Má se příští rok začít platit na veřejných vysokých školách zápisné?

Má se příští rok začít platit na veřejných vysokých školách zápisné?
Podle návrhu ministra školství Josefa Dobeše by mohli začít platit příští rok studenti, kteří začínají studovat na veřejné vysoké škole, tzv. zápisné. O dva roky později by ho pak nahradilo školné.

Ministr školství Josef Dobeš zaskočil své koaliční partnery. Navrhl totiž, aby studenti, kteří začnou studovat na veřejných vysokých školách, platili od příštího školního roku, tedy od září 2011, zápisné, a to až ve výši šest tisíc korun. Může to však být i méně – přesnou výši školného by si určila každá škola sama.

Uvedený návrh by mohl podle Dobeše přinést školám 400 milionů korun. Zatím není jasné, zda zcela jasné, zda návrh, který překvapil i ostatní strany vládní koalice, stejně jako vedení vysokých škol, projde, případně jakou bude mít podobu. O dva roky by tak předcházel plánované zavedení školného na veřejných vysokých školách. To by měli studenti na těchto školách začít platit podle dosavadních představ vládní koalice od školního roku 2013/2014. Celkově by šlo o deset tisíc korun za semestr. Jednotlivé školy by ale mohly jeho výši snížit. Na rozdíl od zápisného by se školné neplatilo hned. Jeho platbu bylo možné odložit, a to až o 20 do doby dosažení průměrného platu. Vysokoškolák, který by ho nedosáhl do 45 let, by neplatil nic.

Co si o návrhu platit zápisné, respektive později školné, myslíte vy? Souhlasíte s jejich zavedením, nebo by se uvedené částky vybírat neměly?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

18. 11. 2010 13:03 | Petr Soukeník (Studentská komora Akademického sená

Já osobně jsem nevolil žádnou ze stran současné vládní koalice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2010 13:02 | Petr Soukeník (Studentská komora Akademického sená

Já osobně jsem nevolil žádnou ze stran současné vládní koalice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 10. 2010 10:40

A koho jste volili milí páni studenti?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 10. 2010 10:39 | Jana

Ať platí,co si zvolili a k čemu přemluvili bábu a dědka,to mají.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2010 17:51 | Nox

Kazda dalsi platba snizuje moznost studovat. Nestacilo by tedy, aby kazdy student prokazal, ze jeho rodice maji dostatecny majetek, zname na ministerstvu nebo pristup ke statnim zakazkam? Vysledek by byl plusminus stejny.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2010 16:12 | Lada

Ta podmínka, že pokud student nedosáhne průměrného platu do 45 let, nemusí platit nic, je trochu nedomyšlená. Co lidé, kteří se rozhodnout jít studovat VŠ v pozdějším věku? Bude-li jim více než 45 let a nebudou-li pobírat průměrný plat, znamená to, že budou mít studium na VŠ automaticky zadarmo?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2010 12:33 | Petr Soukeník (Studentská komora Akademického sená

Dobrý den,

Jako reprezentanti studentů Masarykovy univerzity zásadně nesouhlasíme se kroky obsaženými v návrhu novely a MŠMT vzkazujeme: "Hledejte peníze jinde než v kapsách studentů, pane ministře!"

Dodávám, že se nelze omezovat pouze na zápisné (/školné), velice důležité je brát v potaz i možnost "tunelování" stipendijních fondů. Velmi zásadním bodem novely je také navrhovaný systém doručování písemností náhradním způsobem - může se tak stát, že student bude vyloučen ze studia, přičemž se to ani nedozví a nebude se moci bránit. A to vše proto, že škola rozhodnutí zveřejní například jen na vývěsce. Může tak nastat situace, že bude někdo vyloučen například jen kvůli administrativní chybě a rozhodnutí nabude účinnosti, aniž by o něm student věděl.

Rizikové také může být, že vedle sebe začnou existovat dva oddělené systémy školného.

Návrh novely navíc trpí řadou technických i formálních nedostatků.

Upozorňuji také na náš FB profil, kde studenti o problematice diskutují facebook.com/studentska.komora .

TZ zde: http://is.muni.cz/do/rect/AS/stud/public/SKASMU_TZ_novela_zakona_o_VS_-_verze_1.0.doc

S pozdravem

Petr Soukeník
SKAS MU
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2010 10:59 | Slávka

Pokud zápisné má přinést 4OOmil.do škol,školné přinese miliardy.Bude podle mne příliš vysoké a z vysokoškoláků udělá vazaly na celý život.Pokud by zamýšlená částka znamenala ročníkový poplatek,byla by v současné ekonomické situaci snad pro většinu studentů a jejich rodin únosná.Uvědomme si, že po studiích (dnes nikdo neví, kolik si vlastně budou schopni vydělat)budou muset splácet statisícový studijní dluh,milionovou hypotéku na byt,přispívat si na důchod, připlácet na lékařskou péči.Bude skutečně tolik lukrativních míst? Kolika absolventům bude nabídnut alespoň průměrný plat?Třeba někteří budou chtít také děti nebo si občas zajet na dovolenou, koupit si něco pěkného.Dneska při výpočtech měsíční částky doporučované k odložení na důchod, aby byla životní úrověň zachována se protáčí panenky. Ne všichni mohou rejžovat z protekčních strýčků nebo z politiky.Studium bude pouze pro vyvolené.Tak se budou muset movité vrstvy obyvatel snažit o košatou reprodukci svého rodu, aby se univerzity zaplnily.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úvěry na vzdělání: Banky studenty ignorují

9. 9. 2010 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Úvěry na vzdělání: Banky studenty ignorují

Začal nový školní rok a s ním i nápor na peněženky rodičů. Financovat vzdělání dětí dnes není levná záležitost. Přitom spořit není kde a úvěry na studium jsou drahé a málo pružné. ... celý článek

Politici chystají školné, studenti upozorňují, že vzdělání není zboží

28. 6. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Politici chystají školné, studenti upozorňují, že vzdělání není zboží

Snahy zavést školné na veřejných vysokých školách přivedly do pražských ulic demonstranty. Prosadit platby za vysokoškolské studium zřejmě nebude lehké. Podobně tomu ostatně bylo i... celý článek

Vláda chce zavést školné. Souhlasíte s tím?

10. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 77 komentářů

Vláda chce zavést školné. Souhlasíte s tím?

Čeští vysokoškoláci by mohli za rok studia platit až dvacet tisíc korun. S tímto plánem přišla rodící se vládní koalice. Je to podle vás cesta, jak zlepšit české vysoké školství, nebo... celý článek

S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

19. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 7 komentářů

S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

Nabídka volných pracovních míst pro absolventy vysokých škol poprvé v historii převýšila poptávku, a to o 28 %. Všichni vysokoškoláci ale na dobře placené místo pomýšlet nemohou. Podívejte... celý článek

Partners Financial Services