komora je velká nehoráznost!My se vydírat nenecháme,ať táhnou.....!!!!Lékaři jste nehorázně drzí,že chcete přidat v době kdy každý musí šetřit.Čekali jste tak dlouho,proč teď,když máme konečně ve sněmovně většinu a můžou se udělat reformy.A co sestry,bez nich by jste se ani neuprdli.Kdyby odešli sestry,tak to by byla větší katastrofa.protože vy byste nám prdel neumyli!!!!Ať ministr poprosí v rámci EU,aby lékaři,kteří studovali v České republice nám pomohli a přišli léčit do našich nemocnic a vy se běžte vycpat.S pozravem děkujeme odejděte.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2011 21:03 | Hanka

Výborně pane presidente Klausi. Ponečně někdo nezval přesně chování našich slavnejch doktorů. Doktoři nejsou námořníce, už se připosrali a berou výpovědi zpět.
Představa, že nespinká ve své postýlce, je cesťák, má blbý přízvuk a každá klient si ho hned zařadí (kakalaka - tak Ván říkají v Německu). Jestli rozumíte, umíte dobře německy.(je to brouk, který leze po hovnech).Tak šťastnou cestu vyděrači.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2010 14:47 | Mařenka

Páni doktoři už aby z Vás byli pendlaři( lékaři dojíždějící za prací). Všechny náklady 3x dražší.
Nevydírejte, zaplaťte studium a ať už jste pryč.
(vyděrači se nikdy nesmí dát peníze, protože on se vrátí znovu)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2010 20:00 | Christofórum Rozruch

Podle názoru odborníků nemůžete brát ohled na vysokopříjmové skupiny obyvatelstva, které tvoří pouze malou část populace. Vyberte si jako vhodnější příměr například medián příjmů v konkrétním regionu. Ty které by jste tu měl citovat totiž stejně v žádných tabulkách nenajdete. To by jste totiž musel dělat účetního mafii.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2010 18:20 | pepicek444

No konečně to někoho nadzvedlo! Žádný hospodářský zázrak se v Česku nekonal, a tak hurráááá za vyššími výdělky jinam! Čeho se báli Němci i Rakušané je tady!!! Moc doktorům nevěřím, že se upíchnou, ale je to signál pro ty mnohem hůře placené. Jako jsou uklízečky,prodavačky apod. Jejich plat je v porovnání s doktory mnohem, mnohem hůře ohodnocen. Takže doktoři to sice začali, ale to jen prkotina proti tomu co bude následovat z dosud přehlížených neakademických oborů. Dělníci - směr Německo!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2010 15:07 | Růžičková Věra

Páni doktoři, si musí svoje studium zaplatit (jako na západě asi 2 miliony Kč) ), aby nevzdělaní, kteří již pracují od 18 let jim to neplatili. Ať mají nástupní plat 40 000Kč a postupně víc a víc platí daně.(Něco jiného je 2 000 000 vydělat, než 2 000 000 ušetřit.)Staří lékaři muži jsou velice slušní a mají ohromnou praxi. Mladej doktor Vám něco zkurví a ani se neomluví.V cizině se nikdy nestanou primářem. Ať zaplatí studium a jdou.
Proč bychom měli my lidé s příjmem 18000 Kč jim platit studium.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2010 15:29 | MarekN

Odpovědˇbrožovi
no tedy předpokládám, že jsi doktor, když takhle agresivně reaguješ. Děkuji pěkně za úroveň a kulturu našich doktorů kopíruji tvoje slova: pacienti se chovají jako prasata a o "Pány" doktory se nebojte,ti,na rozdíl od vás ,mají na světovém trhu práce svojí cenu,jak se kde uplatní,do toho je vám kulový a ti z východu sem nepřijdou,to vám mohu garantovat ha,ha.
Zajímalo by mě kolik máš let, protože ukončení tvého intelekt výplodu ještě zdůrazňuješ smíchem, než abys nad sebou zaplakal – snad ještě puberta? Bůch nás chraň před takovými doktory!!! Ty bys byl určitě první co by letěl ze západu zpět do vlasti jako namydlený blesk.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2010 12:36

Musím se smát, nenavážím se do schopných doktorů, ale těch je menšína, drtivou většinu tvoří šedý průměr a ten se na západě nechytne, neumějí řeči apod. - jen vyhrožují. Naopak z východu přicházejí kvalitní doktoři, protože aby se chytli v zatím nepřátelském prostředí, musí být opravdu dobří - příklad od nás, Ind, který vyléčí zánět středouší bez antibiotik (zkuste hádat jak, pane "kvalitní lékaři"), Saud operující ledviny, Bulhar operující oči.
VŠ rozhodně zpoplatnit, aby ti, co chtějí mít západní platy, také své vzdělání zaplatili jako na západě :-) Tj. konec rovnostářství - nově humanitní obory, kde veškeré náklady tvoří elektřina v učebně a plat profesora, budou za pár tisíc na semestr, ale doktořina se zcela jinými náklady bude za pár desítek tisíc na semestr.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2010 11:11 | brož

