Lékaři hrozí odchodem do zahraničí. Bude nás mít kdo léčit?

Nízké platy, ale také systém vzdělávání vyvolávají mezi lékaři velkou nespokojenost. Mnozí se proto připojili k výzvě nazvané:Děkujeme, odcházíme a hrozí odchodem do zahraničí. Je to ale skutečně tak horké?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2010 8:57, Mahas

Principialne je to spatne polozena otazka... ta by mela znit, co budete delat, AZ lekari do ciziny odejdou v jeste vetsi mire. Oni totiz uz ted odchazeji a docela ve velkem. Podle CLK je to tak 700 lldi rocne, to je jeden rocnik na prvni lekarske fakulte UK , nejvetsi fakulte v CR. Odchazi i absoluventi, vyplati se jim to. Problemem byva jazyk, to je fakt, ale medicina malokdy, cesti lekari s timhle problemy nemivaji. Co rika pan Veprek , neni pravda, tech volnych lekarskych mist je kolem 2000, na veletrhu v Praze bylo prezentovano klinikami z vychodni casti Nemecka minim. 200 mist ( na nastence )

Co je ale problem, neprichazi za ne nahrada, jak bylo vzdycky slibovano - treba z Bulharska, Moldavie nebo treba z Afriky. Ze nema cenu stavkovat, protoze lekar stavkovat de facto moc nemuze, to uz se presvedcili. Takze odejit nebo vytvorit tlak na vladu. Vlada rika, ze neda... Je to jeji volba. Uznavam, ze ted je problem zemi zadluzit dalsimi 4 mld Kc navic, ale z dlouhodobeho hlediska to fakt bude problem. Bude chybet ( a mnohde uz i chybi ) tzv stredni stav, tedy ti, co realne uci medicinu nove, mlade, nezkusene nebo mene zkusene.... Hodne se toho da najit na internetu nebo v publikacich, ale operovat nebo delat nejake miniinvazivni zakroky metodou pokus-omyl bez nekoho, kdo poradi, kdyz nastane problem, to uz takova legrace neni.

Ministerstvo se na ty vypovedi vice mene tesi, jeste vic se tesi pojistovny, protoze budou moci nektera oddeleni a vyhledove i nemocnice zavrit, protoze nebudou mit odpovidajici personalni zazemi, ktere je stanoveno zakonem.... A ministerstvo chce redukovat pocet nemocnic.

Jenze , v Polsku, kde s pracovitosti jsou na tom fakt o malicko hur nez u nas, lekari proste vyvinuli natlak a do zahranici, kde se po nich chce docela dost prace, se jich tolik netlaci, protoze si POMEROVE prosadlili skoro to same nebo nekde dokonce i to same, jako je v Nemecku, Dansku nebo Portugalsku . Takze to jde... Je to rozhodnuti politicke.

Pokud cesti lekari odejdou, vrati se jich prinellepsim polovina a az v dobe, kdy se to tady pomerove ohledne financi narovna... A verte nebo ne, s ceskymi lekari maji nejen v Nemecku lepsi zkusenosti nez s temi polskymi. Jsou pracoviti, prizpusobivi, neproblemovi a umi si poradit, i kdyz na dany problem neni manual...

Lekari odchazeji, protoze muzou. Hasici nebo ucitele to maji tezsi, urednici taky ( krome bruselske EU ) . Takze ano, je to snaha o natlak na vladu, mozna marna a teatralni, ale minimalne vyznamna cast z tech, co to podepsali, fakt odejde... Verim tomu a verim i tomu, ze se budou mit lepe... Jen prekonat ten strach z neznameho

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2010 10:45, brož

A co tak chování pacientů,co Marku??Že se chováte často jako hulváti a prasata,chcete vše v nejlepší kvalitě,sprostě nadáváte doktorům a sestrám,ovšem požadujete od nich naprostou profesionalitu,že??Jinými slovy,my pacienti si můžeme dělat,co se nám zlíbí, máme veškerá práva a žádné povinnosti,vy doktůrci nám budete sloužit do roztrhání těla,nejlépe zadarmo.Máte tady takovou kvalitní péči za tak malé peníze,jako nikde na světě,ale tomu bude již brzo konec. A o "Pány" doktory se nebojte,ti,na rozdíl od vás ,maji na světovém trhu práce svojí cenu,jak se kde uplatní,do toho je vám kulový a ti z východu sem nepřijdou,to vám mohu garantovat ha,ha.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

