Vize budoucnosti: Krachující centrální banky

Jiří Soustružník | rubrika: Sloupek | 12. 5. 2010 | 5 komentářů
Evropská centrální banka rozhodla, že bude půjčovat bankám, i když ty jí do zástavy dají řecké státní dluhopisy. Nově hodlá státní dluhopisy problémových zemí přímo nakupovat. Už ale neříká, co by se stalo, kdyby některá z těchto zemí zbankrotovala a dluhopisy ztratily většinu své hodnoty.
Vize budoucnosti: Krachující centrální banky

Kvůli tomu, co se děje v Řecku a jiných státech Evropy, nyní ECB poskytuje půjčky proti kolaterálu – tedy vládním dluhopisům, jehož kvalita z hlediska rizika určitě není taková, s jakou se původně počítalo. Bezesporu přitom platí, že čím rizikovější se stává moje rozvaha, tím relevantnější jsou úvahy i o mém riziku a případném krachu. Centrální banky z této úvahy ani přes jejich specifickou pozici nelze vyjmout a jak již bylo naznačeno, nebavíme v současné situaci o Zimbabwe, ale o Fedu, BoE, či zmiňované ECB.

První co nás asi napadne je to, že pokud centrální banka realizuje velkou ztrátu, dotiskne si potřebné peníze a vše jede dál. Rychle a nevyhnutelně se tak ale dostáváme k diskusi o tom, zda by v případě velkých ztrát realizovaných centrálními bankami padly hlavní a základní principy jejich fungování – tedy zejména udržování cenové stability. Teoreticky si lze představit spirálu anarchie (bez přehánění), kdy by postupně banky, či vlády „restrukturalizovaly“ své dluhy (za jedno zapůjčené euro/dolar/korunu ... by platily jen zlomek hodnoty), centrální banky by realizovaly ztráty, tiskly by nové peníze na svou rekapitalizaci a obratem by za ně přijímaly/nakupovaly nové vládní dluhopisy; to vše bez ohledu na inflační očekávaní. V takovém scénáři, který je i přes některé mediálně profláknuté věrozvěsty zkázy stále velice nepravděpodobný (neříkám, že nemožný), ale většinu populace již detaily jako je rekapitalizace centrálních bank a stav vládních financí stejně nebudou dlouho zajímat. Centrem jejích aktivit se stane (sebe)zajištění základních životních potřeb – vody, potravin, úkrytu, ohně a bezpečnosti.

Zpět k centrálním bankám. V případě velkých ztrát je druhou a jedinou smysluplnou alternativou rekapitalizace centrální banky ze strany státní pokladny. Samozřejmě zde ihned do očí udeří paradox – subjekt, který by centrální banky do problémů pravděpodobně přímo, či nepřímo přivedl a sám by byl na mizině, by je měl zachraňovat. Pokud zůstaneme u technické stránky věci, stojí za povšimnutí, že v eurozóně je v tomto ohledu situace komplikovaná díky tomu, že neexistuje nastavená vazba mezi jednotlivými zeměmi (jejich ministerstvy financí) a ECB, která by tak v případě rekapitalizace měla asi problémy i technického rázu. Na to nyní poukazuje několik ekonomů (například Willem Buiter, či Richard Baldwin) s tím, že absence jasné rekapitalizační vazby u ECB vede k větší váhavosti ohledně přijímání rizikovějšího kolaterálu a následně k méně efektivnímu kvantitativnímu uvolnění.

Na problém se ale dá dívat přesně opačně. ECB má těžší pozici ohledně případné rekapitalizace, je proto váhavější v přijímání braku do své rozvahy. Dojde proto k menší penetraci tohoto braku do systému, který se tak od něj rychleji vyčistí. Nebo ho naopak do své rozvahy bude stejně ochotně přijímat a nemožnost rekapitalizace ji pak donutí tisknout ještě více. V našich úvahách se tak i zde můžeme pouštět od konzervativního a pohodlného „to se přece nemůže stát“, až po bombastické „já vím, že to krachne“. A nejlepším stále zůstává ono „nečekej nic a buď připraven na vše“.

Další sloupky autora naleznete na stránkách www.patria.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na pravidlu v květnu prodej a odejdi něco bude

5. 5. 2010 | Petr Žabža | 1 komentář

Na pravidlu v květnu prodej a odejdi něco bude

V květnu prodej a odejdi, tímto heslem se řídí řada investorů, kteří prodají akcie a koupí dluhopisy. Nejzajímavější na celém jevu je, že výnosy z akciových trhů mnoha zkoumaných zemí... celý článek

Pomoc Řecku: Netřeba se radovat předčasně

28. 4. 2010 | Petr Žabža | 4 komentáře

Pomoc Řecku: Netřeba se radovat předčasně

Řecko dlouho tvrdilo, že pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu se splácením svého státního dluhu nepotřebuje. Minulý pátek obrátilo a o pomoc oficiálně požádalo. Jenže... celý článek

Žabža: Pomoc Řecku? Žádné terno.

14. 4. 2010 | Petr Žabža | 2 komentáře

Žabža: Pomoc Řecku? Žádné terno.

Řecko se konečně dočkalo. Ví, kolik a za kolik si bude moci půjčit v případě nouze od zemí Evropské unie. Trhy ožily, výnosy řeckých dluhopisů klesly. Na první pohled idyla. Jenže nic... celý článek

Jak Češi prospali rekord koruny

18. 4. 2008 | Petr Sklenář | 8 komentářů

Jak Češi prospali rekord koruny

Chyba, nouze nebo velmi promyšlená spekulace. Takové mohou být příčiny sotva uvěřitelného posílení české koruny toto pondělí. Skutečné motivy australského obchodníka, který s milionem... celý článek

Partners Financial Services