Přesně tak,peníze(asi 3-4 mld) v systému,kde se točí asi 250 mld nejsou problém.Problém není ekonomický,ale politický,politici prostě přidat nechtějí.Lékaři to slyší již 20 let,vždycky je důvod,proč ty peníze do platů nedat.Když v 90.letech nebyli soudci,přes noc dostali násobky platu a další benefity,když koncem 90.let odcházeli prokurátoři,Parkanová doslova přes noc jim platy zdvojnásobila,mimo jiné,nikdo z politiků tehdy nemluvil o dobrých a špatných soudcích a pokurátorech,nikdo z novinářů se neptal proč,za co a kde na to vzít.Politici zdravotníky vydírají,vědí,že etika této profese jim nahrává,vědí,že doktor má již ze zákona více povinností a zodpovědnosti a méně práv,než ostatní profese.Postoj vlády ovšem nahrává těm nerozhodnutým mladým doktorům,bude to již ta pověstná poslední kapka....Jinak Vepřek,to je klasický příklad neschopného lékaře,který pochopil,že se medicínou neuživí...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2010 10:45 | brož

A co tak chování pacientů,co Marku??Že se chováte často jako hulváti a prasata,chcete vše v nejlepší kvalitě,sprostě nadáváte doktorům a sestrám,ovšem požadujete od nich naprostou profesionalitu,že??Jinými slovy,my pacienti si můžeme dělat,co se nám zlíbí, máme veškerá práva a žádné povinnosti,vy doktůrci nám budete sloužit do roztrhání těla,nejlépe zadarmo.Máte tady takovou kvalitní péči za tak malé peníze,jako nikde na světě,ale tomu bude již brzo konec. A o "Pány" doktory se nebojte,ti,na rozdíl od vás ,maji na světovém trhu práce svojí cenu,jak se kde uplatní,do toho je vám kulový a ti z východu sem nepřijdou,to vám mohu garantovat ha,ha.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2010 22:04

v Hippokratově přísaze není nikde napsáno, že se přísahá, že doktor bude léčit zadarmo.... rozpor tedy nevidím, a všude žijí lidé...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2010 19:36 | MarekN

Zeptejte se pacientů co si o tom myslí, jestli jim bude tolik líto, že naši Páni doktoři odejdou do ciziny. Jestli se tam budou chovat k pacientům tak jako tady, tak zase posypou hned nazpět. Tam by se totiž museli naučit, ne jen cizí řeči, ale i slušnému chování k pacientům, profesionalitě a hlavně zájmu o zdraví pacienta ne jenom o peníze. Min. zdrav. a pojišťovny dobře vědí, že by nejvíc ušetřili, kdyby se naučili kontrolovat jejich práci, jejich zbytečné zákroky, nebo výkony a zdravotní dokumentaci, do které zaznamenávají jen to co chtějí a za co jim bude zaplaceno víc. Hlavně však, když poškodí pacienta aby za to byli osobně a důsledně sankcionováni a ne aby se na to vůbec nepřišlo a musely se provádět nové a nové nápravné výkony.
Jen atˇ si jdou „zkusit štěstí do světa“, mají se mnoho co učit, sem zase přijdou další třeba z východu, kterých už dnes je zde dost a kteří jsou nejen profesionální, ale i se slušným a lidským přístupem k pacientům.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 19 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budou dálnice za soukromé peníze levnější?

4. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Budou dálnice za soukromé peníze levnější?

Podle Národní ekonomické rády vlády je výstavba dálnic za státní peníze o 82 procent dražší, než podobné stavby v soukromém sektoru. Pomůže tento problém vyřešit spolupráce státu právě... celý článek

Má se příští rok začít platit na veřejných vysokých školách zápisné?

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má se příští rok začít platit na veřejných vysokých školách zápisné?

Podle návrhu ministra školství Josefa Dobeše by mohli začít platit příští rok studenti, kteří začínají studovat na veřejné vysoké škole, tzv. zápisné. O dva roky později by ho pak nahradilo... celý článek

Má mít policie možnost nahlížet do daňových přiznání?

21. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Má mít policie možnost nahlížet do daňových přiznání?

Chystaná novela zákona o daňovém řádu předpokládá, že policisté a tajné služby již nebudou od příštího roku moci prolomit daňové tajemství. Co je víc ochrana soukromí, nebo boj proti... celý článek

Má Brusel zakázat i kouření na veřejnosti?

14. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 17 komentářů

Má Brusel zakázat i kouření na veřejnosti?

Tažení proti kuřákům v Evropě pokračuje. Po zákazu kouření v restauracích hodlá totiž Evropská komise předložit návrh, podle kterého by si již nebylo možné v členských zemích Evropské... celý článek

Deregulace nájemného: Kolik bude činit obvyklý nájem?

7. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

Deregulace nájemného: Kolik bude činit obvyklý nájem?

Zatímco v Praze a většině dalších krajských měst a některých středočeských městech se má platit až do roku 2013 regulovaný nájem, jinde přejdou od ledna příštího roku na tržní nájemné.... celý článek

Partners Financial Services