9. 4. 2013 15:03

Máte tam hrubky. Myslím, že nechápete o co lékařům jde. Nechtějí vydírat, ale chtějí mít peníze na jídlo, šaty a vzdělání pro děti. To, co by každý vysokoškolák studující 25 let měl mít. (lékaři studují 9 let na ZŠ, 4 roky na střední škole, 6 let na medicíně a 6 let do atestace) Jestli se vám nelíbí, jak lékaři léčí a jak se chovají zvažte, zda to není způsobeno jejich platem a jestli by nebylo lepší tlačit na stát, aby jim přidal.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2012 3:15 | Lott19Mayra

I took my first mortgage loans when I was 25 and this helped me very much. However, I need the short term loan once more time.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2011 19:48 | Renata

Milá Edito 2 palce nahoru. Lépe bych to nenapsala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2011 18:12 | Edita

Vážení,co dělají odboráři a lékařská komora je velká nehoráznost!My se vydírat nenecháme,ať táhnou.....!!!!Lékaři jste nehorázně drzí,že chcete přidat v době kdy každý musí šetřit.Čekali jste tak dlouho,proč teď,když máme konečně ve sněmovně většinu a můžou se udělat reformy.A co sestry,bez nich by jste se ani neuprdli.Kdyby odešli sestry,tak to by byla větší katastrofa.protože vy byste nám prdel neumyli!!!!Ať ministr poprosí v rámci EU,aby lékaři,kteří studovali v České republice nám pomohli a přišli léčit do našich nemocnic a vy se běžte vycpat.S pozravem děkujeme odejděte.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2011 21:03 | Hanka

Výborně pane presidente Klausi. Ponečně někdo nezval přesně chování našich slavnejch doktorů. Doktoři nejsou námořníce, už se připosrali a berou výpovědi zpět. Představa, že nespinká ve své postýlce, je cesťák, má blbý přízvuk a každá klient si ho hned zařadí (kakalaka - tak Ván říkají v Německu). Jestli rozumíte, umíte dobře německy.(je to brouk, který leze po hovnech).Tak šťastnou cestu vyděrači.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2010 14:47 | Mařenka

Páni doktoři už aby z Vás byli pendlaři( lékaři dojíždějící za prací). Všechny náklady 3x dražší. Nevydírejte, zaplaťte studium a ať už jste pryč. (vyděrači se nikdy nesmí dát peníze, protože on se vrátí znovu)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2010 20:00 | Christofórum Rozruch

Podle názoru odborníků nemůžete brát ohled na vysokopříjmové skupiny obyvatelstva, které tvoří pouze malou část populace. Vyberte si jako vhodnější příměr například medián příjmů v konkrétním regionu. Ty které by jste tu měl citovat totiž stejně v žádných tabulkách nenajdete. To by jste totiž musel dělat účetního mafii.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2010 18:20 | pepicek444

No konečně to někoho nadzvedlo! Žádný hospodářský zázrak se v Česku nekonal, a tak hurráááá za vyššími výdělky jinam! Čeho se báli Němci i Rakušané je tady!!! Moc doktorům nevěřím, že se upíchnou, ale je to signál pro ty mnohem hůře placené. Jako jsou uklízečky,prodavačky apod. Jejich plat je v porovnání s doktory mnohem, mnohem hůře ohodnocen. Takže doktoři to sice začali, ale to jen prkotina proti tomu co bude následovat z dosud přehlížených neakademických oborů. Dělníci - směr Německo!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2010 15:07 | Růžičková Věra

Páni doktoři, si musí svoje studium zaplatit (jako na západě asi 2 miliony Kč) ), aby nevzdělaní, kteří již pracují od 18 let jim to neplatili. Ať mají nástupní plat 40 000Kč a postupně víc a víc platí daně.(Něco jiného je 2 000 000 vydělat, než 2 000 000 ušetřit.)Staří lékaři muži jsou velice slušní a mají ohromnou praxi. Mladej doktor Vám něco zkurví a ani se neomluví.V cizině se nikdy nestanou primářem. Ať zaplatí studium a jdou. Proč bychom měli my lidé s příjmem 18000 Kč jim platit studium.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2010 15:29 | MarekN

Odpovědˇbrožovi no tedy předpokládám, že jsi doktor, když takhle agresivně reaguješ. Děkuji pěkně za úroveň a kulturu našich doktorů kopíruji tvoje slova: pacienti se chovají jako prasata a o "Pány" doktory se nebojte,ti,na rozdíl od vás ,mají na světovém trhu práce svojí cenu,jak se kde uplatní,do toho je vám kulový a ti z východu sem nepřijdou,to vám mohu garantovat ha,ha. Zajímalo by mě kolik máš let, protože ukončení tvého intelekt výplodu ještě zdůrazňuješ smíchem, než abys nad sebou zaplakal – snad ještě puberta? Bůch nás chraň před takovými doktory!!! Ty bys byl určitě první co by letěl ze západu zpět do vlasti jako namydlený blesk.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2010 12:36

Musím se smát, nenavážím se do schopných doktorů, ale těch je menšína, drtivou většinu tvoří šedý průměr a ten se na západě nechytne, neumějí řeči apod. - jen vyhrožují. Naopak z východu přicházejí kvalitní doktoři, protože aby se chytli v zatím nepřátelském prostředí, musí být opravdu dobří - příklad od nás, Ind, který vyléčí zánět středouší bez antibiotik (zkuste hádat jak, pane "kvalitní lékaři"), Saud operující ledviny, Bulhar operující oči. VŠ rozhodně zpoplatnit, aby ti, co chtějí mít západní platy, také své vzdělání zaplatili jako na západě :-) Tj. konec rovnostářství - nově humanitní obory, kde veškeré náklady tvoří elektřina v učebně a plat profesora, budou za pár tisíc na semestr, ale doktořina se zcela jinými náklady bude za pár desítek tisíc na semestr.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2010 11:11 | brož

Přesně tak,peníze(asi 3-4 mld) v systému,kde se točí asi 250 mld nejsou problém.Problém není ekonomický,ale politický,politici prostě přidat nechtějí.Lékaři to slyší již 20 let,vždycky je důvod,proč ty peníze do platů nedat.Když v 90.letech nebyli soudci,přes noc dostali násobky platu a další benefity,když koncem 90.let odcházeli prokurátoři,Parkanová doslova přes noc jim platy zdvojnásobila,mimo jiné,nikdo z politiků tehdy nemluvil o dobrých a špatných soudcích a pokurátorech,nikdo z novinářů se neptal proč,za co a kde na to vzít.Politici zdravotníky vydírají,vědí,že etika této profese jim nahrává,vědí,že doktor má již ze zákona více povinností a zodpovědnosti a méně práv,než ostatní profese.Postoj vlády ovšem nahrává těm nerozhodnutým mladým doktorům,bude to již ta pověstná poslední kapka....Jinak Vepřek,to je klasický příklad neschopného lékaře,který pochopil,že se medicínou neuživí...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2010 10:45 | brož

A co tak chování pacientů,co Marku??Že se chováte často jako hulváti a prasata,chcete vše v nejlepší kvalitě,sprostě nadáváte doktorům a sestrám,ovšem požadujete od nich naprostou profesionalitu,že??Jinými slovy,my pacienti si můžeme dělat,co se nám zlíbí, máme veškerá práva a žádné povinnosti,vy doktůrci nám budete sloužit do roztrhání těla,nejlépe zadarmo.Máte tady takovou kvalitní péči za tak malé peníze,jako nikde na světě,ale tomu bude již brzo konec. A o "Pány" doktory se nebojte,ti,na rozdíl od vás ,maji na světovém trhu práce svojí cenu,jak se kde uplatní,do toho je vám kulový a ti z východu sem nepřijdou,to vám mohu garantovat ha,ha.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2010 22:04

v Hippokratově přísaze není nikde napsáno, že se přísahá, že doktor bude léčit zadarmo.... rozpor tedy nevidím, a všude žijí lidé...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2010 19:36 | MarekN

Zeptejte se pacientů co si o tom myslí, jestli jim bude tolik líto, že naši Páni doktoři odejdou do ciziny. Jestli se tam budou chovat k pacientům tak jako tady, tak zase posypou hned nazpět. Tam by se totiž museli naučit, ne jen cizí řeči, ale i slušnému chování k pacientům, profesionalitě a hlavně zájmu o zdraví pacienta ne jenom o peníze. Min. zdrav. a pojišťovny dobře vědí, že by nejvíc ušetřili, kdyby se naučili kontrolovat jejich práci, jejich zbytečné zákroky, nebo výkony a zdravotní dokumentaci, do které zaznamenávají jen to co chtějí a za co jim bude zaplaceno víc. Hlavně však, když poškodí pacienta aby za to byli osobně a důsledně sankcionováni a ne aby se na to vůbec nepřišlo a musely se provádět nové a nové nápravné výkony. Jen atˇ si jdou „zkusit štěstí do světa“, mají se mnoho co učit, sem zase přijdou další třeba z východu, kterých už dnes je zde dost a kteří jsou nejen profesionální, ale i se slušným a lidským přístupem k pacientům.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2010 21:47 | Pavel Chodora

Velmi mne to znepokojuje,tento stav ve zdravotnictvi a ve spolecnosti obecne.Velka vetsina lekaru je v teto zemi NEDOCENENA.Vim o cem mluvim ,mohu jejich kvality porovnavat s cizinou,to za 1/, mame zde mnoho velmi uznavanych/v evrope/ lekarskych kapacit,o kterych to tady ani nevime. za 2-tyto osobnosti venuji tomuto poslani absolutne vse,paklize chteji byt na urcite urovni,musi byt velmi psychicky oddolni,drzet krok s ostatni vedeckou oblasti-proste je to velmi narocne poslani. A co za to maji-almuznu ,neuctu a skoro pohrdani -ze strany politicke ,,reprezentace.,,ktera mimochodem za ,,destrukci, spani a aroganci moci v parlamentu pobira penize,ktere si mnohem vice zaslouzi ti,jez nas leci,uzdravuji a nezridka zachranuji zivoty. Takto je to v teto zemi odpradavna ti,jenz jsou uspesni,vybocuji z rad,vynikaji,protoze na to maji schopnosti,byli,jsou a budou tady tercem pro ty ,kterym proste takoveto schopnosti chybi.Mne osobne to bude velmi lito,jestli nastane tento odliv mozku,ale na druhou stranu -nelze se jim divit..Kazdopadne jim vsem/lekarum jako i jinym schopnym/ preji mnoho stesti,at uz se rozhodnou,jak chteji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2010 13:59 | Miroslav Knap Znojmo

Co se týče odchodu lékařů do zahraničí jsem spíše skeptik. Jazyková výbava je a bude zřejmě ten největší problém. Je tedy otázka, zda si tento lékař porozumí s rodilým Bavorákem, nebo v Rakousku s hornorakušanem a s jejich nářečím. A bude muset rozumět nejen těm mladším, převážně však těm dříve narozeným, tedy těm, kteří spisovnou němčinu neumí a neovládají. Ano, je to vliv prostředí ve kterém vyrůstali a mnohde i celý svůj žili. Další věc je výše platů. Myslím, že je nízká. Pokud se budeme držet výše jmenovaného deníku Mladá fronta Dnes, tak platy politiků se všemi prebenda v dozorčích radách jsou mnohonásobně vyšší, přitom ale nerozhodují o životě, který je například, přímo ohrožen. V dnešní Mladé frontě Dnes je zase článek, že hokejista hrající za Příbram má plat 600000 korun měsíčně. Kde je tedy příměr mezi prací a prací? Bez hokeje se klidně obejdu, bez lékaře, podotýkám, kvalitního ne. Sponzoři, kteří nalévají peníze do královských platů sportovců, by mohli tyto peníze nalít do zdravotnictví. A i ten sponzor bude jednou toho lékaře potřebova
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2010 8:57 | Mahas

Principialne je to spatne polozena otazka... ta by mela znit, co budete delat, AZ lekari do ciziny odejdou v jeste vetsi mire. Oni totiz uz ted odchazeji a docela ve velkem. Podle CLK je to tak 700 lldi rocne, to je jeden rocnik na prvni lekarske fakulte UK , nejvetsi fakulte v CR. Odchazi i absoluventi, vyplati se jim to. Problemem byva jazyk, to je fakt, ale medicina malokdy, cesti lekari s timhle problemy nemivaji. Co rika pan Veprek , neni pravda, tech volnych lekarskych mist je kolem 2000, na veletrhu v Praze bylo prezentovano klinikami z vychodni casti Nemecka minim. 200 mist ( na nastence )
Co je ale problem, neprichazi za ne nahrada, jak bylo vzdycky slibovano - treba z Bulharska, Moldavie nebo treba z Afriky. Ze nema cenu stavkovat, protoze lekar stavkovat de facto moc nemuze, to uz se presvedcili. Takze odejit nebo vytvorit tlak na vladu. Vlada rika, ze neda... Je to jeji volba. Uznavam, ze ted je problem zemi zadluzit dalsimi 4 mld Kc navic, ale z dlouhodobeho hlediska to fakt bude problem. Bude chybet ( a mnohde uz i chybi ) tzv stredni stav, tedy ti, co realne uci medicinu nove, mlade, nezkusene nebo mene zkusene.... Hodne se toho da najit na internetu nebo v publikacich, ale operovat nebo delat nejake miniinvazivni zakroky metodou pokus-omyl bez nekoho, kdo poradi, kdyz nastane problem, to uz takova legrace neni.
Ministerstvo se na ty vypovedi vice mene tesi, jeste vic se tesi pojistovny, protoze budou moci nektera oddeleni a vyhledove i nemocnice zavrit, protoze nebudou mit odpovidajici personalni zazemi, ktere je stanoveno zakonem.... A ministerstvo chce redukovat pocet nemocnic.
Jenze , v Polsku, kde s pracovitosti jsou na tom fakt o malicko hur nez u nas, lekari proste vyvinuli natlak a do zahranici, kde se po nich chce docela dost prace, se jich tolik netlaci, protoze si POMEROVE prosadlili skoro to same nebo nekde dokonce i to same, jako je v Nemecku, Dansku nebo Portugalsku . Takze to jde... Je to rozhodnuti politicke.
Pokud cesti lekari odejdou, vrati se jich prinellepsim polovina a az v dobe, kdy se to tady pomerove ohledne financi narovna... A verte nebo ne, s ceskymi lekari maji nejen v Nemecku lepsi zkusenosti nez s temi polskymi. Jsou pracoviti, prizpusobivi, neproblemovi a umi si poradit, i kdyz na dany problem neni manual...
Lekari odchazeji, protoze muzou. Hasici nebo ucitele to maji tezsi, urednici taky ( krome bruselske EU ) . Takze ano, je to snaha o natlak na vladu, mozna marna a teatralni, ale minimalne vyznamna cast z tech, co to podepsali, fakt odejde... Verim tomu a verim i tomu, ze se budou mit lepe... Jen prekonat ten strach z neznameho
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2010 7:24 | nakobyl

Již v tom úvodu je rozpor - Hippokratova přísaha a výše odměny.To nějak nejde dohromady.Ale chápu,že za minimální mzdu felčar dělat nemůže.Ovšem kde je hranice jejich nároků.Mě třeba nechce obvoďák vyplnit elektronickou zdravotní knížku - dělal by to zadarmo.Ale vždyť má za svůj evidovaný kus potencionálního pacienta nějaký paušál,nebo se pletu? No a když odejdou,přijdou šarlatáni a mastičkáři.Můj známý celý život vařil pivo a jednou ráno se probudil a zjistil,že vidí kolem sebe auru.Tak se na to dal a má klienty i za hranicema.A lidi mu to žerou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Tůma

ekonom a politik

František Janeček

producent a podnikatel

Zdeněk Tůma
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services